Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach?

dominik_85 01 Apr 2021 09:30 3291 11
Wago
    dominik_85
    Level 17  
    Witam.
    Zmieniłem koła na większe Aluminiowe letnie i zrezygnowałem z czujników ciśnienia. Zostawiłem je w Zimowych stalówkach.

Komputer przy uruchomieniu informuje, że System pomiaru ciśnienia jest nieaktywny. To jakoś nie przeszkadza bo się wyłącza napis. Ale cały czas świeci żółta kontrolka od ciśnienia opon.

Idzie to jakoś wyłączyć? Jakiś trik? Albo wyjęcie bezpiecznika? Czy coś. Nie ma klawisza nigdzie z napisem TPMS.
    Czy tylko modyfikacja w komputerze?
  • Wago
    KarizmoGSM

Level 28  
    I zostanie dopóki nie będzie widział lub go się z BODY nie wywali, Konfiguracja Proxy.
    Jak coś zapraszam jestem z Łodzi mogę ci to całkowicie wyłączyć.
    dominik_85
    Level 17  
    damian1115 wrote:
    Tutaj masz jak wyłączyć kontrolkę w Tipo, jeżeli u Ciebie jest inaczej, to może jeszcze ktoś się odezwie.
    https://fiatklubpolska.pl/tipo-531/wylaczanie-kontrolki-cisnienia-opon-38289/

Nie. Tak to nie działa w Doblo II.

Dodano po 1 [minuty]:

KarizmoGSM wrote:
    ...lub go się z BODY nie wywali, Konfiguracja Proxy.

czyli co to znaczy?

Dodano po 21 [minuty]:

KarizmoGSM wrote:
    ...lub go się z BODY nie wywali, Konfiguracja Proxy.

czyli co to znaczy?
  • Wago
    andrzej20001
    Level 43  
    To znaczy że usunie ci programowo TMPS
    leonov
    Level 42  
    Alfa OBD i ELM327 i zrobisz sam ;-)
    dominik_85
    Level 17  
    leonov wrote:
    Alfa OBD i ELM327 i zrobisz sam ;-)

zapoznam się o co chodzi z tym ALFA, mam OBD2 na bluetotha i aplikację Torque. Ale tam tylko błędy można usunąć.

Dodano po 5 [godziny] 16 [minuty]:

FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach? FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach? FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach? FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach? FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach? FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach? FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach?

To kilka screenów, ktoś ogarnia czy tym da się coś zdziałać? Mogę się połączyć i jest reakcja auta np na wejście w ABS. W pierwszym Screenie wół o podłączenie się kablem , ale kilka innych niby działa po Bluetooth.
    leonov
    Level 42  
    dominik_85 wrote:
    W pierwszym Screenie wół o podłączenie się kablem
    Część sterowników, łączy się po MSCAN lub liniach KL i jak nie masz interfejsu z multiplexerem to trzeba taki kabelek (przejściówkę).
    Wyłączyć TPMS można chyba w Body Computer, nie pamiętam już jak u siebie robiłem, tam szukaj. I pamiętaj po każdej zmianie konfiguracji, trzeba robić osiowanie proxy.
    Najlepiej, zgraj sobie obecną konfigurację.

Dla Alfy jest tak Body Computer> Body Computer MY2016>Base TPM system present> No?

Tu procedura dla Dodge:

Just some further details to disable TPMS with alfaobd and turn the f.....g light off for a 2012 RAM 1500 with 5.7 l Hemi.

1 Connect to Body computer selecting Central Gateway Module MY2006-2012
    2 When connected, select active diagnosis (the icon with a car on the lower right corner)
    3 Select Change car configuration (the last one on the list)
    4 Select vehicle tech config2 Tire Pressure System
    5 Set it to unset and hit start
    6 Done : no more light and no more chime.
    dominik_85
    Level 17  
    leonov wrote:
    nie masz interfejsu z multiplexerem to trzeba taki kabelek (przejściówkę).
    ... I pamiętaj po każdej zmianie konfiguracji, trzeba robić osiowanie proxy.
    Najlepiej, zgraj sobie obecną konfigurację.

Podaj jaki "kabel" mam kupić. Ale z telefonem /aplikacją? Czy to już pod laptopa? Lubię na Androidzie wszystko robić.

Osiowanie, nie mam pojęcia o co chodzi.

U mnie w aplikacji w Body Computer woła YELLOW kabel. Więc przez Moje obecne urządzenie w gnieździe OBD2 Bluetooth nic nie zrobię w tym dziale BODY.
    malanx
    Level 11  
    Witam.
    Również mam problem z dezaktywacją TPMS.
    Samochód to Fiat Doblo 263 FL 1.6MJ z 2015r.
    Założone felgi z oponami zimowymi bez czujników.
    Na liczniku komunikat dotyczący kontroli systemu oraz żółta, migająca kontrolka.
    System dezaktywowany i MES-em i AlfaOBD. Po dezaktywacji oczywiście osiowanie Proxy.
    Niestety czy system włączony w konfiguracji czy wyłączony komunikat i migająca kontrolka nie znikają (mimo, iż samochód przyjmuje zmianę konfiguracji).
    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
    Może odpięcie centralki? Ktoś wie, gdzie znajdę ją w samochodzie?
    leonov
    Level 42  
    dominik_85 wrote:
    Podaj jaki "kabel" mam kupić.
    Potrzebujesz adapter, wpinany pomiędzy interfejs a samochód., w twoim przypadku żółty.

FIAT DOBLO II - Jak dokonać wyłączenie czujników ciśnienia w kołach?
    majkelmu1
    Level 1  
    malanx wrote:
    Witam.
    Również mam problem z dezaktywacją TPMS.
    Samochód to Fiat Doblo 263 FL 1.6MJ z 2015r.
    Założone felgi z oponami zimowymi bez czujników.
    Na liczniku komunikat dotyczący kontroli systemu oraz żółta, migająca kontrolka.
    System dezaktywowany i MES-em i AlfaOBD. Po dezaktywacji oczywiście osiowanie Proxy.
    Niestety czy system włączony w konfiguracji czy wyłączony komunikat i migająca kontrolka nie znikają (mimo, iż samochód przyjmuje zmianę konfiguracji).
    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
    Może odpięcie centralki? Ktoś wie, gdzie znajdę ją w samochodzie?

Mi udało się wyłączyć TPMS alfaOBD. Następnie trzeba odpiąć centralkę, która znajduje się pod zderzakiem za tylnym lewym kołem. Następnie trzeba zrobić osiowanie PROXY. Po tych zabiegach nie wyświetla się już komunikat i kontrolka od błędu TPMS. Nie mruga również licznik przebiegu.
    Pozdrawiam
    Michał