Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy

p.kaczmarek2 26 Mar 2021 21:33 8334 15
Renex
  • Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy
    Witajcie moi drodzy
    Przedstawię tutaj czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara model WSDCGQ11LM. Sparuję go z Home Assistant poprzez Zigbee2MQTT, pokażę jego działanie, wnętrze oraz przykładowe wykresy danych zebranych nim poprzez kilka dni pod koniec zimy.

Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara
    Czujnik został zakupiony na jednym z polskich portali ze sprzedażą online:
    Koszt zakupu - 75 zł + wysyłka.
    Sprzedawca podaje następujące jego parametry:
    Quote:
    Marka: Aqara
    Nazwa: Czujnik Temperatury / Ciśnienia Aqara
    Model: WSDCGQ11LM
    Standard: EU
    Temperatura środowiska pracy: -10℃ do 55℃
    Wilgotność: 0% - 100% RH
    Transmisja bezprzewodowa: ZigBee 2.0
    Kolor: Biały
    Zasilanie: Bateria CR2032
    Czas pracy baterii: około 2 lat
    Wymiary: 50×50×15 mm
    Wspierane aplikacje: Apple Home, Aqara Home

Sprzedawca również prezentuje również tzw. 'exploded view', czyli widok czujnika podzielonego na częśći:
    Sprzedawca też podkreśla, że do użycia czujnika potrzebna jest centralka Aqara i aplikacja Apple Home lub Aqara Home, ale to nie są jedyne możliwości. Tego czujnika można tez używać wraz z Home Assistant w oparciu o moduł Zigbee i plugin Zigbee2mqtt, ale o tym później.

Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara - pierwsze wrażenie
    Czujnik otrzymujemy w estetycznym, dodatkowo zafoliowanym pudełeczku:
    Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy
    Obok kodu kreskowego można odczytać SKU produktu - AS008CNW01.
    Na jego wierzchu jest informacja o modelu urządzenia (WSDCGQ11LM) oraz używanym rodzaju baterii (CR2032).
    W środku jest czujnik (wraz już z baterią zamontowaną), instrukcja i dwustronny krążek pozwalający przykleić go do ściany:
    Czujnik od spodu (tą pokrywę się przekręca by zmienić baterię):
    Czujnik z boku (widać gdzie jest sensor, nie powinno się go zasłaniać):
    Przycisk (do parowania):

Instrukcja czujnika temperatury/ciśnienia/wilgotności
    Poniżej zdjęcia z sekcji po angielsku:
    Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy

Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara - parowanie z Home Assistant
    Nie posiadam hubu producenta Aqary, ale na szczęście istnieją też darmowe rozwiązania open-source kompatybilne z tym czujnikiem. W roli huba użyłem tutaj CC2531:
    podłączyłem go do mojego serwera na Banana Pi, a po stronie softwarowej, użyłem Home Assistant z Zigbee2MQTT.
    Szczegółowy tutorial Home Assistant i Zigbee2MQTT jest tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19247020#19247020
    Czujnik był już w opakowaniu razem z baterią. Nie trzeba było nic robić, poza wciśnięciem przycisku na obudowie:
    Po tym dostałem powiadomienie, że Home Assistant wykrył nowe urządzenie:
    Od tego momentu w "Zigbee2mqtt" (skrót do listy urządzeń z sidebara) pojawił się czujnik z tematu, czyli WSDCGQ11LM (miałem już wcześniej sparowany czujnik ruchu, na liście to numer 2):
    Szczegółowy widok urządzenia:
    Parametry eksportowane przez czujnik:
    To samo, ale w formie tekstowej (zakładka "State")
    Quote:

{
    "battery": 100,
    "humidity": 38.38,
    "linkquality": 97,
    "pressure": 1001,
    "temperature": 19.46,
    "voltage": 3055
    }

Tak skonfigurowany czujnik można zamontować już w wybranym przez nas miejscu.
    Temperatura w pokoju:
    Temperatura za oknem (UWAGA: to nie jest czujnik zewnętrzny, wystawiłem go dla eksperymentu tylko, dodatkowo jest pod daszkiem):
    Trzeba jedynie pamiętać o zakresie pracy czujnika: -10℃ do 55℃

