Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Sieć domowa 2 routery - regularnie spada transmisja

krzych.k 26 Mar 2021 12:54 318 15
    krzych.k
    Level 15  
    Dzień dobry.
    Mam problem i proszę o podpowiedzi jak go rozwiązać.
    Do domu podpięty światłowód i usługa 400 Mbps.
    Router główny to Asus RT-AX58U. Z niego dalej kabel idzie do drugiego routera na drugim końcu domu Asus RT-AX55. Z dodatkowego routera kablem połączony jest komputer.
    Na wyjściu z routera głównego sprawdzona przepustowość to 400 Mbps.
    Problem jest taki, że na wyjściu z dodatkowego routera przepustowość wynosi tylko ok 30Mbps. Po jego wyłączeniu i włączeniu przepustowość wzrasta do takiej jaka ma być czyli ok 400 Mbps ale po godzinie lub dwóch znowu spada do 20-30 Mbps. i tak można w kółko. Problem spadku przepustowości na drugim routerze dotyczy w tym samym stopniu jego transmisji Wi-fi.
    Dzięki za sugestie i pozdrawiam.
    Krzysztof.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Przewód łączący routery to samoróbka?
    krzych.k
    Level 15  
    Przewód z głównego routera do dodatkowego ciągnąłem sam jeżeli o to chodzi. Ma jakieś 14 metrów.
    jimasek
    krzych.k wrote:
    Przewód z głównego routera do dodatkowego ciągnąłem sam jeżeli o to chodzi. Ma jakieś 14 metrów.

No to pokaż jeszcze końcówki jak masz zarobione na obydwóch końcach i oznaczenie z izolacji zewnętrznej tego przewodu
    krzych.k
    Level 15  
    Kabel łączący router główny z dodatkowym to GetFort GF-5 FTP PVC 5e F/UTP. Nie uziemiłem ekranu, może tu jest przyczyna?
    Zdjęcie końcówek kabla wrzucę jutro. Kabel ten idzie na odcinku ok 3m blisko (5cm) kabla 3x 400V.
    jimasek
    krzych.k wrote:
    GetFort GF-5 ftp PVC 5e F/UTP

Przewód jest OK. Pytanie jak zarobione wtyczki RJ45 na tym przewodzie.
    krzych.k
    Level 15  
    Czy brak uziemienia ekranu i bliskość kabla 3x400V może być przyczyną problemu?
    jimasek
    krzych.k wrote:
    Czy brak uziemienia ekranu i bliskość kabla 3x400V może być przyczyną problemu?

W skrajnych przypadkach tak ale to musiał by być jakiś falownik, transformator dużej mocy czy inna przetwornica która "sieje" zakłóceniami.
    Anonymous
    Level 1  
    krzych.k
    Level 15  
    Jutro podepnę laptop zamiast drugiego routera i sprawdzę przepustowość. Tym kablem 3x400v idzie instalacja fotowoltaiczna 5kW, więc wisi na niej falownik.
  • Helpful post
    jimasek
    krzych.k wrote:
    Jutro podepnę laptop zamiast drugiego routera i sprawdzę przepustowość. Tym kablem 3x400v idzie instalacja fotowoltaiczna 5kW, więc wisi na niej falownik.

Może to być przyczyną takiego zachowania się sieci.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    krzych.k
    Level 15  
    Dzień Dobry.
    Podpiąłem się laptopem w miejscu drugiego routera tzn. do kabla przychodzącego z głównego routera i jest na nim 400Mbps, chociaż przed podpięciem na dodatkowym routerze na wyjściu było tylko 15Mbps. Po podpięciu kabla do drugiego routera przepustowość na nim znowu wzrosła do 400Mbps.
    Zrobiłem to co było łatwe, uziemiłem w jednym miejscu ekran skrętki idącej z głównego routera. Zrobiłem też ekran z miedzianej blachy w 2 miejscach gdzie kabel sieciowy krzyżuje się z siłą. Falownik fotowoltaiki idzie dziś na ok 2kW . Na razie od 3 godzin jest ok. 400Mbps na drugim routerze.
    krzych.k
    Level 15  
    Już drugi dzień nie spada transmisja wiec chyba sukces. Wygląda na to że kabel 3x400V do fotovoltaiki robił zakłócenia. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.
    jimasek
    Temat zamykam, w razie problemów z siecią domową zapraszamy ponownie.