Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora MDS 4421 - cisza w lewym kanale i nie działa wskaźnik wysterowania

MysterMateusz 05 Apr 2021 20:53 543 6
  • #1
    MysterMateusz
    Level 6  
    Witam, dostałem magnetofon Diora MDS 4421. Mechanicznie, po wymianie paska wysuwania szuflady, działa wg mnie świetnie. Jednak są z nim dwa problemy. Pierwszym jest kompletna cisza w lewym kanale. Testowałem na słuchawkach i na tylnym wyjściu cinch. Nie jest to wina kasety; testowałem na wielu różnych. Sprawdziłem również miernikiem czy przewód odczytu od głowicy prawidłowo przewodzi. I z nim również jest wszystko dobrze. Wyczytałem w którymś temacie, że możliwe, że jest przebity kondensator C111P, lecz chciałbym się tego dowiedzieć jako ostateczność, ponieważ nie ma u mnie w pobliżu sklepu z elektroniką i wszystkie takowe części muszę zamawiać przez internet; i tak zamówienie mnie nie ominie, ponieważ spalone są dwie diody LED, a jednej nawet fabrycznie nie ma. Zamieniałem również miejscami filtry od Dolby oraz czyściłem te bolce, zarówno od filtrów jak i przedwzmacniacza. Nic to nie dało. I tu się pojawia drugi problem, ze wskaźnikiem wysterowania. Nie mogę powiedzieć, jakie wskazuje on "odczyty" z kasety, ponieważ nie działa, tak jak powinien. Wskaźnik kanału prawego nie świeci kompletnie, jedynie lekko mrugnie pierwsza dioda przy wyłączaniu magnetofonu. Za to wskaźnik lewego kanału przy włączeniu magnetofonu zapala się cały, przez 5 sekund przygasa ostatnia czerwona dioda, i później reszta diod świeci non stop, tak jak na zdjęciu. Przy włączonym nagrywaniu nic się nie zmienia.



    Diora MDS 4421 - cisza w lewym kanale i nie działa wskaźnik wysterowania

    Patrzyłem za zimnymi lutami, lecz żadnego takiego nie dostrzegłem.
    Serdecznie proszę o pomoc, gdyż elektronika nie jest moją najmocniejszą stroną :D . Pozdrawiam.
  • #2
    krakarak
    Level 41  
    Z opisu wnioskuję, że nie zdjąłeś obudowy i nic nie robiłeś z przełącznikami / isostatami?
    A o najstarszej technice "macajewa" nie słyszałeś?... Weź do ręki cienki przedmiot, np. pęsetę czy wkrętaczek metalowy i macaj... Od końca. Tylko nic nie kręć tym wkrętakiem.

    Filtry od Dolby nie potrzebnie grzebałeś. Trzeba najpierw myśleć a potem grzebać...
  • #3
    MysterMateusz
    Level 6  
    Filtry od Dolby ruszyłem, ponieważ wyczytałem, że u kogoś właśnie jeden z nich był winny, i po zamianie ich miejscami, zaczął grać wcześniej wadliwy kanał. Obudowę oczywiście zdjąłem, bo inaczej nie pisałbym o żadnych filtrach od Dolby ani przewodach od głowicy. Macać - oczywiście, że macałem, przede wszystkim płytkę przedwzmacniacza, ale nic zbytnio nie wymacałem, bo brum pojawia się tylko w sprawnym prawym kanale, w lewym cały czas cisza. Zauważyłem również, że przy wkładaniu lub wyciąganiu filtrów Dolby pojawiają się trzaski i ogólne dźwięki, ale właśnie, tylko w tym prawym kanale. W lewym cisza.
  • #4
    krakarak
    Level 41  
    Daj spokój tym filtrom!
    Szukaj od tyłu, czyli od wyjścia gluchego kanału.
    Pomierz też napięcia porównując ze sprawnym kanałem.
    No i masz pecha, bo akurat ta konstrukcja nie jest zbyt dobra do nauki elektroniki, jest mocno skomplikowana. Bez w miarę dobrej znajomości elektroniki i umiejętności analizowania układów, zdolności pomiarów i ich odczytu można zrobić więcej szkody niż pożytku.
    To, że ciągle świecą diody LED w jednym kanale może wskazywać na występowanie stałego napięcia na 17 nóżce układu UAA180 sterującego linijką.
    Lekko ci nie będzie...
  • #5
    MysterMateusz
    Level 6  
    U mnie występuje zamiast układu UAA180 układ A277D, a na jego 17. nóżce względem 1. (masy) nie występuje żadne napięcie, ani stałe, ani zmienne. Za to zauważyłem, że układ ten wg mnie znacznie się grzeje - do ok. 40 - 45 °C. Wątpię, że tak powinno być, ale może przez to, że diody się cały czas świecą.
    Masz rację, mam pecha, bo już patrząc na konstrukcję tego magnetofonu zaczynam się jej bać :D , a w wieku 15 lat, jeszcze niezbyt wiele umiem z elektroniki :P .
    Wezmę się za ten pomiar napięć, ale najpierw muszę trochę przestudiować schemat, żeby wiedzieć, gdzie mierzyć, i przenieść te punkty pomiarowe na schemat montażowy.
    Jeśli chodzi o macanie, będę jeszcze macał, ale dotychczas jeszcze nic nie wymacałem ;) .
    PS: czeka mnie jeszcze wymiana capstana, bo zauważyłem na dole gumy pęknięcia, przez które dźwięk "zjeżdża".
  • #6
    MysterMateusz
    Level 6  
    Przepraszam za tak długie milczenie z mojej strony, lecz mam szkołę, w międzyczasie przywracałem do stanu używalności magnetofon ZK 140T dla babci, a teraz w końcu mam trochę wolnego.
    Wziąłem się za pomiar napięć, ale chyba sam sobie z tym nie poradzę. Wydrukowałem sobie schemat, i znalazłem tylko jeden punkt pomiarowy, widoczny na poniższym obrazku:
    Diora MDS 4421 - cisza w lewym kanale i nie działa wskaźnik wysterowania
    Zmierzyłem napięcia w tym punkcie i oto wyniki:
    Dla ustawienia Fe: 6.00 V
    Dla ustawienia Cr: 9.60 V
    Dla ustawienia Me: 10.00 V
    I na tym zakończył się pomiar napięć. Nie widzę innych punktów pomiarowych, ale to prawdopodobnie dlatego, że nie wiem gdzie i jak szukać.
    W międzyczasie dostrzegłem przerwane ścieżki w dwóch miejscach, z czego w jednym wyglądała na celowo przerwaną. Ale po poprawieniu tych ścieżek sytuacja nie uległa zmianie.
    Tak więc proszę o dalsze wskazówki, ew. (najlepiej :D ) zaznaczenie na schemacie montażowym punktów, w których mam mierzyć, bo teraz jestem właściwie bezsilny :not: .
  • #7
    mariuszw19640717
    Level 35  
    MysterMateusz wrote:
    I na tym zakończył się pomiar napięć. Nie widzę innych punktów pomiarowych, ale to prawdopodobnie dlatego, że nie wiem gdzie i jak szukać.

    To te cyferki z literka"V", np. 24V , 5V , 12V.