Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Soundbar jaki? Samsung HW-Q950T ?

PuntoManiak 23 Mar 2021 18:39 3567 58
Altium Designer Computer Controls
    PuntoManiak
    Level 9  
    sunrise84 wrote:
    Podałem Ci powyżej linka do 485 Yamahy.

Ale to jest amp za 2000pln :idea:
    Trochę profanacja do frontów za ponad 4000 i centra za nie całe 4000.
  • Altium Designer Computer Controls
    PuntoManiak
    Level 9  
    A więc moja konfiguracja KD będzie wyglądać następująco:
    1. amplituner - Yamaha MusicCast RX-A2A lub Yamaha RV-V6A
    2. fronty - ELAC Carina BS243.4
    3. centralny - ELAC Carina CC241.4
    4. surround - 2x Yamaha MusicCast 20
    5. subwoofer - Yamaha MusicCast Sub 100 lub coś lepszego po kablu (???)
    PuntoManiak
    Level 9  
    A co do suba może coś lepszego w obudowie zamkniętej?
  • Altium Designer Computer Controls
    PuntoManiak
    Level 9  
    sunrise84 wrote:
    Twój budżet, twój portfel.
    Wszystko zagra poprawnie. To tylko subwoofer.

Chcę żeby zagrało lepiej niż dobrze :!:

Dodano po 3 [godziny] 8 [minuty]:

To teraz mam dylemat.
    Miał być dobry soundbar do kina i dobre oddzielne stereo.
    Teraz jest dobre KD i średnie stereo wszystko razem.
    Wiadomo żaden amp nie zastąpi dobrego wmacniacza.

Czy budować KD na tym co ostatnio założyłem i oprzeć na tym jakieś tam stereo?
    Czy też lepiej wrócić do soundbara z subwooferem i sorroundami bezprzewodowymi,
    a stereo oprzeć klasycznie na frontowych kolumnach podstawkowych plus wzmacniaczu?

Dodano po 4 [minuty]:

Jak ma się w stereo taki amp yamaha rx-a2080 względem yamaha MUSICCAST R-N803D?
    Borutka
    Level 29  
    485 jest wzmacniaczem klasy D, co przy tej cenie nie wróży nic dobrego.
    Sub za 3000zł też może mieć drewniany bas. O ile KD wyższej serii możesz brać w ciemno, to suba proponuję odsłuchać. Miałem ostatnio jakiegoś Klipscha za 3000 i u mnie grał niesatysfakcjonująco. Na razie odpuściłem sobie, bo 5kzł na suba mnie nie stać. Możesz spróbować Rel T7 lub T9. To są suby zamknięte do muzyki, ale duży będzie dobry do KD. Oczywiście uwzględnić metraż pokoju.
    Rn 803 akurat mam.
    PawelChester
    Level 19  
    Widze, ze koncepcja ulegla zmianie.To dodam jeszcze, ze mozesz miec osobny wzmacniacz stereo wpiety do amplitunera przez pre-out ktory mozesz uzywac sluchajac muzyki nie przepinajac niczego.Czy go kupisz juz dzis to, czy za jakis czas to juz Twoja decyzja, ale opcja jest jesli chcesz muzyke na wzmacniaczu stereo.

Co do suba ta Yamahe odpusc...Jesli nie chceasz suba Elac to do rozwazenia oprocz Rel moge polecic Velodyne i Paradigm.Rel bedzie najdelikatniejszy, ale najbardziej muzykalny wiec o ile dopuszczasz suba w muzyce to byc moze jest to najlepszy wybor, Paradigm uogolniajac bedzie mial najlepsze j...cie-mialem kiedys Servo15-masakra, a Velodyne jest gdzies pomiedzy.Pytanie ile mozesz przeznaczyc na suba.Ja w kinie mam kolumny Paradigm Signature S6, C1 i S4 i tez chcialem zamknietego suba, mimo iz gra tylko w kinie i postawilem ostatecznie na Velodyne SPL 1000 Ultra i mam go juz pare lat i jestem zadowolony.
    Borutka
    Level 29  
    Ogólnie dobór sprzętu od podstaw nie jest łatwy. Kolega nie jest zbytnio osłuchany, a "lepiej niż dobrze" nie dla każdego oznacza to samo. Budżet widzę jest elastyczny, więc proponuję udać się do salonu audio. Tam najlepiej ocenią co koledze może się podobać. Wypożyczą na odsłuchy, skompletują i jeszcze na całość dadzą dobry rabat. Oczywiście należy zachować czujność, bo takie salony też mają swoje "preferencje" :idea:
    sunrise84
    Level 42  
    Borutka wrote:

