Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy

elektronik.b 04 Apr 2021 12:21 12846 97
Altium Designer Computer Controls
  • Witam.
    Ostatnio wpadły mi w ręce dwa wskaźniki wysterowania wskazówkowe. Do wysterowania tych wskaźników użyłem dwóch takich układów Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy opartych na układzie scalonym LM358. Projekt pcb zrobiłem w programie TraxMaker. Całość jest umieszczona w plastkiowej obudowie.

Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy

Film_prezentacja:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    elektronik.b
    Level 3  
    elektronik.b wrote 331 posts with rating 79. Live in city Lipce Reymontowskie. Been with us since 2014 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Obudowa nie za ładna - dobra dla jakiegoś zasilacza warsztatowego a nie dla elementu zestawu audio; przewody w środku poprowadzone byle jak, ale największy błąd to widoczne diody oświetlające skale wskaźników. Od frontu powinny być zakryte.
  • Altium Designer Computer Controls
    Anonymous
    Level 1  
    conisl
    Level 11  
    Witam,

Ciekawy projekt, dzisiaj wskaźniki wychyłowe to już rzadkość. Fakt, że przydałaby się lepsza obudowa i trochę więcej porządku wewnątrz, ale od czegoś trzeba zacząć. Następna wersja na pewno będzie dużo lepsza.

Pozdrawiam
    CodeBoy
    Level 29  
    Ogólnie plus za to że się chciało :)
    co do wykonania, to jest kilka błędów, po pierwsze tak jak już napisano, diody strasznie męczą z przodu powinno się je zakryć od frontu. Jak ma się dostęp do cienkiej blaszki aluminiowej to można zrobić z niej maskownice na front i upiecze się 2 pieczenie na 1 ogniu (zasłoni diody) i będzie bardziej pasowało do reszty sprzętu audio.

coś mi się nie podoba w skalowaniu wychyłów , za bardzo pracują na dodatniej połówce skali, powinny startować bardziej koło -20 i poruszać się w okolicach 0dB wiadomo że to nie jest autentyczna miara, bo jest to pewnie podłączone pod wyjście głośnikowe ? Ale dla walorów wizerunkowych za często jest na max :)

co do prowadzenia przewodów wewnątrz to warto je czymś upiąć, aby był jakiś porządek :)

Ale ogólnie fajny pomysł :)
    zgierzman
    Level 31  
    CodeBoy wrote:
    coś mi się nie podoba w skalowaniu wychyłów , za bardzo pracują na dodatniej połówce skali, powinny startować bardziej koło -20 i poruszać się w okolicach 0dB

Bo tam zdaje się powinien pracować wzmacniacz logarytmiczny...

