Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Xiaomi mi robot 2018 - wyłącza się po krótkiej pracy

wujeq 05 Apr 2021 11:39 4170 9
  • #1
    wujeq
    Level 6  
    Dzień dobry,
    Nie znalazłem takiego problemu na forum dlatego zakładam temat. Podobny jedynie widziałem jak opisywano to wyłączanie odkurzacza po opuszczeniu bazy i trzeba było trzymać włącznik by działał.



    U mnie sprawa wygląda tak - odkurzacza Roborock I generacji zakup 2018 rok. Aktualnie przypadłość jaka go spotyka to wyłączenie po kilku minutach pracy - na tyle że jedyne rozwiązanie to zaniesienie odkurzacza do bazy i tam po 3 sekundach wszystko jest w porządku, ale działa (odkurza) kilka minut i to samo. Poziom baterii nie ma znaczenia jeśli stanie się to na przykład przy 70% to ponownie po uruchomieniu ma 70% więc nie jest to kwestia baterii. W samej aplikacji po próbie klikania w cokolwiek pojawia się komunikat przekroczono czas połączenia.

    Natomiast nie używam aplikacji na co dzień po prostu włączam odkurzacz w danym pomieszczeniu i jak skończy to przekładam go gdzie indziej. Aplikacje uruchomiłem znów od dawna ponieważ myślałem, że znajdę jakiś błąd który podaje odkurzacz ale niestety nie. Szczotki, filtry wymienione, odkurzacz oczyszczony.

    pozdrawiam
    Grzegorz
  • #2
    marko41oppl
    Level 9  
    witam
    mam ten sam problem przeszukuję różne fora i prawdopodobnie jest to po którejś aktualizacji.
    ja przez aplikację zmieniłem tryb czyszczenia ze zrównoważonego na cichy i teraz posprząta całość jak dawniej.
    najlepiej byłoby wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania sprzetowego ale nie znalazłem informacji czy to możliwe.
  • #3
    ___pi
    Level 14  
    Udało się rozwiązać problem? Mam to samo, pojawiło się nagle - odkurzacz "zdycha" po kilkunastu minutach pracy, po ręcznym podłączeniu do stacji wstaje i apka pokazuje ok. 50% baterii.
    Zmiana trybu pracy niestety u mnie niczego nie rozwiązała. Akumulator do wymiany?
  • #4
    marko41oppl
    Level 9  
    Mój robot miał prawie 3000 cykli ladowania wymienilem baterie i chodzi jak Nowy
  • #5
    ___pi
    Level 14  
    ___pi wrote:
    Udało się rozwiązać problem? Mam to samo, pojawiło się nagle - odkurzacz "zdycha" po kilkunastu minutach pracy, po ręcznym podłączeniu do stacji wstaje i apka pokazuje ok. 50% baterii.
    Zmiana trybu pracy niestety u mnie niczego nie rozwiązała. Akumulator do wymiany?


    Sam sobie odpowiem: tak, ten objaw oznacza, że trzeba potrząsnąć sakiewką i kupić nowy akumulator. Wymiana zajmuje ze 2 minuty, wystarczy odkręcić szczotkę boczną i dolną pokrywę.
    Jeśli ktoś ma dostęp do tanich i pewnych ogniw, to można próbować wymienić tylko je, obudowa fabrycznego akumulatora jest klejona, ale łatwo rozbieralna. W tym modelu siedzi 8 sztuk LGABB41865.

    Wskazany też dostęp do zgrzewarki. Wiem, ze sporo osób z powodzeniem lutuje ogniwa, ale w tym przypadku one siedzą tak ciasno w obudowie akumulatora, że powiększone dodatkowo o wysokość lutów mogą się tam zwyczajnie nie zmieścić.
  • #6
    areklucjan
    Level 2  
    Niestety wymiana akumulatora na nowy, nawet oryginalny nic nie dała. Jakieś pomysły?
  • #7
    BRAW
    Level 2  
    Witam.
    Czy użytkownicy tego odkarzacza mogą coś jeszcze napisać, właśnie pojawił się i u mnie ten objaw.
    Jak poradzili sobie z tym problemem? Czy oprócz wymiany baterii jest jeszcze coś?
  • #8
    areklucjan
    Level 2  
    Wymieniłem baterie i nic to nie dało, około 2 miesiące korespondowalem z serwisem, opisałem sytuację, nagrałem film, nic nie potrafili podpowiedzieć. Żadne restarty nie pomagają. Nie wiem jak ale wg mnie trzeba cofnąć aktualizację oprogramowania, jak by się ktoś znalazł co umie to zrobić to fajnie.
  • #9
    BRAW
    Level 2  
    BRAW wrote:
    Witam.
    Czy użytkownicy tego odkarzacza mogą coś jeszcze napisać, właśnie pojawił się i u mnie ten objaw.
    Jak poradzili sobie z tym problemem? Czy oprócz wymiany baterii jest jeszcze coś?


    U mnie pojawił się error1 i rozkręciłem laser, przedmuchałem, wyczyściłem, ponieważ było tam trochę kurzu. I działa. Nic nie wymieniałem, w internecie znalazłem filmiki jak rozebrać i nie uszkodzić.