Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris ll 1.0 - po przekręceniu kluczyka żadnych kontrolek nie odpalił

yarisek2008 30 Mar 2021 11:24 816 2
    yarisek2008
    Level 6  
    Samochód Toyota Yaris ll 2008 1.0 Benzyna .Witam przydarzyła mi sie dzisiaj nie komfortowa sytuacja pojechałem do miasta po kilkudziesięciu minutach chce wracać wkładam kluczyk przekręcam a tu nic sie nie świeci nie słychać pompki paliwa itp , próboje odpalić nic wyciągam kluczyk i znowu ten sam schemat nie odpalił . Otwieram maskę sprawdzam bezpieczniki te przy akumulatorze, wszystkie dobre . Ktoś postronny użycza mi miernik akumulator dobry, wkładam kluczyk przekręcam wszystko nagle świeci auto odpaliło , po dojechaniu do domu wyłączyłem go i próbuje go odpalić i wszystko gra , teraz zgłupiałem co to może być czy może jakieś zwarcie było np od zapalniczki bo zawsze coś tam nie stykało ale żeby taki efekt spotkał się ktoś z czymś takim i czy może jakieś inne elementy np jakiś przekażnik itp który jest umieszczony za schowkiem od strony kierowcy z lewej strony nad gniazdem OBD.
    stanislaw1954
    Level 43  
    yarisek2008 wrote:
    co to może być czy może jakieś zwarcie było np od zapalniczki bo zawsze coś tam nie stykało
    Jakby było zwarcie, to albo by spalił się bezpiecznik zabezpieczający obwód zapalniczki, albo też spaliłby się jakiś przewód, a wtedy zauważyłbyś brak czegoś (światła , sygnału, napięcia w gnieździe zapalniczki itp.)Moim zdaniem brak dobrego styku w stacyjce, lub w złączu zasilającym stacyjkę.