Anonymous
    Level 1  
    398216 Usunięty
    Level 43  
    thereminator wrote:
    błąd to widoczne diody oświetlające skale wskaźników. Od frontu powinny być zakryte.
    CodeBoy wrote:
    diody strasznie męczą z przodu powinno się je zakryć od frontu.
    Ich w ogóle nie powinno być od przodu wskaźnika. Obudowa wskaźnika jest specjalnie przystosowana do podświetlenia od tyłu - w oryginale żaróweczką całoszklaną bezcokołową. Po to też jest skala na przezroczystej folii a za nią matowa szybka rozpraszająca. Pewnie zamienić żaróweczki bez przeróbek na LED by się nie dało (ze względu na inny rozsył - światła przez LED jest bardziej skupione - nawet w wypadku matowych obudów), ale ostatecznie te LED, które zastosował Autor też musiały być (?) jakoś mocowane chyba.
    Rozumiem, że to pierwsza konstrukcja od projektu płytki po gotowe urządzenie, dlatego tylko powiem, ze płytki z takim układem mogły by być 1/4 wielkości w stosunku do tych jakie zrobiłeś. Na przyszłość postaraj się miniaturyzować projekty.
    CodeBoy wrote:
    coś mi się nie podoba w skalowaniu wychyłów , za bardzo pracują na dodatniej połówce skali, powinny startować bardziej koło -20 i poruszać się w okolicach 0dB
    Tak w ogóle to co do czasu od zaistnienia sygnału o danym poziomie do jego wskazania, jak i czas w jakim wskazanie opada po ustaniu sygnału jest dość ściśle określony dla tego typu wskaźników. Tu jest to po prostu coś, co wachluje wskazówkami w takt muzyki. Żaden praktyczny walor z tego nie wynika.
    acctr wrote:
    Na skali wskaźników są liczby, co one oznaczają?
    Kawałek maskownicy plastikowej "zapożyczonej" z magnetofonów kasetowych serii 9000 i podobnych. W oryginale były tam lampki zapalające się dla opisanych na maskownicy poziomach CHWILOWYCH sygnału. W wypadku wskaźników wychyłowych (mających sporą bezwładność) a w zastosowaniu do magnetofonu w szczególności, ważne jest by wartość maksymalna nie została przekroczona, ponieważ przesterowanie taśmy nie jest wskazane i wiąże się z utratą zarówno jakości jak i dynamiki. Dla różnych typów taśm maksymalny chwilowy sygnał mógł osiągać różne wartości - te lampki po prostu ułatwiały ustawienie odpowiedniego poziomu nagrywanego sygnału.
    W sumie szkoda, że Autor nie poszedł o krok dalej i nie skopiował tego układu. Ogólnie - urządzenie działa. Nie tak jak mogłoby działać by mieć jakąś użyteczną funkcję (obecnie chyba tylko za lampkę nocną mogło by robić skutecznie), niezbyt schludnie wykonane (LED i brak opisów na gniazdach z tyłu), brak układu logarytmującego, niedopasowany do funkcji i całości urządzenia wyłącznik i bajzel wewnątrz; ale działa. Nic ponadto.
    Myślę, że jeśli Autor wykorzysta w praktyce te wszystkie słowa krytyki - kolejne projekty będą zdecydowanie lepsze.
    Gizmoń
    Level 28  
    Trzeba było w pełni wykorzystać jeden układ LM358 zamiast dwóch, z czego każdy tylko w połowie. Jak można tak marnować wzmacniacze? :D Wszystko by się wtedy ładnie zmieściło na jednej płytce. Jeśli już zostawia się jakieś wzmacniacze niewykorzystane, dobrą praktyką jest ustalenie stanów na ich wejściach zamiast zostawiania "wiszących".
    Identyczne wskaźniki kiedyś miałem, pochodzą chyba z jakiegoś polskiego magnetofonu? O ile pamiętam, one mają możliwość podświetlenia zza skali. Fabrycznie była tam umocowana na wcisk oprawka z żaróweczką, która bardzo ładnie rozświetlała całą skalę. Można było to wykorzystać zamiast robienia oświetlenia przedniego, które, jak już zauważono, trochę razi. No i wskazówki strasznie tłuką w koniec skali, wypadałoby chociaż zmniejszyć nieco wzmocnienie.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Gizmoń wrote:
    pochodzą chyba z jakiegoś polskiego magnetofonu?
    Pisałem wyżej.
    Gizmoń wrote:
    O ile pamiętam, one mają możliwość podświetlenia zza skali.
    O tym również.
    Gizmoń wrote:
    Fabrycznie była tam umocowana na wcisk oprawka z żaróweczką,
    A i to też ...
    Gizmoń
    Level 28  
    @398216 Usunięty Między naszymi postami jest kwadrans różnicy w czasie. Tak już bywa, że dwóch użytkowników napisze coś podobnego w podobnym czasie, a wyjdzie to dopiero po wysłaniu. Nie trzeba od razu listować co kto napisał, stosować wielokropków, przecież każdy to widzi. Tym bardziej, że tylko "1/3" postu się pokryła.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    19 minut to dość dużo. Nawet ja - mając pewne trudności w pisaniu - nie piszę postu aż tyle.
    A co do 1/3... to, że tylko 1/3 się pokrywa to wartość względna. Gdybyś faktycznie przeczytał wcześniej mój post, całość byłaby inna - nie powtarzałbyś niczego... W każdym razie nie powtarzać z moich postów, bo de facto nic nowego moim zdaniem nie wniosłeś - Co do jednego przyznaję Ci rację - wykorzystanie w połowie US oraz wiszące w powietrzu wyprowadzenia to zły nawyk.
    rosomak19
    Level 22  
    Z gotowców , można kupić fajny moduł do sterowania wskaźnikami ,a przy odrobinie chęci można znaleźć jego schemat na internetach . Osobiście używam w mojej końcówce mocy ,do wskazywania mocy wyjściowej , do której został skalibrowany z użytymi wskaźnikami, ale nie ma problemu, aby pracował ,jako wskaźnik poziomu sygnału wejściowego . Bo takie machanie wskazówkami dla samego machania , to trochę bezsensu .
    Stanley_P
    Level 27  
    398216 Usunięty wrote:
    19 minut to dość dużo. Nawet ja - mając pewne trudności w pisaniu - nie piszę postu aż tyle.
    <....> Gdybyś faktycznie przeczytał wcześniej mój post, całość byłaby inna - nie powtarzałbyś niczego...

