Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis T27 radio - Radio fabryczne toyota Avensis T27 model 86120-05150

tata_bananka 03 Apr 2021 17:24 1899 4
    tata_bananka
    Level 10  
    Radio samochodowe Toyota Avensis T27 model 86120-05150 produkcji czeskiej nie czyta płyt CD. Błąd "Error1". Poza tym fale odbiera bez zastrzeżeń, gra też fobrze. Radio wymontowałem, zdjąłem panel, przeczyśviłem soczewkę izopropanolem, wyjąłem czytnik poprzez demontaż sprężynek, następnie złożyłem i podłączyłem. Radio odbiera fale i gra jak przed tym bez zarzutów lecz nie mogę wsunąć płyty. Jakby klapka była zablokowana i jest napis CD In - co wskazuje na płytę w środku. Czemu nie mogę włożyć płyty do środka? Czy jest jakaś instrukcja do tego radia jak wkładać płyty?
    tata_bananka
    Level 10  
    Aktualizacja.
    Ok udało mi się wyeliminować problem z wkładaniem i wysuwaniem płyty. Wina leżała po stronie płyty drukowanej która to nie była dokładnie w swoich miejscach co zaznaczyłem na czerwono . Powodowało to obciążanie płyty cdi jej blokadę.
    urll=https://obrazki.elektroda.pl/2761221700_1617487376.jpg]Toyota Avensis T27 radio - Radio fabryczne toyota Avensis T27 model 86120-05150[/url]

Teraz płyta się wsuwa i wysuwa bez problemu, natomiast płyta nie chce się kręcić. Na początku przez ok 30 sek jest CD Reading bezz żadnych dźwięków czy próby przekrecenia płyty. Następnie pojawia się komunikat ERROR 3. Co może powodować ten błąd ?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Uszkodzony laser ( mało prawdopodobne ) lub uszkodzony silnik od napędu CD ( CZĘSTA USTERKA).
    tata_bananka
    Level 10  
    SZYMON BYDGOSZCZ wrote:
    Uszkodzony laser ( mało prawdopodobne ) lub uszkodzony silnik od napędu CD ( CZĘSTA USTERKA).

Mówisz o motorze ? W moim przypadku o JCR3B tak? Obawiam się że ten element kosztuje chyba tyle co całe radio :/ Żeby go wymienić trzebaby odlutowac 2 kabelki tak ?
    Rozebrałem to CD na kawałki , poczyscilem ale nie pomogło. Radio pobiera płytę, potem jest Load CD słychać głos przez ok 30 sek. potem ERROR 3 następnie po naciśnięciu wyjscie płyta nie chce wyjsc ale słychać głos i ponownie się ładuje
    tata_bananka
    Level 10  
    Ja w końcu kupiłem używane działające za 50 zeta , tamte wyrzuciłem do szopy :)