Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mitsubishi Space Star - kręci, nie odpala

Gleszczu93 05 Apr 2021 04:03 1188 32
  • #31
    Gleszczu93
    Level 6  
    a jeszcze ostatnie pytanie
    g107r wrote:
    Wiesz co to elektromagnes?
    Cewka wytwarza pole magnetyczne magnesując swój rdzeń na którym jest nawinięta, nieruchomy rdzeń przyciąga żelazo, a że blaszka jest z żelaza, to się przyciąga do rdzenia, jednocześnie łącząc ten czarny styk z drugim na blaszce.
    Wy to palcem dociskaliście.

    Szkodzi to cos ze palcem dotykalismy? jakbym chcial dojechac do elektryka, to moge sobie palcem dociskac te blaszke poki mi sie na gaz nie przelaczy zeby podawac paliwko recznie ?
  • #32
    g107r
    Level 39  
    Nie, nie szkodzi,
    ale lepiej na ten czas połączyć czarno/biały z czarno/czerwonym. Bezpiecznikiem.
    Jakby zgasł, odpalisz bez wciskania palcem.
    Mój odpalał tylko na benzynie, ale są "gazy", które mogą awaryjnie odpalić silnik, gdyby padła pompa, albo zabrakło benzyny.
    Zależy od instalacji LPG zamontowanej w aucie. Jedna pozwala na to, inna nie. Też się możesz tym tematem zainteresować.

    Przed chwilą widziałem to co proponowałem, w formie dołożenia drugiego przekaźnika pompy http://www.nissantech.pl/topic/4836-zewnetrzne-zasilanie-pompy-paliwa-na-przekazniku/?page=2 teraz zobaczyłem to dziadostwo
    https://forum.subaru.pl/uploads/monthly_2019_...1887.JPG.629367921a80f0d9dc8af4f5fbcb87b0.JPG
    chociaż masz mieć na takich kolorach plusy, to łączenie przewodów na blaszkach, w innym aucie robi sporo problemów. Dalekowschodnia myśl techniczna?
    Może, w daewoo lanos często zawodzi przy silniku :( , ale i mogą być to polskie wiązki, i 20 lat mają...
    https://forum.subaru.pl/topic/104546-nie-odpa...4%87-przeka%C5%BAniki-i-migaj%C4%85cy-engine/
    Tobie te czarno/białe, chyba też tak połączyli, ale masz mieć plus, tylko masy brak.

    g107r wrote:
    To utnij, lub wypnij czerwono/biały z wtyczki.
    Nie dołączaj się do przewodu, który wychodzi z komputera, bo można go zewrzeć i spalić. Jeszcze nie wiadomo co realnie zawiodło, oprócz tego, że przy wtyczce przekaźnika nie masz masy...

    Utniesz przewód przed wtyczką, masę daj na ucięty od strony wtyczki, nie komputera. Ten od strony sterownika zaizoluj.
    Zasil masą sam przekaźnik, nie przekaźnik i komputer silnika.
    No i to możesz za darmo.
    Elektryk tak nie powinien zrobić, choć tak może się skończyć naprawa.

    Możesz potrzymać palcem.
  • #33
    Gleszczu93
    Level 6  
    Witam tak jak mówiłem daje znać co bylo,dziś dojechałem do znajomego mechanika.pokazalem mu co i jak,przed chwilą dzwonil-auto do odbioru,po prowadzona nowa masa od komputera,koszt 280zl.Dzieki wszystkim zainteresowanym i pozdrawiam 🙂