Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres DeLonghi Magnifica S ECAM 22. - młynek mieli tylko 2 sekundy

jack005 29 Mar 2021 16:41 2199 2
    jack005
    Level 11  
    Witam. Expres robi kawę, po zasypaniu kawa zmielona bez problemu (brak błędów). Natomiast mam problem z młynkiem, mieli tylko 2 sekundy - wyskakuje błąd drożności kanału dozownika. Wszystkie testy pokrętła ilości dozowania kawy przechodzi ok., w zasadzie wszystkie testy przechodzi. Kanał od młynka drożny. Chciałem zrobić reset do ustawień fabrycznych, ale metoda opisana tutaj ( https://klinikaekspresow.pl/jak-zresetowac-ekspres-delonghi-magnifica ) nie działa, nie wchodzi w tryb resetu. Może są jeszcze jakieś inne ustawienia przytrzymania przycisków aby wszedł w reset ustawień expresu do fabrycznych, może to coś pomoże? Najśmieszniejsze jest to, że bardzo mało używam młynka, bo robię kawę z kawy mielonej. Trochę mnie to wkurza :(

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

Wydaje mi sie że nie jest to problem elektroniki ponieważ 1 lyzeczka mielonej + troche z mlynka i bledu nie wywala >Moze to byc problem źle "odczytuje" objętość kawy w zaparzaczu.Jak to naprawić?Czy w tym modelu twardy reset robi sie przytrzymując 2
    przyciski power i mał filizanka +wlączenie zasilania?
    jack005
    Level 11  
    Obczaiłem jak robi sie robi przywrócenie fabycznych ustawień.Mianowicie trzeba przy wlaczaniu z tyłu przytrzymać przyciski wszystkie po prawej- para, -1 filizanka ,2 filizanki.zaczynaja migać 3 kontrolki oraz uruchamia sie mlynek oraz zaparzacz.Kontrolki migaja 30 sekund expres sie wylacza.Mimo resetu problem wystepuje dalej robi kawe ze zmielonej.Przy kawie podawanej z mlynka wyskakuje błąd tacka swieci nie migając i migający wykrzyknik po prawej stronie.T
    ak jakby expres stracił jakąs synchornizacje :(
    jack005
    Level 11  
    Powiem wam jak w moim przypadku zmieniłem ustawiena aby expres kawe mielił dłuzej.Pierwszy sposób to próba zrobienia kawy przy ustawionym potencjometrze mielenia na zero oraz braku wsypania zmielenia kawy( expres zgłasza bład resetuje ustawienia :).Drugi wydaje sie lepiej wydłuzający czas mielenie ale bardziej kłopotliwy.Mianowicie czyscimy dokładnie i wycieramy do sucha tacke na fusy .Robimy kawe z potencjometrem na full oraz wsypujemy duża miarke dodatkowo kawy mielonej.Expres ma za duzo kawy wywala kawe do tacki ,resetuje ustawienia młynka kawy.U mnie to zadziałało i ciesze sie mocna kawą :)