Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ustawienia falownika Sofar Solar 5,5 KTL-X - niski uzysk mocy, konfiguracja stringów

bat1 25 Mar 2021 09:23 20769 54
    prose
    Level 35  
    Ustawienia SW sofar KTL-x. Update sw3:- wygląda na to że moc max jest zdeterminowana ustawieniami przełącznika sw3 - taki czerwony czteropozycyjny na płycie głównej
    przełącznik sw3 na pozycjach 1234 zwykle ma włączenie w dół (1) wyłączenie w góre (0)wiec mamy ustawienia dla mocy na podstawie otrzymanych zdjęć: 3.3kW 1001, 4.4kw 1111, 5.5kw 1110, 6.6kW 1101, Takie mają ustawienia SW sofarów ,środki niczym się nie różnią dopiero od sofar 8.8 ma większe dławiki. Ustawiasz na swoją odpowiedzialność.
    bat1
    Level 10  
    Ja mam wersje 2.30 i chciałbym zaktualizować do innej, bo jakoś nie może mi wskoczyć wyżej niż 3.6, a falownik 5,5 i oba stringi jak pracują razem nie mogą zrobić więcej niż, 3,6, tak jak wczoraj bezchmurne niebo, a falownik tak jak by ograniczał, bo jak string wschodni robi 2kW i zachodni się załączy to rośnie, a wschodni maleje i nie przeskoczy 3,6, może w porywach do 3,8.
    3301
    Level 33  
    prose wrote:
    Ustawienia SW sofar KTL-x. Update sw3:- wygląda na to że moc max jest zdeterminowana ustawieniami przełącznika sw3 - taki czerwony czteropozycyjny na płycie głównej
    przełącznik sw3 na pozycjach 1234 zwykle ma włączenie w dół (1) wyłączenie w góre (0)wiec mamy ustawienia dla mocy na podstawie otrzymanych zdjęć: 3.3kW 1001, 4.4kw 1111, 5.5kw 1000, 6.6kW 1101, Takie mają ustawienia SW sofarów ,środki niczym się nie różnią dopiero od sofar 8.8 ma większe dławiki. Ustawiasz na swoją odpowiedzialność.

Ja już nie mam potrzeby aby takie zmiany mocy robić, na 13 instalacji z sofarkami miałem tylko w przypadku instalacji 6,1kW z falownikiem 5.5 z V201 problem z ograniczeniem mocy ale po aktualizacji jest ok.
    3301
    Level 33  
    bat1 wrote:
    Ja mam wersje 2.30 i chciałbym zaktualizowac do innej bo jakoś nie może mi wskoczyć wyżej niż 3.6, a falownik 5,5 i oba stringi jak pracuja razem nie moga zroboc wiecej ni, 3,6, tak jak wczoraj bezchmurne niebo a falownik tak jak by ograniczał, bo jak string wschodni robi 2kW i zachodni sie załaczy to rosnie a wschodni maleje i nie przeskoczy 3,6 moze w porywach do 3,8

Jak masz 230 to żadna aktualizacja nie pomoże a w przypadku wsch-zach to naturalne że razem na maxa nigdy nie będą pracować. Wykres pokaż
    prose
    Level 35  
    3301 wrote:
    Ja już nie mam potrzeby aby takie zmiany mocy robić, na 13 instalacji z sofarkami miałem tylko w przypadku instalacji 6,1kW z falownikiem 5.5 z V201 problem z ograniczeniem mocy ale po aktualizacji jest ok.

Ja mam V2.30
    AT PRO
    Level 20  
    bat1 wrote:

I dziwi mnie że string zachodni ma 3,4 kW a pracuje 2,2, 60 % jego mocy, chyba ze w pozniejszym okresie bedzie lepiej

Tak mnie się wydaje, że masz stromy dach i jak jedna strona jest nasłoneczniona to druga kompletny cień. Zachodni pracuje słabiej bo po południu spada przejrzystość powietrza, było by lepiej jakbyś od wschodu miał więcej mocy. Przy instalacji wschód-zachód im bardziej płasko panele tym lepiej.
    toolpusher
    Level 23  
    prose wrote:
    przełącznik sw3 na pozycjach 1234 zwykle ma włączenie w dół (1) wyłączenie w góre (0)wiec mamy ustawienia dla mocy na podstawie otrzymanych zdjęć: 3.3kW 1001, 4.4kw 1111, 5.5kw 1000, 6.6kW 1101, Takie mają ustawienia SW sofarów ,środki niczym się nie różnią dopiero od sofar 8.8 ma większe dławiki. Ustawiasz na swoją odpowiedzialność.

Znasz kogoś kto to robił osobiście i potwierdził że działa? Czy to taka urban legend?
    Skąd masz te wiadomości jeśli można wiedzieć?

