Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
LegrandLegrand
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EWP106100W - Po wyłączeniu nie puszcza blokada, przerywa pracę

01 Apr 2021 00:25 222 6
  • Level 20  
    Witam
    Pralka EWP106100W. Po ustawieniu dowolnego programu rusza, ale po ok. 5 sekundach zatrzymuje się, zapala się kontrolka otwartych drzwi. Po wyłączeniu blokada trzyma dopóki nie wyciągnę wtyczki z gniazdka. Triak sterujący blokadą profilaktycznie wymieniłem, nie widać żadnych uszkodzeń na PCB. Czy winna może być blokada drzwi?
    Pozdrawiam
    Electrolux EWP106100W - Po wyłączeniu nie puszcza blokada, przerywa pracę Electrolux EWP106100W - Po wyłączeniu nie puszcza blokada, przerywa pracę Electrolux EWP106100W - Po wyłączeniu nie puszcza blokada, przerywa pracę
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • LegrandLegrand
  • Level 41  
    Wprowadź pralkę w tryb serwisowy i odczytaj błąd.
    Jeżeli nie ma wyświetlacza to błąd odczytujesz z migania diody start. Najpierw ilość mignięć na czerwono a później zielono. Na przykład 4 razy czerwona i 2 razy zielona to E42. Jeżeli blokada nie odblokowuje drzwi po odłączeniu pralki od zasilania na kilka minut to z pewnością będzie uszkodzona.
  • LegrandLegrand
  • Helpful post
    Home appliances specialist
    Na początek kilka szybkich pomiarów- grzałka na przejście i upływność do masy, stan szczotek silnika.
  • Level 20  
    Dzięki koledzy za odpowiedź.
    Więc grzałka ok, szczotki sprawdzę. Zauważyłem też, że czasami wykonuje program np. odwirowanie, lecz w pewnym momencie stanie i zapala się pauza. Co do drzwi to tak jak napisałem - puszczają po odłączeniu zasilania, nie puszczają natomiast jak pokrętło wyboru programu jest w pozycji 0

    ... no i sprawdzę jaki błąd
  • Level 20  
    Więc sytuacja wygląda tak. Szczotki ok. Po wprowadzeniu w tryb serwisowy na początku zapalały się poszczególne kontrolki, następnie przycisk start mrugnął raz na zielono i raz na czerwono. Następnie wszystko zaczynało się od początku - najpierw kontrolki, potem raz na zielono raz na czerwono. Po skasowaniu błędu pralka zaczęła działać normalnie :). Po ponownym wejściu w tryb serwisowy świecił się na zielono przycisk start i trzy kontrolki nad nim.
    Pralka działa normalnie.
    Jeśli to kod E11, czy oznacza problem z wodą ? Sprawdziłem pompę, odpływ i zasilanie wodą.
    Wszystko ok oprócz braku sitka - ktoś nie zamontował.
  • Helpful post
    Level 41  
    Przekręciłeś pokrętło wyboru programów o 9 pozycji w prawo po wejściu w tryb serwisowy? Dopiero wtedy masz odczyt błędów. Sitko musi być a przez jego brak mógł szlag trafić elektrozawór bo pewnie sporo syfu naszło do wewnątrz. Samego filtra elektrozaworu nie kupisz pewnie więc będzie konieczne pozyskanie filtra z odzysku nawet z pralki innego producenta lub wymiana elektrozaworu na nowy o ile zamiennik będzie w przystępnej cenie.
  • Level 20  
    Witam po dłuższej przerwie, wreszcie jest chwila :). Więc po wejściu w tryb serwisowy nie przekręciłem pokrętła tak jak piszesz kolego :), pewnie wykasowałem tylko błędy. Także właściwie nie wiadomo co było przyczyną. Sitko zamontowane, pralka działa bez problemu do tej pory. Dzięki koledzy za poświęcony czas i pozdrawiam.