Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa wyciągarki, dobór silnika DC i mocy

r4mzeso1 29 Mar 2021 12:24 576 10
    r4mzeso1
    Level 9  
    Dzień dobry.

Potrzebuję pomocy i wskazówek. Chciałem zrobić automatyczną wyciągarkę do wiszących lamp.
    Tutaj rysunek poglądowy:

Szukałem gotowych rozwiązań ale niestety nic nie znalazłem - jedynie wyciągarki RC do resoraków (max ciężar jaki przyjmują to 2,5-3kg). Z racji że lampy z kloszami będą ważył łącznie ok 5kg chciałem sam zrobić takich mechanizm. Niestety pokonał mnie wybór i podstawowe prawa fizyki. Nie wiem nawet jaki rodzaj silnika będę potrzebował. Chcę zbudować coś na wzór

Zakładając że lampy ważą łacznie 5kg, potrzebuje je wciągnąć o 1m w ciagu np 5 sek: F = 5kg * 9,81m/s2 = 49,05 N
    P = 49,05 N * 1 m / 5 sek = 9,81 W

Tylko teraz nie wiem co dalej. Do silniczka będę potrzebował jakąś szpulę na którą będzie się nawijał sznurek/metalowa linka która podniesie lampy. Silnik wraz osprzętem będzie schowany w podwieszanym suficie.

Co pownienem jeszcze uwzględnić w obliczeniach?
    Jak dobrać silnik ?
    Czy do silnika można kupić sterowanie obrotami i np stoper? (tak aby lampy zatrzymały się przy określonej wysokości?) - coś na wzór podnoszenia ekranu czy rolet
    Proszę o wszelkie wskazówki. Chciałbym zrozumieć jakie obliczenia muszę zrobić.

Dziękuję i pozdrawiam forumowiczów !
    pla20
    Level 17  
    Istotne też będą średnica bębna nawojowego rodzaj niezbędnej przekładni. A czy nie lepiej zaadoptować mechanizm wycieraczki samochodowej.
    r4mzeso1
    Level 9  
    pla20 wrote:
    Istotne też będą średnica bębna nawojowego rodzaj niezbędnej przekładni. A czy nie lepiej zaadoptować mechanizm wycieraczki samochodowej.

Czy przy takiej konstrukcji jest to istotne? Jak duża może być różnica? W końcu mamy raptem kilka kilo podnieść o 1 m.
    Co do przekładni... możesz rozwinąć temat ? Jak to policzyć?

Myślałem o gotowcach ale nie mogłem znaleźć nic odpowiednego. Mechanizm wycieraczki jest pewnie sporych rozmiarów. Szukałem też wśród wyciągarki do rolet.
  • Helpful post
    pla20
    Level 17  
    Zakładam że raczej nie masz dostępu do tokarki i frezarki i chcesz wykonać projekt jak najprościej i najtaniej więc obliczanie przekładni i jej wykonanie jest bez sensowne. Pozostanę przy swojej sugestii adaptacji gotowej zwłaszcza że możliwości jest dużo. mechanizm z elektrycznej maszynki do mięsa miksera większej zabawki mechanicznej. I tak na koniec można zrobić ręczne podnoszenie coś na wzór podnoszenia rolet okiennych. Powodzenia.
    r4mzeso1
    Level 9  
    pla20 wrote:
    Zakładam że raczej nie masz dostępu do tokarki i frezarki i chcesz wykonać projekt jak najprościej i najtaniej więc obliczanie przekładni i jej wykonanie jest bez sensowne. Pozostanę przy swojej sugestii adaptacji gotowej zwłaszcza że możliwości jest dużo. mechanizm z elektrycznej maszynki do mięsa miksera większej zabawki mechanicznej. I tak na koniec można zrobić ręczne podnoszenie coś na wzór podnoszenia rolet okiennych. Powodzenia.

A jaką moc/napięcie/moment powinien mieć taki silnik ? A moze silnik z gotową przekładnią? Chodzi mi o zakres wartości.

Dodam tylko ze takie silniki będą chyba bardzo głośne :)
    pla20
    Level 17  
    Kiedyś były takie lampy podnoszone (opuszczane) na zasadzie zwijanej taśmy sprężynującej-podobnie jak w miarce zwijanej. W fabrycznych zestawach silnik-przekładnia wszystkie parametry są już dobrane.
    r4mzeso1
    Level 9  
    A czy można by wykorzystać gotowego silnika z przekładnią? Budowa wyciągarki, dobór silnika DC i mocy

Tu jeszcze większy moment za niecałą 100:
    https://botland.com.pl/silniki-dc-standard-z-...z-przekladnia-501-24v-200rpm-pololu-4683.html

Szpula do nawijania będzie zamontowana bezpośrednio na wale silnika. Zakładając że będzie ona miała np 2cm to możemy ją potraktować jak ramię i taki silnik dźwignie 6 kg ?

Silnik do wyciskarki wolnoobrotowej czy maszynki jest za duży do tego projektu.

Jedyne czego nie rozumiem jeszcze, to czemu mamy silniki 6V, 12V, 24V itd
    pla20
    Level 17  
    Czy podniesie?- na to pytanie sam potrafisz sobie odpowiedzieć (wyliczenia na początku). A napięcie pracy silników -no cóż różne urządzenia potrzebują różnych silników na różne napięcia
    r4mzeso1
    Level 9  
    A czy zatem w takim "urządzeniu" napięcie będzie miało znaczenie ?

Czy dobrze rozumuje że szpula na wale jest traktowana jak ramię ?
  • Helpful post
    Shadowix
    Level 31  
    A co powiesz na silnik z przekładnią z wkrętarki? Małe, na różne napięcia, używane za grosze, i na pewno mają dużo więcej momentu obrotowego.
    Co do szpuli to traktowana jest jako ramię, ale w drugą stronę. Im większa średnica szpuli tym większy moment potrzebujesz. I pamiętaj, że krótsza szpula podczas nawijania na siebie materiału, będzie potrzebować coraz więcej momentu bo będzie rosła jej średnica.
    r4mzeso1
    Level 9  
    Shadowix wrote:
    A co powiesz na silnik z przekładnią z wkrętarki? Małe, na różne napięcia, używane za grosze, i na pewno mają dużo więcej momentu obrotowego.
    Co do szpuli to traktowana jest jako ramię, ale w drugą stronę. Im większa średnica szpuli tym większy moment potrzebujesz. I pamiętaj, że krótsza szpula podczas nawijania na siebie materiału, będzie potrzebować coraz więcej momentu bo będzie rosła jej średnica.

Hm to moze być ciekawa opcja ! Dzięki.