Witajcie,
Doszedłem jednak do wniosku, że na ten moment nie będę iść w instalację on-grid.
Jeżeli mam taką możliwość to chyba lepiej odseparować jedną fazę tam gdzie się da (potrzebuję) i na tą fazę wpuścić PV jako off-grid.
Czytałem o mikroinwerterze Enecsys SMI-360-72 360W.
Nie ma chyba najgorszych opinii.
Nawet forumowy wątek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3706050.html
Tutaj podsyłam specyfikację:
Do tego mikroinwertera chciałem podpiąć panel Amerisolar 6M30 320 W.
Specyfikacja techniczna panelu:
Czy takie sparowanie zda tutaj egzamin?
Według informacji dla tego inwertera Vmp musi byc ponizej 42V a Voc ponizej 54V.
Panel w specyfikacji ma odpowiednio Vmp 33,2V, a Voc 40,4V.
Dodatkowo mam pytanie czy ten inwerter bezproblemowo zadziała w instalacji off-grid?
Jak on zachowa się w przypadku takiej instalacji odseparowanej bez akumulatorów?
Instalacja jest dość nietypowa, ponieważ w tej odseparowanej sieci powiedzmy, że będzie mnie satysfakcjonowało w gniazdku to co dostanę z PV bez dodatkowej gwarancji z akumulatorów.
Czyli zawsze mogę korzystać z tego co płynie z PV ale liczę się z tym, że jak będą większe chmury lub w nocy nie będę miał tam odpowiedniego zasilania.
Czy w przypadku wpięcia tego inwertera do sieci off-grid (inna faza bez zasilania i dodatkowo bez akumulatorów) ten inwerter wcale nie będzie produkował prądu, bo nie zobaczy w sieci żadnego zasilania? Ma takie zabezpieczenie wyspowe?
Tutaj link do dokumentacji: https://www.enecsysoutput.com/guide/installationGuideEnecsys.pdf
Niestety nie znalazłem jasnej informacji.
Taka instalacja bez akumulatorów ma szanse zadziałać?
Czy trzeba dać jakiś nawet minimalny akumulator?
Sporo pytań
- wiem
- ale może ktoś się przebije 
Doszedłem jednak do wniosku, że na ten moment nie będę iść w instalację on-grid.
Jeżeli mam taką możliwość to chyba lepiej odseparować jedną fazę tam gdzie się da (potrzebuję) i na tą fazę wpuścić PV jako off-grid.
Czytałem o mikroinwerterze Enecsys SMI-360-72 360W.
Nie ma chyba najgorszych opinii.
Nawet forumowy wątek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3706050.html
Tutaj podsyłam specyfikację:
Quote:Mikroinwerter fotowoltaiczny Enecsys SMI-360-72 360W
Jednofazowy mikroinwerter
DANE TECHNICZNE:
Moc do 360W
Napięcie AC: 240V 50Hz
Czysty SINUS
Napięcie z paneli: 54V (max.)
Napięcie z paneli MPPT: 25-42V
Maksymalny prąd z paneli: 13,4A
Sprawność maksymalna 96%
Sprawność MPPT 99.5%
Chłodzenie pasywne
Klasa szczelności IP67 / NEMA 6
Galwaniczna izolacja
Zabezpieczenia: odwrotna polaryzacja panela, przeciwzwarciowe
Pobór mocy własny (noc) 50mW
Temperatura pracy: -40...+85 stopni Celsjusza
Waga 1,6kg
Wymiary: 250 x 210 x 35mm
Atesty / Certyfikaty / Normy: CE, AS 4777:2005-2/3,AS 3100:2009 IncA1, G83/2, EN 61000-6.2/3, CEI 0-21, IEC 62109-1/2, VDE AR-N 4105, UL1741
Do tego mikroinwertera chciałem podpiąć panel Amerisolar 6M30 320 W.
Specyfikacja techniczna panelu:
Quote:Panele fotowoltaiczne monokrystaliczne Amerisolar 6M30 320 W
Specyfikacja techniczna:
Typ ogniw: Monokrystaliczne
ilość ogniw: 60 (6*10)
Wymiary: 1640 / 992 / 35mm
Waga: 17,5 kg
Szybka: 3.2mm wysokoprzepuszczalne, antyrefleksyjne,utwardzane termicznie szkło
Przyłącze: Klasa IP67
Kable: 4.0 mm^2, długość 900mm
Rama: Anodowany stop aluminium
Moc maksymalna: 320 W
Napięcie przy mocy maks.: 33,2 V
Natężenie przy mocy maks.: 9.64 A
Sprawność STC(%): 19.67 %
Zakres temperatury pracy: -40 - +85 st. Celcjusza
Maks. napięcie ciągu: 15 A
Tolerancja mocy: -0 - +3
Czy takie sparowanie zda tutaj egzamin?
Według informacji dla tego inwertera Vmp musi byc ponizej 42V a Voc ponizej 54V.
Panel w specyfikacji ma odpowiednio Vmp 33,2V, a Voc 40,4V.
Dodatkowo mam pytanie czy ten inwerter bezproblemowo zadziała w instalacji off-grid?
Jak on zachowa się w przypadku takiej instalacji odseparowanej bez akumulatorów?
Instalacja jest dość nietypowa, ponieważ w tej odseparowanej sieci powiedzmy, że będzie mnie satysfakcjonowało w gniazdku to co dostanę z PV bez dodatkowej gwarancji z akumulatorów.
Czyli zawsze mogę korzystać z tego co płynie z PV ale liczę się z tym, że jak będą większe chmury lub w nocy nie będę miał tam odpowiedniego zasilania.
Czy w przypadku wpięcia tego inwertera do sieci off-grid (inna faza bez zasilania i dodatkowo bez akumulatorów) ten inwerter wcale nie będzie produkował prądu, bo nie zobaczy w sieci żadnego zasilania? Ma takie zabezpieczenie wyspowe?
Tutaj link do dokumentacji: https://www.enecsysoutput.com/guide/installationGuideEnecsys.pdf
Niestety nie znalazłem jasnej informacji.
Taka instalacja bez akumulatorów ma szanse zadziałać?
Czy trzeba dać jakiś nawet minimalny akumulator?
Sporo pytań