"Wewnątrz widać klasyczną architekturę, typową dla budżetowych konstrukcji marki Yamaha. Tradycyjnie już zastosowano wydajny transformator liniowy, charakteryzujący się mocą wystarczającą, aby nawet w najbardziej wymagających chwilach dostarczyć do stopni końcowych maksymalne dawki prądu. Oczywiście nie zabrakło markowych, wysokiej jakości kondensatorów elektrolitycznych magazynujących prąd – są to znane i cenione jednostki wyprodukowane przez Nichicona, wsparte przez wydajny prądowo zintegrowany mostek prostowniczy. Tranzystory mocy dla każdego z kanałów obsługiwane są przez jednostki marki Toshiba, przytwierdzone do wspólnego aluminiowego radiatora. Płytka drukowana z obwodami wideo została oczywiście odseparowana od reszty elektroniki operującej głównie na sygnale audio."

Albo ja źle czytam albo koledze się pomyliły tematy?
    Borutka
    Level 29  
    sunrise84 wrote:
    Borutka wrote:

"Wewnątrz widać klasyczną architekturę, typową dla budżetowych konstrukcji marki Yamaha. Tradycyjnie już zastosowano wydajny transformator liniowy, charakteryzujący się mocą wystarczającą, aby nawet w najbardziej wymagających chwilach dostarczyć do stopni końcowych maksymalne dawki prądu. Oczywiście nie zabrakło markowych, wysokiej jakości kondensatorów elektrolitycznych magazynujących prąd – są to znane i cenione jednostki wyprodukowane przez Nichicona, wsparte przez wydajny prądowo zintegrowany mostek prostowniczy. Tranzystory mocy dla każdego z kanałów obsługiwane są przez jednostki marki Toshiba, przytwierdzone do wspólnego aluminiowego radiatora. Płytka drukowana z obwodami wideo została oczywiście odseparowana od reszty elektroniki operującej głównie na sygnale audio."

Albo ja źle czytam albo koledze się pomyliły tematy?

Moc wyjściowa przy wysterowaniu jednego kanału to wg producenta 115 watów.
    Pobór mocy z sieci 250W wskazuje na wzmacniacz klasy D. Chyba że w trybie KD daje moc rzeczywistą 5 x 25 watów, bo tyle wynika biorąc pod uwagę sprawność (teoretyczna 50%, praktyczna oczywiście niższa) wzmacniacza klasy AB.
    PuntoManiak
    Level 9  
    Gdzie najlepiej umiejscowić kolumnę centralną?
    Myślałem żeby ja ulokować we wnękę gdzie teraz stoi xbox,
    ale zastanawiam się czy taki tunel to dobry pomysł :idea:

Borutka
    Level 29  
    sunrise84 wrote:
    Zwłaszcza jak ma tranzystory mocy na płytce drukowanej.

A kolega myślał, że we wzmacniaczach klasy D, zamiast tranzystorów siędzą krasnoludki? 8-O
    Zresztą to tylko czysta dedukcja, nie wiem na 100% czy to jest wzmacniacz klasy D. Na zdjęciu kolegi raczej nie widać pięciu analogowych końcówek. Ale nie jest to chyba bardzo istotny dylemat.
    sunrise84
    Level 42  
    Borutka wrote:
    Na zdjęciu kolegi raczej nie widać pięciu analogowych końcówek. Ale nie jest to chyba bardzo istotny dylemat.

Nie chce mi się rozkręcać RX-V385 aby porobić zdjęć wnętrz tych amplitunerów.

Dodano po 14 [minuty]:

W temacie mitów na temat gorszego stereo w amplitunerach.
    "Laboratorium Yamaha RX-V483
    Zgodnie z danymi producenta moc wyjściowa ma wynosić 115 W w jednym kanale oraz 2 x 80 W w trybie stereo, przy obciążeniu 6 Ω; w naszych pomiarach będziemy się więc trzymać 8 Ω, "odpuszczając" 4 Ω, na które producent nie daje pozwolenia.

