Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch SPV50E00EU/07 - miga ikona kranik.

lucnow 02 Apr 2021 17:46 762 3
    lucnow
    Level 9  
    Witam.
    Zmywarka Bosch SPV50E00EU/07 przestała grzać, pojawił się ikona migający kranik. Zdemontowałem pompogrzałkę, zlutowałem upalony pin. Pomiar grzałki ok (20.5Ω), a termistory ok. Zamontowałem, a zmywarka nie ruszyła i od razu miga kranik. Wlałem wodę do komory, pompa spustowa nie wypompowała wody. Wyciągam te pompę (BLP3) i okazuje się, że ona nie jest w żaden sposób podłączona elektrycznie. Czy ta pompa pełni rolę zaślepki? Czy w tym modelu pompogrzałka pełni rolę pompy odprowadzającej? Samego silnika pompogrzałki nie sprawdzę bo 3f 100 V. Jeśli padł moduł elektroniki (choć żadnych uszkodzeń nie widać) to zostaje kupno nowej zmywarki.
    Dzięki za wszelkie sugestie.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Helpful post
    kecajk49
    Level 34  
    Podłącz pompę odpływową do modułu, są od tego trzy przewody chyba fioletowe o ile dobrze pamiętam, bo cudów nie ma i sama się nie odłączyła!
    lucnow
    Level 9  
    kecajk49 wrote:
    Podłącz pompę odpływową do modułu, są od tego trzy przewody chyba fioletowe o ile dobrze pamiętam, bo cudów nie ma i sama się nie odłączyła!

Też to dla mnie nienormalne, ale żadnej wiązki z pompy spustowej nie odłączałem, nie ma też nic wolnego z modułu . Jest tylko zasilanie do grzałki, do termistorow na grzałce i do silnika pompogrzalki. Przez to pytam, bo nie wiem czy kupić pompogrzałkę której nie potrafię pomierzyć, a okaże się, że moduł walnięty.
    lucnow
    Level 9  
    Uszkodzony moduł przez mój błąd.