Wnętrze czujnika temperatury/ciśnienia/wilgotności
    Ciężko jest dostać się do środka tego czujnika. Sama wymiana baterii może być problematyczna. Wgłębienie przeznaczone na monetę (?) jest za niskie i pokrywa zbyt mocno się trzyma, by ją wyjąć. Jedyny dobry sposób jaki znam to przyklejenie czujnika (na klejącej podkładce z zestawu) do płaskiej powierzchni i wtedy lekkie obrócenie go. Wtedy uzyskujemy dostęp do bateryjki CR2032:
    Potem wystarczy podważyć płaskim śrubokrętem plastikową nakładkę i można dostać się do elektroniki:
    Na wierzchu PCB jest tylko duży kondensator elektrolityczny (no, duży jak na standardy SMD) o kodzie 227, czyli 220µF. Widać też czujnik i przycisk.
    Przyjrzyjmy się dokładniej:
    Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara WSDCGQ11LM - wnętrze, wykresy
    Ten czujnik to SHT30. Dość popularny, nawet w świecie Arduino. Można kupić go też w formie modułu przyjaznego dla początkujących:
    Więcej o nim można znaleźć w jego nocie katalogowej:
    Czujnik ten korzysta z I2C do komunikacji, można łatwo samemu go obsłużyć z mikrokontrolera. Nota katalogowa SHT3x:
    Sensirion_...971521.pdf Download (904.63 kB)
    Teraz płytka z drugiej strony:
    Sercem czujnika jest JN5169:
    32-bitowy mikrokontroler z 512KB pamięci Flash, 32KB RAM i 4KB EEPROM, oferujący różne peryferia, m. in. sprzętowe I2C (a użyty czujnik właśnie z tego I2C korzysta):
    Antena PCB i układ (być może filtr?) podpisany P2T 028 (nie znalazłem o nim informacji):
    Miejsce na dodatkowy układ (nie wiem co tam miało pierwotnie być) o 10 wyprowadzeniach (2 rzędy po 5) i rezonator kwarcowy/źródło zegara o 4 pinach:
    Złącze do programowania (tu są piny RX i TX wyprowadzone):
    W nocie katalogowej JN5169 można znaleźć informacje odnośnie tego jak się go programuje, m. in:
    Quote:

DO0/SPICLK/PWM2 - JTAG programming mode: must be left floating high during reset to avoid entering JTAG programming mode.
    DO1/SPIMISO/PWM3 - UART programming mode: leave pin floating high during reset to avoid entering UART programming mode or hold it low to program

Pełna nota poniżej:
    JN5169.pdf Download (2.83 MB)

Czujnik Aqara - automatyzacje
    Oczywiście taki czujnik połączony z Home Assistant nie służy tylko do tego by użytkownik mógł sobie sprawdzić jak ciepło jest na dworze. W Home Assistant można zrobić dla niego różnego rodzaju automatyzację.
    Przykładowo można włączać grzanie gdy temperatura spadnie poniżej danej, lub je wyłączać gdy osiągnie określony próg.
    Tworzenie automatyzacji w Home Assistant omawiałem już tutaj:
    Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota
    trochę o nich pisałem też tu:
    Sterownik przekaźników kompatybilny z Home Assistant/Tasmota HTTP + obudowa
    Sam czujnik udostępnia następujące zmienne i wszystkie je można użyć w automatyzacjach:

{
    "battery": 100,
    "humidity": 38.38,
    "linkquality": 97,
    "pressure": 1001,
    "temperature": 19.46,
    "voltage": 3055
    }

Dostęp mamy nawet do napięcia z CR2032 i można je monitorować zdalnie przez Home Assistant.

Czujnik Aqara - wykres temperatury za oknem
    Home Assistant automatycznie tworzy wykresu uzyskanych pomiarów. Poniżej wykres temperatury z tego czujniczka:
    Warto pamiętać, że czujnik został zamontowany za oknem około godziny 14.
    Ten sam wykres - ale po dwóch dniach:
    Wykres można wygenerować dla dowolnego zakresu w Home Assistant.

Podsumowanie
    Czujnik temperatury/ciśnienia WSDCGQ11LM wydaje się być bardzo dobrym wyborem, jest lekki, mały i energooszczędny - korzysta z komunikacji Zigbee, która jest mniej prądożerna niż WiFi. Można go bardzo łatwo użyć poza jego 'naturalnych środowiskiem', czyli sparować z Home Assistant i nawet nie trzeba w tym celu go otwierać ani programować (choć fakt, że trzeba mieć postawionego HA oraz trzeba mieć zigbee dongle..).
    Czujnika WSDCGQ11LM nie testowałem z jego oryginalnym hubem i oprogramowaniem producenta, więc na ich temat się nie wypowiem.
    W środku czujnika siedzi mikrokontroler JN5169, do pomiarów jest SHT30, a zasila go bateryjka CR2032.
    Jedynym minusem tego czujnika jest jego zakres mierzonej temperatury - sięga on tylko do -10°C, a w naszym kraju czasem może zdarzyć się niższa. Ale w zasadzie jest to czujnik bardziej do wnętrz, a nie zewnętrzny, więc możemy uznać, że jest ok.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Renex
    gregrzesiek
    Level 14  
    Quote:
    Antena PCB i układ (być może filtr?) podpisany P2T 028 (nie znalazłem o nim informacji):

To jest czujnik ciśnienia.
  • Renex
    grzelecg
    Level 15  
    Używam czujnika temperatury/wilgotności WSDCGQ01LM MiJia temperature & humidity sensor (okrągły).
    Dolny zakres temperatury zaczyna się od -20C.
    Niestety przy takich temperaturach bateria starcza na 1-2 miesiące.
    VSS
    Level 21  
    Lepiej za stówkę z hakiem kupić bramkę Xiaomi. masz pełna wizualizację, automatykę, działa w telefonie. Możesz czytać info gdziekolwiek jesteś, obsługuje setkę urządzeń.