Skoro już OT: na kilku forach spotkałem się z ostrzeżeniem w trakcie wysyłania wiadomości, jeśli ktoś w międzyczasie dodał post do wątku.
    A czy 19 minut na napisanie to mało czy dużo - rzecz względna. Nie raz zdarzało mi się dosyć długo tworzyć względnie krótkie wypociny ;-), czasem człowiek odejdzie od kompa w jakiejś sprawie, itp. W każdym razie myślę, że taki mechanizm ostrzeżeń przydałby się na Elektrodzie.
    Tomek515
    Level 23  
    Niczemu nie służy taki wskaźnik. Przecież to działa 0-1. Niech ten max skali będzie praktycznie nieosiągalny. Jak trochę to podleczysz to będzie spoko.
    klamocik
    Level 32  
    Miałem taki problem z podświetleniem led za żarówkę wykorzystałem kawałek ;sreberka; pół walca nałożone na diodę i kawałek płaski pod kątem 45 stopni od czoła gdzie najwięcej światła.
    elektronik.b
    Level 3  
    Witam ponownie.
    Dziękuje za tak wyczerpujące odpowiedzi.

1. Jeśli chodzi o ledy podświetlające skalę (dlaczego ich nie schowałem?) to właśnie chciałem ich użyć jako też lampki nocnej, ponieważ często słucham muzyki z wieży po 20 gdy już się zciemni i bardzo dobrze mi się to komponują z resztą wieży że tak powiem mam pełne oświetlenie pulpitu poza tym niestety nie udało mi się ich schować w tym przezroczystym plastiku nad skalą a żarówki były niestety za słabe.

2. To fakt bałagan jest w środku ale przy następnej okazji zepnę je i uporządkuje małymi opaskami zaciskowymi co do obudowy to niestety nie miałem lepszej pod ręką a panel przedni wykonany jest z tektury ogrubości 2mm musiałem tak zrobić bo w plastikowym trudno było mi wyciąć taki prostokąt na te wskaźniki.

3. A co do wskazań samych wskaźników to nie są ono podłączone pod wzmacniacz tylko pod normalny nie wzmocniony sygnał audio a miedzy płytką sterującą a gniazdem rca wpiąłem rezystor 390kom ponieważ gdy podłączyłem bez rezystora to wskazówki niemal były cały czas na maximum przy włączonej muzyce a poza tym różna muzyka ma różny poziom głośności np. gdy słycham z tunera radiowego wskazówki zatrzymują się na 0db może ciut wyżej a na filmiku puściłem sygnał z odtwarzacza cd a np. z magnetofonu wskazują na +2, 3db.
    bratHanki
    Level 34  
    Zajrzałeś w ogóle do linku , który podałem?
    Pewnie będzie potrzebna korekcja niektórych elementów we wzmacniaczu ale mam nadzieję, że zrozumiałeś o co chodzi.
    elektronik.b
    Level 3  
    OK. Już rozumiem gdzie dodać tą płytkę z diodami tylko jeszcze nie wiem które elementy trzeba zmienić we wzmacniaczu.
    kiss39
    Level 38  
    @E L E K T R O N I K.b popieram i kibicuje. Fajny projekt warto trochę zmodyfikował i taka jak piszą wyzej koledzy o np. oswietleniu LED tego typu sprzet ze "wskaznikikami VU-Meter " oswietlenie jest ciepłe przytłumione, panel dac alumniowy szczotkowany , który bedzie podobny wymiarowo pasował do pozostałych segmentów DIORY serii SSL 0422 . Duze wskzazniki wychyłowe to rzadkość, bo sprzęt z takimi wsakznikami jest bardzo drogi, a wizualnie pożądany.

