Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prędkość połącznia z laptopem.

wojnas93 21 Mar 2021 17:21 207 6
  • #1
    wojnas93
    Level 9  
    Witam,
    mam problem z prędkością na laptopie. Jest średnio o 25% niższa niż w tej samej sieci na telefonie.
    Karta wifi to: Qualcomm Atheros QCA9377 Wireless Network Adapter
    Router: Huawai B315s-22.

    Prędkość połącznia z laptopem. Prędkość połącznia z laptopem. Prędkość połącznia z laptopem. Prędkość połącznia z laptopem.

    W czym może być problem?
  • Helpful post
    #2
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Telefon podłączony do Wifi routera czy mówisz o własnym połączeniu LTE? Proszę o więcej danych do porównania, jaki operator jaka lokalizacja itd.
  • #3
    wojnas93
    Level 9  
    Tak telefon podłączony z wifi. Kwestia zasięgu LTE i ogólnego transferu to inna sprawa. Chodzi mi o tą różnice miedzy urządzeniami. Czasami jest też tak, że laptop traci zasięg, a telefon już nie.
  • Helpful post
    #4
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    wojnas93 wrote:
    Karta wifi to: Qualcomm Atheros QCA9377 Wireless Network Adapter

    Karta przeciętna, w kierunku bardzo słaba.
    wojnas93 wrote:
    Router: Huawai B315s-22.

    Tu też szału nie będzie, jeśli dobrze widzę, to ten router ma wifi tylko 2,4GHz.
    Kanał jest ustawiony na 1, zmień na inny (ale w pasmie 2,4GHz nie spodziewaj się cudów).
  • #5
    wojnas93
    Level 9  
    Sieć PLAY nadajnik w odległości około 1km.

    Prędkość połącznia z laptopem.
  • Helpful post
    #6
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    wojnas93 wrote:
    Sieć PLAY nadajnik w odległości około 1km.

    To jest tu najmniej istotne.

    KOCUREK1970 wrote:
    to ten router ma wifi tylko 2,4GHz.

    Wstawić skan pomiaru sieci wifi:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    A dodatkowo:
    KOCUREK1970 wrote:
    Kanał jest ustawiony na 1, zmień na inny

    Zmienić na inny, i zobaczyć co to dało.
  • #7
    wojnas93
    Level 9  
    Zmieniono kanał na 4, dodatkowo ustawiłem na stałe antenę LTE na pasmo 800 (jest w budynku stabilniejsze. Być może chwilowe wahania z sieci też mogły te wartości przekłamywać. Jeśli chodzi o połączenie WIFI to póki nic nie rozłącza i prędkości identyczne na wszystkich urządzeniach. Dzięki za pomoc ;)