Przy wysterowanym jednym kanale moc dowolnej końcówki wynosi 107 W, przy dwóch jednocześnie – 2 x 86 W, a w trybie pięciokanałowym – 5 x 36 W. Zasilacz nie jest więc najsilniejszą stroną tej konstrukcji, skoro w żadnej konfi guracji łączna moc nie może sięgnąć 200 W."

I prawidłowo jest tam tylko 36W na kanał przy 5.0.
    Dlaczego?
    Dlatego że zgodnie ze specyfikacją THX system kina domowego posiada subwoofer który pracuje od 80hz w dół.
    Kolumny w konfiguracji THX grają od 80hz wzwyż więc aż tak wielkie moce nie sa już potrzebne do zasilania 5 kolumn.
    Sprawa się zmienia przy odsłuchu stereo jak widać mamy do wykorzystania 86W na kanał przy trybie stereo.
    Więc gdzie jest ten mit na temat tego że amplitunery nie mogą dobrze grać? Bo?
    Taka sama końcówka mocy wyjęta z tego 485 i wsadzona do dowolnego wzmacniacz który ma tylko stereo zagra TAK SAMO.

Dodano po 3 [minuty]:

PuntoManiak wrote:
    ale zastanawiam się czy taki tunel to dobry pomysł

Jeżeli uda się go tam umieścić to było by super.
    Natomiast czuję że będziesz musiał zawiesić TV a pod nim położyć głośnik centralny.
    Zmieni się trochę sposób patrzenia na TV. O tym musisz wiedzieć.

Warto poczytać:
    https://www.google.com/search?q=jakiej+wysoko...wCoKHcTGCZUQrNwCKAB6BQgBENYB&biw=1903&bih=937
    Borutka
    Level 29  
    sunrise84 wrote:

Nie chce mi się rozkręcać RX-V385 aby porobić zdjęć wnętrz tych amplitunerów.

To jest sprzęt z czasów, kiedy klasa D nie była dla księgowych łakomym kąskiem.

Jeśli chodzi o temat muzyki z amplitunera KD, to jest tu sporo zagadnień do subiektywnej oceny. Generalnie porównywanie parametrów technicznych często nie przekłada się na subiektywny odbiór. Nie wspominając o starych 25 watach z Cambridge Audio czy nawet Unitry (myślę o latach 80-tych), gdzie grało czasem lepiej niż teoretycznie mocniejszy obecnie produkowany paździerz.

Generalnie jednak, wybierając wzmacniacz drogi zamiast tańszego szukamy wyrafinowanego brzmienia, którego raczej nie znajdziemy we wzmacniaczu KD.
    sunrise84
    Level 42  
    Ja to wszystko rozumiem.
    Tylko że autor będzie odsłuchiwał tego na zestawie dwudrożnym, kolumnach podstawkowych.
    Więc o jakim wyrafinowanym brzmieniu rozmawiamy?
    Mam u siebie zarówno Canton GLE 426(podstawkowe) jak i Canton GLE 496(podłogowe).
    Chyba odpowiedź jest oczywista które grają lepiej w muzyce.
    Tomek_Krecik
    Level 23  
    PuntoManiak wrote:
    Gdzie najlepiej umiejscowić kolumnę centralną?
    Myślałem żeby ja ulokować we wnękę gdzie teraz stoi xbox,
    ale zastanawiam się czy taki tunel to dobry pomysł :idea:

Kolumnę centralną należy postawić CENTRALNIE pod TELEWIZOREM.
    Nie z prawej, nie z lewej a centralnie.
    Później ustawiamy fronty , mogą być blisko TV (jeśli dużo ")

Jeśli ta szafeczka jest Twoja , zacząłbym od wywalenia tej szafeczki :)

Przy autokalibracji głośników takie ustawienie to podstawy budowy poprawnej sceny dźwiękowej.
    sunrise84
    Level 42  
    Tomek_Krecik wrote:

No właśnie w tym temacie miałem pisać do Autora tego tematu.
    Problem jest że musi ustawić te kolumny na szafce RTV, więc będzie wąska scena stereo.
    No ale jak widać nie da się szerzej a szkoda.
    Kupi kolumny za 6000zł i nie wykorzysta ich potencjału.
    To samo z drogim amplitunerem czy wzmacniaczem.
    Wszystko to będzie się ściskało na szerokości 2m.
    Tomek_Krecik
    Level 23  
    sunrise84 wrote:
    Tomek_Krecik wrote:

No właśnie w tym temacie miałem pisać do Autora tego tematu.
    Problem jest że musi ustawić te kolumny na szafce RTV, więc będzie wąska scena stereo.
    No ale jak widać nie da się szerzej a szkoda.
    Kupi kolumny za 6000zł i nie wykorzysta ich potencjału.
    To samo z drogim amplitunerem czy wzmacniaczem.
    Wszystko to będzie się ściskało na szerokości 2m.

