Wszelakiej maści włączniki i dimmery (ściemniacze) są dość popularne w domach a gwałtownie spadające ceny diod LED w ostatnich latach powodują ich stosowanie coraz częściej. Zaprezentuję mini moduł włącznika/ściemniacza LED z czujnikiem pojemnościowym, który można nabyć za parę złotych na znanym portalu;
Moduł ma niewielkie rozmiary 42mm x 12mm + sprężynka pełniąca rolę anteny pojemnościowej;
Po przeciwnej stronie płytki poza opisem nie ma żadnych elementów;
Wejście zasilania oraz wyjście do obciążenia (LED) są jasno i zrozumiale opisane. Widoczne trzy ponumerowane zworki służą do zaprogramowania trybu pracy;
Producent deklaruje następujące parametry;
• Napięcie zasilania 5-24VDC (zalecane 12VDC)
• Napięcie wyjściowe adekwatne do zasilającego
• Maksymalna moc obciążenia 72W
• Maksymalny prąd wyjścia 3A dla obciążenia rezystancyjnego
• Pobór prądu w stanie czuwania 10-15mA
• Pobór mocy w stanie czuwania ~0,01W
• Częstotliwość wyjściowa (PWM) 32kHz
• Zakres temperatur pracy -25°C do +85°C
Konstrukcja modułu jest oparta o niezidentyfikowany układ scalony w obudowie SO-8 (zatarte frezem oznaczenia) oraz stabilizator LDO SE8250 i tranzystor UMW3400C (markowany A09T) pełniący funkcję stopnia wyjściowego;
Dodatkowo kilka elementów RC oraz dioda LED umieszczona centralnie pod sprężynką pełniąca funkcję sygnalizatora pracy modułu;
Do testów podłączyłem kawałek taśmy LED na podłożu aluminowym o długości około 25cm która błąkała się w czeluściach warsztatu jako pozostałość po montażu oświetlenia;
Wróćmy na chwilę do konfiguracji modułu, po zakupie nie ma założonych zworek (zwarcie kropelką spoiwa punktów na PCB) a sposób działania dla poszczególnych trybów wygląda tak;
1. Bez zworek (111); krótkie dotknięcie włącza a dotknięcie i przytrzymanie reguluje jasność, włączenie zawsze daje maksymalną jasność.
2. Zworka 3 (110); jak wyżej ale moduł "pamięta" nastawiony przed wyłączeniem poziom.
3. Zworka 1 (011); trzy stopniowa regulacja, min->średnie-max. Start od max.
4. Zworki 1 i 3 (010); Jak wyżej ale start od min.
5. Zworka 2 (101); Każde dotknięcie zapala lub gasi.
6. Zwork1 i 2 (001); Jak wyżej.
7. Zworki 2 i 3 (100); Jak wyżej.
8. Zworki 1,2 i 3 (000); Jak wyżej.
Konfiguracje 5-8 działały jak zwykły włącznik ON/OFF. Poniżej krótki film z działania;
Jak dla mnie najsensowniejszym do wykorzystania jest tryb 2, szkoda tylko że nie zapamiętuje ostatnich ustawień po odłączeniu głównego zasilania. Nie wiem też dlaczego tryby 5-8 działały jako zwykły włącznik ale być może trafił mi się jakiś felerny moduł. Gadżet na pewno znajdzie zastosowanie przy budowie np. biurkowej lampy LED czy innego oświetlenia.

Moduł ma niewielkie rozmiary 42mm x 12mm + sprężynka pełniąca rolę anteny pojemnościowej;

Po przeciwnej stronie płytki poza opisem nie ma żadnych elementów;

Wejście zasilania oraz wyjście do obciążenia (LED) są jasno i zrozumiale opisane. Widoczne trzy ponumerowane zworki służą do zaprogramowania trybu pracy;

Producent deklaruje następujące parametry;
• Napięcie zasilania 5-24VDC (zalecane 12VDC)
• Napięcie wyjściowe adekwatne do zasilającego
• Maksymalna moc obciążenia 72W
• Maksymalny prąd wyjścia 3A dla obciążenia rezystancyjnego
• Pobór prądu w stanie czuwania 10-15mA
• Pobór mocy w stanie czuwania ~0,01W
• Częstotliwość wyjściowa (PWM) 32kHz
• Zakres temperatur pracy -25°C do +85°C
Konstrukcja modułu jest oparta o niezidentyfikowany układ scalony w obudowie SO-8 (zatarte frezem oznaczenia) oraz stabilizator LDO SE8250 i tranzystor UMW3400C (markowany A09T) pełniący funkcję stopnia wyjściowego;

Dodatkowo kilka elementów RC oraz dioda LED umieszczona centralnie pod sprężynką pełniąca funkcję sygnalizatora pracy modułu;

Do testów podłączyłem kawałek taśmy LED na podłożu aluminowym o długości około 25cm która błąkała się w czeluściach warsztatu jako pozostałość po montażu oświetlenia;

Wróćmy na chwilę do konfiguracji modułu, po zakupie nie ma założonych zworek (zwarcie kropelką spoiwa punktów na PCB) a sposób działania dla poszczególnych trybów wygląda tak;
1. Bez zworek (111); krótkie dotknięcie włącza a dotknięcie i przytrzymanie reguluje jasność, włączenie zawsze daje maksymalną jasność.
2. Zworka 3 (110); jak wyżej ale moduł "pamięta" nastawiony przed wyłączeniem poziom.
3. Zworka 1 (011); trzy stopniowa regulacja, min->średnie-max. Start od max.
4. Zworki 1 i 3 (010); Jak wyżej ale start od min.
5. Zworka 2 (101); Każde dotknięcie zapala lub gasi.
6. Zwork1 i 2 (001); Jak wyżej.
7. Zworki 2 i 3 (100); Jak wyżej.
8. Zworki 1,2 i 3 (000); Jak wyżej.
Konfiguracje 5-8 działały jak zwykły włącznik ON/OFF. Poniżej krótki film z działania;
Jak dla mnie najsensowniejszym do wykorzystania jest tryb 2, szkoda tylko że nie zapamiętuje ostatnich ustawień po odłączeniu głównego zasilania. Nie wiem też dlaczego tryby 5-8 działały jako zwykły włącznik ale być może trafił mi się jakiś felerny moduł. Gadżet na pewno znajdzie zastosowanie przy budowie np. biurkowej lampy LED czy innego oświetlenia.
Cool! Ranking DIY