Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro

Mateoo320 29 Mar 2021 22:16 333 11
  • #1
    Mateoo320
    Level 3  
    Witam, mam następujący problem:
    Od dawna mam problem z brakiem dźwięku przy starcie systemu. Rozwiązaniem tymczasowym jest przejście do ustawień dźwięku a następnie ułatwienia dostępu-ustawienia dźwięku -> zmień głośność urządzenia lub aplikacji -> rozwiąż problem

    W celu wyeliminowania totalnie problemu próbowałem już:
    - ponowne uruchomienie usługi windowsAudio
    - reinstall sterowników realtek audio
    - odinstalowanie wszelakich sterów dot. audio i restart pc {
    problem po odinstalowaniu z menedzera urządz. nadal wystepuje. Po ponownym zainstalowaniu realteka nadal bez zmian 😐
    Usługa była właczana jak i wylaczana
    W miejscu C:\Windows\System32 znajduję się audiosrv.dll. 2021-03-29...-05-38.mp4 Download (82.82 MB) - (film po usunieciu all sterów dot audio
    }

    jednakże problem nadal występuje po ponownym włączeniu PC

    Co mogę zrobić (poza formatem) by problem znikł?

    mój mikrofon: USB Camera-B4.09.24.1 (USB\VID_1415&PID_2000&M - Kamerka ps3 podpięty do USB w tylnym panelu do mb B450pro4
    słuchawki: Encore Rockmaster oe podpięte do frontpanelu case`a 4000D
    Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro - jak to wygląda w menedzerze urządzeń
    bVuatM..mp4 Download (2.65 MB) - film opisujący problem

    Zauwazyłem ze po resecie uslugi konstruktor punktow koncowych audio i/lub windowsaudio nie ma wlasnie dzwieku u mnie

    Jeśli brakuje jakiś informacji to piszcie to dopisze.

    a bym zapomniał, specka pc:
    b450pro4, r5 2600,1660super, corsair dominator 3600CL18, Coolermaster liquid240, veroM2-600W, dysk syst 256gb, dysk 1tb crucial mx500 1tb, stary hdd,

    Usunąłem prowizję dla pliku. Nieładnie jest oczekiwać pomocy od innych i kazać płacić im punktami za pobranie zamieszczonego pliku. RADU23
    -- Sry za prowizje dla pliku - ustawiałem automatycznie ponieważ nie wiedziałem co to znaczy bo nowy jestem na elektrodzie :(
  • #2
    Kolobos
    IT specialist
    Zamiesc w zalaczniku logi z FRST, ze skanowania (addition.txt oraz frst.txt).
  • #3
    safbot1st
    Level 43  
    Sprawdź czy problem występuje na bootowalnym Linuxie.
  • #4
    Mateoo320
    Level 3  
    Hej,
    wrzucam 2x skany ponieważ jedno jest wtedy kiedy nie miałem dzwieku (zdjecie ponizej) a drugie wtedy kiedy mialem

    Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro

    FRST bez audio i addition: FRST(beza..o).txt Download (59 kB) Addition(b...audio).txt Download (117.06 kB)

    FRST i ADDITION z audio: FRST(zau..).txt Download (58.76 kB) Addition(z..io).txt Download (117.06 kB)

    Jeśli chodzi o linuxa to sprawdzę to później na dystrybucji xPUD uruchamiając z pendriva
  • #5
    Kolobos
    IT specialist
    Co chwile sie wykrzacza
    Description: Nazwa aplikacji powodującej błąd: ScreenClippingHost.exe, wersja: 2001.22012.0.551, sygnatura czasowa: 0x5f7e6f9b
    Nazwa modułu powodującego błąd: ScreenClipping.dll, wersja: 2001.22012.0.551, sygnatura czasowa: 0x5f7e6b8c

    Ale to nie ma zwiazku z dzwiekiem.

    Czy po wykonaniu czystego rozruchu jest ok? -> https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/jak...-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd
  • #6
    Mateoo320
    Level 3  
    Po wykonaniu czystego rozruchu problem nadal występuje. Czy mam jeszcze sprawdzić "bezpieczny rozruch"?
  • #7
    Kolobos
    IT specialist
    Moze reinstaluj system/przywroc do ustawien fabrycznych? W logach nie widze nic ciekawego, wiec nie wiem co powoduje problem.
  • #8
    safbot1st
    Level 43  
    safbot1st wrote:
    Sprawdź czy problem występuje na bootowalnym Linuxie.
  • #9
    Kolobos
    IT specialist
    Skoro naprawa za pomoca oprogramowania dziala, to raczej nie jest to problem sprzetowy i linuks jest zbedny.
  • #10
    Mateoo320
    Level 3  
    No to teraz to już totalnie...
    pomimo iż wykrywa im urz. to nie mam dzwieku. uruchamialem ponownie usługe windowsaudio jak i koncowy punkt
    Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro

    czy windowsaudio i koncowy punkt... ma miec logowanie jako lokalna usluga czy te konto?

    film: 2021-03-30...-41-26.mp4 Download (19.6 MB)

    (PUD-a juz pobieram i sprawdze czy tam tez problem wystepuje)
  • #12
    Mateoo320
    Level 3  
    xury wrote:
    Przypadkiem usługa audio nie opóźnionego startu?
    Karta dźwiękowa zintegrowana? W BIOSie nie ma żadnych ustawień do niej?


    karta integra od b450pro4
    w biosie jedynie ustawienie jakie mialoby wplyw to czy porty na froncie maja byc wlaczone (tam gdzie sluchawki mam podpiete). Mam to enabled więc mysle ze to nie kwestia biosu

    "usługi audio nieodpowiadają" tak podpowiada automatycznie windowsowe rozwiazywanie problemów

    Dodano po 10 [minuty]:

    W internecie wyczytałem ze powinno być "TO KONTO:"
    pomimo wpisania nazwy uzyt (administrator) i wpisania hasła - czyli zostawienia pustego (bo nie mam hasła) to wyskakuje ten blad:
    Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro

    -----------------------------------------

    Aktualizacja 14:25 30/03

    Dodałem usługe do konta 'uslugi lokalne' i dziala Problem z usługą audio na początku bootowania systemu windows10 pro

    Wróciliśmy do punktu wyjścia :(
    Głosu nie ma na poczatku i trzeba zrobic to co w filmie na poczatku wątku :|