Witajcie moi drodzy
Przedstawię tutaj czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara model WSDCGQ11LM. Sparuję go z Home Assistant poprzez Zigbee2MQTT, pokażę jego działanie, wnętrze oraz przykładowe wykresy danych zebranych nim poprzez kilka dni pod koniec zimy.
Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara
Czujnik został zakupiony na jednym z polskich portali ze sprzedażą online:

Koszt zakupu - 75 zł + wysyłka.
Sprzedawca podaje następujące jego parametry:
Quote:Marka: Aqara
Nazwa: Czujnik Temperatury / Ciśnienia Aqara
Model: WSDCGQ11LM
Standard: EU
Temperatura środowiska pracy: -10℃ do 55℃
Wilgotność: 0% - 100% RH
Transmisja bezprzewodowa: ZigBee 2.0
Kolor: Biały
Zasilanie: Bateria CR2032
Czas pracy baterii: około 2 lat
Wymiary: 50×50×15 mm
Wspierane aplikacje: Apple Home, Aqara Home
Sprzedawca również prezentuje również tzw. 'exploded view', czyli widok czujnika podzielonego na częśći:

Sprzedawca też podkreśla, że do użycia czujnika potrzebna jest centralka Aqara i aplikacja Apple Home lub Aqara Home, ale to nie są jedyne możliwości. Tego czujnika można tez używać wraz z Home Assistant w oparciu o moduł Zigbee i plugin Zigbee2mqtt, ale o tym później.
Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara - pierwsze wrażenie
Czujnik otrzymujemy w estetycznym, dodatkowo zafoliowanym pudełeczku:

Obok kodu kreskowego można odczytać SKU produktu - AS008CNW01.

Na jego wierzchu jest informacja o modelu urządzenia (WSDCGQ11LM) oraz używanym rodzaju baterii (CR2032).

W środku jest czujnik (wraz już z baterią zamontowaną), instrukcja i dwustronny krążek pozwalający przykleić go do ściany:

Czujnik od spodu (tą pokrywę się przekręca by zmienić baterię):

Czujnik z boku (widać gdzie jest sensor, nie powinno się go zasłaniać):

Przycisk (do parowania):

Instrukcja czujnika temperatury/ciśnienia/wilgotności
Poniżej zdjęcia z sekcji po angielsku:

Czujnik temperatury/ciśnienia/wilgotności Aqara - parowanie z Home Assistant
Nie posiadam hubu producenta Aqary, ale na szczęście istnieją też darmowe rozwiązania open-source kompatybilne z tym czujnikiem. W roli huba użyłem tutaj CC2531:

podłączyłem go do mojego serwera na Banana Pi, a po stronie softwarowej, użyłem Home Assistant z Zigbee2MQTT.
Szczegółowy tutorial Home Assistant i Zigbee2MQTT jest tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19247020#19247020
Czujnik był już w opakowaniu razem z baterią. Nie trzeba było nic robić, poza wciśnięciem przycisku na obudowie:

Po tym dostałem powiadomienie, że Home Assistant wykrył nowe urządzenie:

Od tego momentu w "Zigbee2mqtt" (skrót do listy urządzeń z sidebara) pojawił się czujnik z tematu, czyli WSDCGQ11LM (miałem już wcześniej sparowany czujnik ruchu, na liście to numer 2):

Szczegółowy widok urządzenia:

Parametry eksportowane przez czujnik:

To samo, ale w formie tekstowej (zakładka "State")
Quote:
{
"battery": 100,
"humidity": 38.38,
"linkquality": 97,
"pressure": 1001,
"temperature": 19.46,
"voltage": 3055
}
Tak skonfigurowany czujnik można zamontować już w wybranym przez nas miejscu.
Temperatura w pokoju:

Temperatura za oknem (UWAGA: to nie jest czujnik zewnętrzny, wystawiłem go dla eksperymentu tylko, dodatkowo jest pod daszkiem):

Trzeba jedynie pamiętać o zakresie pracy czujnika: -10℃ do 55℃
Wnętrze czujnika temperatury/ciśnienia/wilgotności
Ciężko jest dostać się do środka tego czujnika. Sama wymiana baterii może być problematyczna. Wgłębienie przeznaczone na monetę (?) jest za niskie i pokrywa zbyt mocno się trzyma, by ją wyjąć. Jedyny dobry sposób jaki znam to przyklejenie czujnika (na klejącej podkładce z zestawu) do płaskiej powierzchni i wtedy lekkie obrócenie go. Wtedy uzyskujemy dostęp do bateryjki CR2032:

