Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowa instalacja fotowoltaiczna 8.1 kWp/SOFAR 8.8KTL-X problem

heavy184 04 Apr 2021 21:07 3933 42
    theo33
    Level 27  
    Jeżeli z wyliczenia wychodzi że 18 szt to za dużo bo napięcie może wynieść powyżej 1000V to czy to będzie podłączone równolegle do dwóch wejść to i tak będzie powyżej 1000
    heavy184
    Level 10  
    No z napięciami, to tez tak jak piszesz może być, bo już zaobserwowałem, że w tej chwili przy mocy 6200 (max 1 wejście) już napięcia są ok 750 V, momentami są piki do 7500W, wtedy napięcia rosną do 850V, to tyle co ma dopuszczalny max działania 1 MPPT. Tak po prawdzie, to zrównoleglenie pewnie by i działało ale to nie była by w pełni poprawna instalacja. Tu żeby było wszystko "jak w książkach piszą", muszą być dwa oddzielne stringi i wtedy wszystko będzie śmigało prawidłowo.
    toolpusher
    Level 23  
    theo33 wrote:
    Jeżeli z wyliczenia wychodzi że 18 szt to za dużo bo napięcie może wynieść powyżej 1000V to czy to będzie podłączone równolegle do dwóch wejść to i tak będzie powyżej 1000

Czy dla osobnych MPPT prądy i napięcia się nie sumują? Czyli dla każdego MPPT można zapodać 1000V i 11A w trybie niezależnym?
    heavy184
    Level 10  
    Na razie zamierzam to przepiąć na 2 MPPT dopóki firma się nie zjawi i mi to nie przepnie na 2 oddzielne stringi ale na razie po przełączeniu te napięcia i moc i prąd będą się jakoś dzieliły po tych 2 MPPT?
    Czy musi być ustawiony tryb równoległy?
    Czy jeśli zrównoleglę te obwody powiedzmy wieczorem gdy już instalacja nie będzie pracowała, jak zmienić tryb pracy w ustawieniach gdy falownik jest wyłączony i nie reaguje na ustawienia bo nie ma zasilania z paneli?
    AT PRO
    Level 19  
    Wpinanie jednego stringu równolegle w dwa wejścia jest nawet zalecane przez producenta ze względu na równomierne obciążenie obu wejść. W praktyce obniża sprawność bo na jednym są lepsze uzyski dzienne, chyba ze względu na wolniejsze działanie śledzenia MPPT niż na jednym.
    Nie pamiętam dokładnie ale któreś podłączenie przestawia się automatycznie, co najwyżej rano po uruchomieniu falownika będziesz miał błąd wejścia i wtedy wystarczy ustawić równoległe, wyłączyć DC i włączyć ponownie.
    heavy184
    Level 10  
    Witam
    Firma porządna rano zadzwoniłem a po południu już się zjawili i mi to na 2 stringi rozdzieli.
    Zobaczymy jak to będzie teraz pracowało dziś już słonko zachodzie ale może jutro będzie pogoda Ok.
    Rozmawiałem z nimi na temat dołożenia jeszcze 4 paneli (po 2 na string) no i powiedzieli mi ze falownik to wytrzyma bez problemu ale ze moc jego jest tylko 8.8 kw i więcej nie będzie produkował-wysyłał do sieci wiec teraz się zastanawiam czy to jest sens topić kolejne pieniądze w rzecz która nie będzie dawała efektów ewentualnie dołożyć po 1 panelu na string i wtedy będzie 9 kwp co powinno być chyba najlepszym rozwiązaniem. A boje się ze jak dojdzie pompa ciepła to będzie za mało
    toolpusher
    Level 23  
    Jak teraz masz 2 stringi to ja bym dokładał bez problemu. Będziesz miał 9,9kWp na falowniku 8,8kW to masz na oko 13% przewymiarowania. To jest tyle co zalecane przy idealnej ekspozycji. Całorocznie strat nie będzie. To co stracisz w jedne dni odzyskasz w inne. Ja montowałem panele w październiku 2020r i chciałem dokupić przed świętami i już nie ma takich tam gdzie kupowałem poprzednio. Żebyś nie żałował.
    rokbok
    Level 33  
    heavy184 wrote:
    wiec teraz się zastanawiam czy to jest sens topić kolejne pieniądze w rzecz która nie będzie dawała efektów

Takich dni z pełną zainstalowana mocą będzie nie wiele, a w gorsze dni instalacja 9,9 kW będzie nadal dawała 8,8 kW, przy instalacji 8,1 będziesz miał o wiele mniej, po dołożeniu 4 paneli tylko zyskasz.
    heavy184
    Level 10  
    Witam
    No dzisiaj wreszcie pogoda OK może nie idealna ale naprawdę ok i zmiana na 2 stringi zrobiła robote.
    Wczoraj ,przedwczoraj to u nas jak to w ,marcu raz słonce raz zamiecie śnieżne ale i tak uzysku po 20 kwh na dniówkę i max pracy na 99% (8.02kw widać ze 2 stringi robią robotę.)
    Dziś wyglądało to mniej więcej tak Nowa instalacja fotowoltaiczna 8.1 kWp/SOFAR 8.8KTL-X problem
    taki wykresik z całego dnia co prawda była mała dziura od 13-15 ale generalnie OK
    Max Moc uzyskana dzisiaj
    i zakończenie dnia z wynikiem 51 kwh czyli wynik jak na 8.1 KWp całkiem spoko
    ale myślę ze gdyby nie ta dziura od 13-15 to pewnie by 55 zrobiło.
    Falownik z tego co obserwowałem gdy miał max osiągał temp.63 C (czy ta temp nie jest za wysoka) zamierzam dołożyć te 4 panele do 9.9 kwp tylko się boje ze to będzie troszkę za dużo dla tego falownika.
    A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
    slawo12311
    Level 18  
    Dołóż jeśli potrzebujesz, falownik spokojnie przyjmie nawet 12 kWp, obcięcie mocy będzie ale nie są to duże straty.
    Co do temperatury to ja bym radził założyć od spodu falownika ze 3 wentylatory komputerowe sterowane termostatem, wysokie temperatury na pewno skracają żywotność elektroniki. Oczywiście jeśli falownik jest w miejscu w którym lekki hałas nie przeszkadza domownikom
    toolpusher
    Level 23  
    Prawda jest taka że jak Sofar pokazuje 50stopni to radiator ma pewnie ze 30 stopni bo po dotknięciu jest letni. Więc nie wiem gdzie on ma czujkę.