No ja bym powiesił TV na ścianie, poszukał stolika RTV ze szkła, i kolumny blisko TV.
    Wszystko pięknie sie pomieści wg.mnie.
    sunrise84
    Level 42  
    Tomek_Krecik wrote:
    i kolumny blisko TV

I nadal masz wąską scenę stereo.

Dodano po 2 [minuty]:

Przerabiałem taki sam temat u siebie:
    Pierw te małe podstawkowe kolumny stały na brzegach biurka, grało to ale miałem wrażenie że mam mono zamiast stereo.
    Dopiero później gdy je rozsunąłem na maksymalną możliwą odległość nabrało to stereo oraz sceny .
    Tomek_Krecik
    Level 23  
    sunrise84 wrote:
    Tomek_Krecik wrote:
    i kolumny blisko TV

I nadal masz wąską scenę stereo.

No będzie ciut wąsko ale da się to zrobić.
    Ja np.mam książkowo fronty 80cm na lewo od środka centralnego, oraz 80cm na prawo od centralnego.
    Jak patrzę na moje to autor miałby po 50cm od centralnego fronty.
    No tragedii myślę nie będzie.
    Ciasne ustawienia zrekompensuje mały pokój .
    Ale nadal będzie poprawnie.

Można skorygować ustawienia audyssey i ustawić "na ucho" po zakończeniu.
    Bo to ma się nam podobać.

Dodano po 7 [minuty]:

@sunrise84 ta fota co wrzuciłeś ma bardzo rozciągniętą scenę.
    Musiałbyś siedzieć trzy metry od tego biurka żeby to się w miarę zgrało, a przypuszczam że siedziałeś pół metra od centralnego :D
    Z efektem takim że trzeba było głowę obracać na prawo i lewo by nadążyć za dźwiękiem :D
    Tomek_Krecik
    Level 23  
    sunrise84 wrote:
    Nie w przypadku stereo.
    Na tym zdjęciu miałem to tak poustawiane bo nie byłem u siebie i miałem tylko taki kawałek wolnego pokoju(praca jako opiekun).

Rozumiem.
    Ja mam może inne wyobrażenie o dźwięku w salonie.
    Niestety jest bardzo duży (~70m2) i fronty w bi-amp podłączone.
    Efekt jest taki że jak chcesz obejrzeć coś w nocy słyszysz głównie centralny bo frontom brakuje mocy.
    Trzeba poprostu odkręcić żeby to działało. Ale wtedy wkoło nikt nie śpi.
    PawelChester
    Level 19  
    Tomek Krecik-takiego salonu jedynie mozna pozytywnie pozazdroscic, nie wiem czemu piszesz ‘niestety’Moze napisz co masz za sprzet w tak duzym pomieszczeniu i moze jakas fotka, lub dwie.Mysle, ze kazdy chetnie zobaczy takie pomieszczenie z kinem domowym😁😁Moze w ogole dalo by sie stworzyc watek ktory bedzie u samej gory gdzie mozna by wrzucac fotki swoich kin domowych, z zastrzezeniem, ze nie wolno zlosliwie krytykowac.Kazdy ma co ma i jak chce moze sie tym podzielic i nic nikomu do tego, a jako fani kina mogli bysmy od siebie cos podpatrzec, bo czasem jest problem z rozsatwieniem bo nikt imaxa obok domu nie buduje i trzeba sie ustawic w tym co mamy, lub poprostu poogladac jak maja inny.
    Tomek_Krecik
    Level 23  
    @PawelChester piszę niestety bo to prostokąt.
    A reszta pokoju to pewnie jak wszyscy :) 4,5m od ściany gdzie stoi do łóżka.
    No z fotką to tak słabo trochę bo musiałbym posprzątać a nie mam aż tak "na bogato" aby w świat wysyłać ;)
    Skromny stolik szklany,na nim sprzęt.