Potem wystarczy podważyć płaskim śrubokrętem plastikową nakładkę i można dostać się do elektroniki:

Na wierzchu PCB jest tylko duży kondensator elektrolityczny (no, duży jak na standardy SMD) o kodzie 227, czyli 220µF. Widać też czujnik i przycisk.
Przyjrzyjmy się dokładniej:

Ten czujnik to SHT30. Dość popularny, nawet w świecie Arduino. Można kupić go też w formie modułu przyjaznego dla początkujących:

Więcej o nim można znaleźć w jego nocie katalogowej:

Czujnik ten korzysta z I2C do komunikacji, można łatwo samemu go obsłużyć z mikrokontrolera. Nota katalogowa SHT3x:
Teraz płytka z drugiej strony:

Sercem czujnika jest JN5169:

32-bitowy mikrokontroler z 512KB pamięci Flash, 32KB RAM i 4KB EEPROM, oferujący różne peryferia, m. in. sprzętowe I2C (a użyty czujnik właśnie z tego I2C korzysta):

Antena PCB i układ (być może filtr?) podpisany P2T 028 (nie znalazłem o nim informacji):

Miejsce na dodatkowy układ (nie wiem co tam miało pierwotnie być) o 10 wyprowadzeniach (2 rzędy po 5) i rezonator kwarcowy/źródło zegara o 4 pinach:

Złącze do programowania (tu są piny RX i TX wyprowadzone):

W nocie katalogowej JN5169 można znaleźć informacje odnośnie tego jak się go programuje, m. in:
Quote:
DO0/SPICLK/PWM2 - JTAG programming mode: must be left floating high during reset to avoid entering JTAG programming mode.
DO1/SPIMISO/PWM3 - UART programming mode: leave pin floating high during reset to avoid entering UART programming mode or hold it low to program
Pełna nota poniżej:
Czujnik Aqara - automatyzacje
Oczywiście taki czujnik połączony z Home Assistant nie służy tylko do tego by użytkownik mógł sobie sprawdzić jak ciepło jest na dworze. W Home Assistant można zrobić dla niego różnego rodzaju automatyzację.
Przykładowo można włączać grzanie gdy temperatura spadnie poniżej danej, lub je wyłączać gdy osiągnie określony próg.
Tworzenie automatyzacji w Home Assistant omawiałem już tutaj:
Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota
trochę o nich pisałem też tu:
Sterownik przekaźników kompatybilny z Home Assistant/Tasmota HTTP + obudowa
Sam czujnik udostępnia następujące zmienne i wszystkie je można użyć w automatyzacjach:
{
"battery": 100,
"humidity": 38.38,
"linkquality": 97,
"pressure": 1001,
"temperature": 19.46,
"voltage": 3055
}
Dostęp mamy nawet do napięcia z CR2032 i można je monitorować zdalnie przez Home Assistant.
Czujnik Aqara - wykres temperatury za oknem
Home Assistant automatycznie tworzy wykresu uzyskanych pomiarów. Poniżej wykres temperatury z tego czujniczka:

Warto pamiętać, że czujnik został zamontowany za oknem około godziny 14.
Ten sam wykres - ale po dwóch dniach:

Wykres można wygenerować dla dowolnego zakresu w Home Assistant.
Podsumowanie
Czujnik temperatury/ciśnienia WSDCGQ11LM wydaje się być bardzo dobrym wyborem, jest lekki, mały i energooszczędny - korzysta z komunikacji Zigbee, która jest mniej prądożerna niż WiFi. Można go bardzo łatwo użyć poza jego 'naturalnych środowiskiem', czyli sparować z Home Assistant i nawet nie trzeba w tym celu go otwierać ani programować (choć fakt, że trzeba mieć postawionego HA oraz trzeba mieć zigbee dongle..).
Czujnika WSDCGQ11LM nie testowałem z jego oryginalnym hubem i oprogramowaniem producenta, więc na ich temat się nie wypowiem.
W środku czujnika siedzi mikrokontroler JN5169, do pomiarów jest SHT30, a zasila go bateryjka CR2032.
Jedynym minusem tego czujnika jest jego zakres mierzonej temperatury - sięga on tylko do -10°C, a w naszym kraju czasem może zdarzyć się niższa. Ale w zasadzie jest to czujnik bardziej do wnętrz, a nie zewnętrzny, więc możemy uznać, że jest ok.
Cool? Ranking DIY