Tu sa pokazane i omówione dwie popularne skale : profesjonalna i konsumecka. Budowa i wsakznika VU-Mater ze skala profesjonalną i konsumencką
    Wskaźnik wysterowania audio +4 dBu, -10 dBV - VU meter- https://www.youtube.com/watch?v=rnwqdbLC4jg
    elektronik.b
    Level 3  
    Witam po dłuższej przerwie.
    Dorobiłem ten układ z diodami i tymi dwoma rezystorami i kondenstorem z postu #21 i myślę że teraz wskaźniki działają o niebo lepiej załączam też nowy filmik po zastosowaniu tego układu jest w poście #1.

Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy Wskaźnik wysterowania VU-metr wskazówkowy
    398216 Usunięty
    Level 43  
    elektronik.b wrote:
    Dorobiłem ten układ z diodami i tymi dwoma rezystorami i kondenstorem
    I poziom "zapajęczynowienia" wnętrza wzrósł znacząco... Zawsze musisz brać pod uwagę, ze Twój wskaźnik nie będzie stać wieki w tym jednym i tym samym miejscu. Każde przenoszenie czy nawet poruszenie podczas ścierania kurzu to jakieś drgania. Im ich więcej i im są silniejsze tym większe prawdopodobieństwo, że coś się w końcu urwie, zewrze... Jeśli więc już robisz "na pająka" to staraj się robić tak, by "pająk" zajmował jak najmniej miejsca a jego połączenie z resztą (sztywniejszą, zamocowaną do obudowy) było możliwie krótkie i tak przemyślane, by uniemożliwić ewentualna migrację pająka wewnątrz obudowy.
    Jeśli element ma nogi o długości kilku centymetrów, wcale nie oznacza, że takie muszą zostać. Długie wyprowadzenia w wypadku elementów THT (do montażu przewlekanego) mają jedynie ułatwić montaż. Nic więcej*.

* Jedynie niektóre elementy THT w niektórych zastosowaniach są montowane na wyprowadzeniach dłuższych niż niezbędne minimum. W Twoim wypadku nic takiego nie ma miejsca, więc nóżki należałoby skrócić by usztywnić całość.
    rosomak19
    Level 22  
    Jeszcze jak by trochę dopracować i skalibrować przede wszystkim ,tak aby pokazywało w 0 dB to, co ma pokazywać było by git. No chyba ,że to tylko taki dodatek ,aby coś miotało wskazówkami bez znaczenia co pokazują .
    elektronik.b
    Level 3  
    No jest zlutowane na pająka ale wszystko się trzyma bardzo mocno nawet trochę trzęsłem obudową i sprawdzałem czy się nie robi jakieś zwarcie ale nic z tych rzeczy.
    Ale tak jak już pisałem wcześniej to zależy z jakiego źródła sygnału się puści muzykę i to też zależy jaką czasami wskazuje te 0db a czasami trochę powyżej np. na filmiku puściłem z cd a już z tunera pokazuje trochę niżej z magnetofonu też inaczej więc myślę że jest dobrze z tymi wskaźnikami.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    elektronik.b wrote:
    trochę trzęsłem obudową i sprawdzałem czy się nie robi jakieś zwarcie ale nic z tych rzeczy.
    Jedno z praw Murphy'ego głosi, że każda rzecz która może się zepsuć na pewno się zepsuje w najmniej spodziewanym momencie.
    elektronik.b wrote:
    myślę że jest dobrze z tymi wskaźnikami.
    O tyle, że merdają się wskazówki.
    Taki wskaźnik żeby spełniał rolę inną niż wizualizacja poziomu muzyki musiałby pokazywać COŚ KONKRETNEGO - moc, wartość sygnału , a aby to mógł robić musiałby mieć skalę zgodną z tym co pokazuje. Innymi słowy coś tam pokazuje, ale poza stwierdzeniem, że sygnał z CD jet TROCHĘ (bo nie wiesz ile dokładnie) silniejszy od sygnału z radia.
    Czyli bajerek.
    rosomak19
    Level 22  
    Najlepiej było by to wpiąć na stałe w przedwzmacniacz ,aby miało stałe obciążenie i wtedy dostroić 0 dB 0,775V na oscyloskopie ,wtedy przynajmniej do czegoś oprócz merdania by to służyło.
    Tomek515
    Level 23  
    Strasznie Ci się wciąż trzepią te wskazówki chaotycznie choć jest lepiej. Mam porównanie bo mam fabryczne w sprzęcie. Nie wiem może po prostu to jest ciężko skalibrować ale w takiej formie to jak kolorofon- efekt wizualny. Nie mniej jednak pochwalam bo jest w tych wskazówkach coś fajnego :)