Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w zakupie spawarki dla amatora

Gelo001 24 Mar 2021 12:11 438 7
    Gelo001
    Level 4  
    Witam serdecznie, powiem tak, chciałbym zakupić dla siebie spawareczkę, mam już prawie 40 lat, mieszkałem w bloku i nigdy za dzieciaka nie miałem takiego sprzętu w ręce. W szkole średniej jedynie 2 minuty spawałem ?, teraz przeniosłem się na wieś i marzy mi się warsztacik amatorski i sprzęt do niego. Miałem sobie kupić jakiś stół warsztatowy, ale postanowiłem, że się pobawię i zrobię sam, a więc potrzebuję spawareczki. Stół planuje zrobić z profilów zamkniętych 40x40x3 4 nogi a górę z kątownika 30x30x3 i zamierzam sobie to sam pospawać - blat deski, a na nich gumoleum jakiś, i do pospawania tego potrzebuje spawareczki, mam mały budżet max 400, 500 zł, ale myślę, że na moje potrzeby starczy (planuje jeszcze zrobić jakiś stojak na sznurki do wieszania ubrań na dwór). Myślałem o spawarce na elektrodę (migomat za drogi) ew. jakiś automat spawalniczy. Z tego, co wyczytałem (sama teoria w necie) lepszą spawarką byłaby inwentorowa. Spawareczkę (jak dobrze rozumiem też na elektodę, ale lepiej, łatwiej się sprawa i mniej żużlu jest). Ze względu, że łatwiej mi będzie się nauczyć nią pracować, myślę, że to pospawać selektodą 2 lub 2,5 mm, więc szukam takiej spawarki. W necie znalazłem też info że niezła jest Bester np. 155-nd mający 140 A, myślę, że mi wystarczy. Czy to dobry wybór, czy lepiej coś innego poszukać, ew. czy dobrym pomysłem byłby zakup tańszej używanej Besterki np. model 135, na co wtedy zwrócić uwagę, jak to spawa i czy często się Besterki psują, ew. jeszcze myślałem na półautomatem Parkside z Lidla za 400 zł na drut. Podobno łatwiej się sprawa, ale strasznie dymi i mało widać i max 3 mm zespawa podobno, co mi koledzy doradzicie, jako dla amatora, który nigdy nie spawał, pozdrawiam serdecznie
    Wilktor
    Level 26  
    Jeśli chodzi o elektrodę to mogę polecić Magnum Snake 200.
    Z tańszych półautomatów może warto zwrócić uwagę na Ideal Praktik MIG 200 IGBT. Moim zdaniem spawa całkiem nieźle jak za taką cenę 200 A prądu spawania do domu spokoje wystarczy. Miałem go tylko chwilę w rękach więc nie wiem jak wytrzymałością.
    osiniak75
    Level 34  
    Jak zamierzasz używać spawarki w warsztacie to może na początek kup transformatorową. Za 200 zł kupisz używaną o lepszych parametrach niż tanie inwertery. Do nauki wystarczy, w inwerterowych są co prawda udogodnienia typu arc force, anti stik itp., ale cykl pracy najtańszych modeli na poziomie 10-30% to porażka. Wyobraź pracę typu minuta spawania i 9 minut czekania aż spawarka ostygnie i będzie gotowa do kolejnej pracy. To takie tam moje spostrzeżenia.
    Gelo001
    Level 4  
    Hmm czyli ta Dedra albo Magnum lepsza od Bestera? A druga sprawa polecacie spawarki 200 A, a czy nie wystarczy mi np. ok 140 przy inwertorowej, do spawania elektrodą np. 2,5 mm (chyba odpowiednia dla 3 mm stali) chyba jest wystarczająca, bo ja chyba i tak nie ustawię więcej niż 80-100 A, a myślę że przy 120 A to spokojnie i 4 mm pospawam, chyba że się mylę i te 140 A to mało?
    kierbedz4
    Level 36  
    Nie pospawasz spawarką posiadającą maksymalny prąd wyjściowy 140 A przyjmując na 1 mm elektrody około 40 A dlatego skoncentruj się na spawarce o prądzie spawania do 200 A. Pomyśl o zakupie 2 w jednym tzn. o spawarce elektrodowej z zabudowanym TIG-iem z butlą to jest frajda, rolka drutu, butla gazu i już blacharkę przy swoim aucie wykonasz.
    Gelo001
    Level 4  
    No właśnie podobno 30-40 A na 1 mm elektrody tzn. że przy elektrodzie 2,5 to max 100 A, a chyba ją najczęściej się używa, no nawet ta 3,2 to max 120-125 A, a chyba grubszymi to już się nie spawa. Dlatego pytam czy taka spawareczka ok. 140 A nie jest wystarczająca? Przecież chyba nigdy większej mocy nie ustawię, ? choć dziękuję wszystkim za cenne uwagi, bo zacząłem się poważnie zastanawiać.
    karwo
    Level 27  
    Polecam MOST PONTE + przyłbica (wolna druga ręka ułatwia spawanie).
    Używana głównie w terenie bo nie trzeba butli z gazem ciągać. Max ma ok. 200 A, tylko dla sprawdzenia raz taki ustawiłem. Najczęściej 80-110 A w zależności co się spawa. Półautomat z Lidla daruj sobie. Na giełdzie wychaczyłem za 180 zł migomat 110 A. Po poprawkach (przewód zasilający, naprawa podajnika, uchwyt spawalniczy + przewód masowy, reduktor) spawa super, ale potrzebuje drutu i gazu osłonowego.