Dla 99% użytkowników to idealne rozwiązanie.
    grzelecg
    Level 15  
    VSS wrote:
    Lepiej za stówkę z hakiem kupić bramkę Xiaomi. masz pełna wizualizację, automatykę, działa w telefonie. Możesz czytać info gdziekolwiek jesteś, obsługuje setkę urządzeń.

Masz taką bramkę? Interesuje mnie czy obsługuje ona urządzenia końcowe zigbee innych producentów.
    Np. czy do bramki Xiaomi można sparować urządzenia TuYa, IKEA, Philips, Osram lub innych mniej popularnych Hive, Sylvania, Gledopto, ROBB?

Czy do bramki można dodać nieznane urządzenia, podając ich typ?

Pozdrawiam
    pitron
    Level 24  
    VSS wrote:

Oryginalna bramka Xiaomi jet do kitu lepsze MQQT albo Conbee.
    VSS
    Level 21  
    grzelecg wrote:

Masz taką bramkę?

Czy do bramki można dodać nieznane urządzenia, podając ich typ?

Pozdrawiam

Tak, mam bramkę. Niestety nie da się podłączyć nic innego, obsługuje tylko urządzenia dostępne w spisie. Na szczęście wszystko co potrzebowałem jest dostępne w tej bramce.

Dlatego też pisałem, że 99% użytkowników "domowych" nie mających zielonego pojęcia o automatyce kupując taką bramkę i garść czujników zrobi sobie automatykę tylko ruszając palcem po ekranie telefonu.

Ja tę bramkę podłączyłem dodatkowo do Domoticz'a i OpenHab'a. Współpracuje z nimi bez problemu po MQTT.

Dodano po 31 [minuty]:

pitron wrote:

Oryginalna bramka Xiaomi jet do kitu lepsze MQQT albo Conbee.

Oba rozwiązani potrzebują komputera, instalacji, ustawiania, obsługi. 99% ludzi chcących zrobić sobie prostą automatykę w domu tego nie ogarnie nigdy.

Bramkę Xiaomi kupujesz, podłączasz do napięcia i działa. Nic więcej.
    metalMANiu
    Level 20  
    @VSS czy bramka Xiaomi współpracuje z aplikacją Smart Life?
    metalMANiu
    Level 20  
    VSS wrote:
    metalMANiu wrote:
    @VSS czy bramka Xiaomi współpracuje z aplikacją Smart Life?

Współpracuje z aplikacją MiHome

Link do aplikacji

Okej. Czyli jeśli już używam Smart Life i chciałbym dokupić bramkę Xiaomi, to muszę instalować kolejną aplikację na telefon...
    grzelecg
    Level 15  
    Ktoś się orientuje ile aktywnych urządzeń obsłuży taka dedykowana bramka zigbee np. Xiaomi?
    grzelecg
    Level 15  
    VSS wrote:
    grzelecg wrote:
    Ktoś się orientuje ile aktywnych urządzeń obsłuży taka dedykowana bramka zigbee np. Xiaomi?

a ile chciałbyś podłączyć ?

Kolego VSS. Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

Interesuje mnie konkretny limit dedykowanej bramki.

Chciałbym go porównać do limitów dla bramek typu open zigbee na CC2531 i pochodnych.

50 urządzeń typu "slave" bym chciał podłączyć do bramki Xiaomi. Można? Ogarnie? Czy wymięknie?
    VSS
    Level 21  
    grzelecg wrote:

Zadałem to pytanie bo podłączyłem do takiej bramki dość dużą ilość elementów i działało. W specyfikacji nie ma informacji na ten temat. Zapewne ograniczone jest to pamięcią samej bramki. Aplikacja też nie pokazuje limitu.

Ja obsługuje czujniki w domoticzu i openhabie wiec dla mnie nie ma znaczenia pojemność bramki, służy jako odbiornik, zapewne wtedy może usłużyć setki czujników.

Dlatego zapytałem jakie masz potrzeby, bo jak pytasz czysto teoretycznie to pewnie nie uzyskasz tej informacji.
    grzelecg
    Level 15  
    VSS wrote:
    grzelecg wrote:

Zadałem to pytanie bo podłączyłem do takiej bramki dość dużą ilość elementów i działało. W specyfikacji nie ma informacji na ten temat. Zapewne ograniczone jest to pamięcią samej bramki. Aplikacja też nie pokazuje limitu.

Ja obsługuje czujniki w domoticzu i openhabie wiec dla mnie nie ma znaczenia pojemność bramki, służy jako odbiornik, zapewne wtedy może usłużyć setki czujników.

Dlatego zapytałem jakie masz potrzeby, bo jak pytasz czysto teoretycznie to pewnie nie uzyskasz tej informacji.

To podaj ile masz czujników typu EndDevice i ile typu Router.

Czym to jest obsługiwane wtórnie nie ma znaczenia. Ograniczeniem jest Coordynator.