To może inaczej. Czy po otwarciu falownika ustawienia zworek pokrywają się z mocą wyjściową. Ja mogę sprawdzić na swoim 4,4 powinno być 1111.
    prose
    Level 35  
    bat1 wrote:
    Dach mam 30 stopni, dałem na zachód więcej bo słońce w lecie będzie na zachodniej stronie dłużej , string wstaje od 6 rano ale prace taką dobrą zaczyna ok 10, to latem do 20 bedzie produkował

Jak nie masz prostopadle do słonka to nigdy pełnej mocy paneli nie uzyskasz. A po południu panele i dach są więcej nagrzane i słabsza produkcja będzie.
    speedy9
    Helpful for users
    bat1 wrote:
    Dach mam 30 stopni, dałem na zachód więcej bo słońce w lecie będzie na zachodniej stronie dłużej , string wstaje od 6 rano ale prace taką dobrą zaczyna ok 10, to latem do 20 bedzie produkował

Lepiej dawać więcej na wschód niż zachód. W ciągu roku lepiej to wypada. A co do stosunku mocy do mocy nominalnej to zależy ona od kąta padania promieni słonecznych. Wygląda, że wszystko jest ok z Twoją instalacją.
    dwuja
    Level 11  
    toolpusher wrote:
    prose wrote:

Znasz kogoś kto to robił osobiście i potwierdził że działa? Czy to taka urban legend?
    Skąd masz te wiadomości jeśli można wiedzieć?

To może inaczej. Czy po otwarciu falownika ustawienia zworek pokrywają się z mocą wyjściową. Ja mogę sprawdzić na swoim 4,4 powinno być 1111.

Kolego czy zrobiłeś coś w temacie? Znajomy ma 3.3kW i na zastanawiamy się czy ryzykowac te zmiany, czy poza tym przełącznikiem czy coś jeszcze trzeba zrobić by zwiększyć moc... Pozdrawiam
    bat1
    Level 10  
    Wiec tak, po obserwacji instalacji ponad miesiąc doszedlem do pewnych wniosków, w moim przypadku instalacja od ok 3 tyg pracuje dobrze, ajlepiej jak jest taka pogoda jak teraz słońce i zimno to prawie max z falownika wyciagam, martwiłem sie tym ale stqierdzam że jak słońce jest wyżej, uzyski są na poziomie prawidłowym, nic nie zmieniałem w falowniku, pozdrawiam
    prose
    Level 35  
    dwuja wrote:
    Kolego czy zrobiłeś coś w temacie? Znajomy ma 3.3kW i na zastanawiamy się czy ryzykowac te zmiany, czy poza tym przełącznikiem czy coś jeszcze trzeba zrobić by zwiększyć moc... Pozdrawiam
    Tylko SW3.
    dwuja
    Level 11  
    Ok, ale rozumiem że po zmianie SW3 wszystko działa z ustawiona mocą jak należy?
    theo33
    Level 27  
    Pokaż wykres mocy z tym ograniczeniem, z płaskim wierzchołkiem paraboli bo jak tego nie ma to się nic nie robi, ani aktualizacji ani zworek
    Od samego przestawienia mocy nie przybędzie co najwyżej straty zmniejszy jeżeli są
    dwuja
    Level 11  
    Jeśli pytanie do mnie to nie mam dostępu do tych danych aktualnie, natomiast nie jest to tematem dyskusji, falownika jest 3.3 a moc na dachu wschod 4.5kw i prawdopodobnie będzie zwiększona do 6kW i po to weryfikuje temat zworek ponieważ istotna kwestia jedzie zmiana falownika czy też nie.
    Dlatego szukam potwierdzenia czy sama zmiana ustawienia SW3 załatwi sprawę czy po: 1. Trzeba coś zmienić jeszcze(albo czego przypadkiem nie ruszać)
    2. Czy powyższe zmiany nie uszkodzą falownika bo jeśli tak to lepiej kupić nowy a ten komuś odsprzedać... Niż popsuć stary i wydać $ na nowy a stary na śmietnik.
    prose
    Level 35  
    dwuja wrote:
    2. Czy powyższe zmiany nie uszkodzą falownika bo jeśli tak to lepiej kupić nowy a ten komuś odsprzedać... Niż popsuć stary i wydać $ na nowy a stary na śmietnik.

A kto ci gwarancję da? Boisz się nie rób. Dużo osób przestawiło SW i chodzi.
    dwuja
    Level 11  
    Kolego prose, czy ja proszę kogoś o zapewnienie, gwarancję? -robię wszystko na własną odpowiedzialność.
    Pytanie jest skierowane do osób, które przestawiły w swoich falownikach sofar SW3 na inne ustawienie. O efekt, czy coś jeszcze robili a nie do osób, które mają wiedzę z internetu wymądrzajac się nie mając jakiejkolwiek potwierdzonej efektami wiedzy.
    Wiem, że wiele osób co ma falownik z chińskiej dystrybucji te funkcje zmieniało bo i tak gwarancji nie mieli(więc nie mogli stracić).
    toolpusher
    Level 23  
    dwuja wrote:
    Kolego prose, czy ja proszę kogoś o zapewnienie, gwarancję? -robię wszystko na własną odpowiedzialność.
    Pytanie jest skierowane do osób, które przestawiły w swoich falownikach sofar SW3 na inne ustawienie. O efekt, czy coś jeszcze robili a nie do osób, które mają wiedzę z internetu wymądrzajac się nie mając jakiejkolwiek potwierdzonej efektami wiedzy.
    Wiem, że wiele osób co ma falownik z chińskiej dystrybucji te funkcje zmieniało bo i tak gwarancji nie mieli(więc nie mogli stracić).

Kolego dwuja: Tu masz konkret jak leci 4.4KTL-X po przestawieniu na 6.6.