Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odzyskanie danych- Xperia E5- brak root'a OTG

ana_90 06 Apr 2021 15:48 348 3
    ana_90
    Level 3  
    Jakiś czas temu kompletnie popsuł mi się telefon (wcześniej już był zbity ekran w jednym miejscu, później doszło małe zalanie płynem dezynfekującym). Widać było ślady zalania i zaczął wariować dotyk, reaguje tylko w wybranych miejscach.
    Oczywiście wcześniej nie zatwierdzałam żadnych kopii zapasowych danych. Telefonu nie opłacało się naprawiać, pan z serwisu zasugerował kupno kabla i podłączenie myszki, co okazało się niewypałem bo telefon nie ma "roota" OTG. Próbowałam coś kombinować przez Xperia Companion, ale wyskoczył komunikat, iż już nie obsługuje opcji kopii zapasowej + przeniesienia danych na nowy telefon, przy czym klikając ostatnio w tą opcję wyskoczyło, że jakąś kopię dla tego telefonu zapisał, co z tym dalej nie wiem (zaraz po zalaniu przy próbie przenoszenia danych na komputer wszystko się zacinało, proces nie dochodził do końca).
    Tego samego dnia próbowałam zatwierdzić utworzenie kopii zapasowej w ustawieniach telefonu, chyba wtedy to jakoś zatwierdziłam, ale dane "po odświeżeniu" nie pojawiły się na "nowym" telefonie ze starszą wersją Androida, z którego teraz korzystam.
    Zrobiłam zdjęcia z niektórych aplikacji, dane z yt oczywiście zaskoczyły od razu, najbardziej zależy mi na odzyskaniu kontaktów, bo niestety nie mogę zjechać na dół, gdyż dzwoni mi na pierwszy numer, który zaskoczy dotykiem. Ewentualnie jakimś cudem chciałabym odzyskać dostęp do gry, w którą od czasu do czasu pogrywałam, była tam opcja połączenia z kontem z FB, żeby grać ze znajomymi, ale że nie korzystam z FB też wtedy tego nie zrobiłam i pewnie to była jedyna opcja "przeniesienia".
    Generalnie mogę wejść w pamięć telefonu przez komputer, ale nie wiem czy znajdę tam kontakty, znalazłam jakiś tutorial, gdzie znaleźć folder android.contacts lub podobnej nazwie, przy czym jakby w moim telefonie w ogóle go nie było.

Przepraszam za elaborat i z góry uprzedzam, że odpowiedź z pójściem do profesjonalnego serwisu odpada.
  • Helpful post
    blahfff
    Level 40  
    ana_90 wrote:
    Generalnie mogę wejść w pamięć telefonu przez komputer, ale nie wiem czy znajdę tam kontakty, znalazłam jakiś tutorial, gdzie znaleźć folder android.contacts lub podobnej nazwie, przy czym jakby w moim telefonie w ogóle go nie było.

Nie znajdziesz. Tego typu dane, w tej lokalizacji nie sa widoczne dla uzytkownika bez dostepu do roota.

Skoro ekran i dotyk czesciowo reaguje, to probuj wlaczyc ADB i sparowac to z komputerem. W zaleznosci jak jest uszkodzony moze ci sie udac np przekrecajac telefon w inna strone, na bok itp. Jak juz uda ci sie sparowac ADB to uzyj programu scrcpy to podejrzenia ekranu na komputerze i zachowaj sobie co chcesz.

Kontakty najprosciej wyeksporptowac do wizytowki (jest taka opcja w aplikacji kontaktow) i potem zaimportowac z tego pliku na nowym telefonie.
    ana_90
    Level 3  
    O ile to obrócenie ekranu pomogło na tyle że mogłam sobie przewinąć kontakty, które chyba zapiszę każdy ręcznie.
    Udało mi się wystukać eksport kontaktów, zapisało w pamięci wewnętrznej format vcf, lokalizacja storage/emulated/0/system, przy czym nie mam menadżera pliku jak w tym filmiku żeby to podglądnąć.
    Próbowałam jeszcze zrobić tą kopię przez Xperia Companion, ale robiła się tylko do połowy, co jak przeczytałam na forum nie tylko mi się trafiło, podobno kopia zapisuje się w telefonie i jak jej brakuje miejsca to nie idzie dalej.
    Co do ADB to dla mnie już wyższa informatyka, włączyłam debugowanie wg tego tutorialu, ściągnęłam Android Studio, postępowałam wg tych kroków ale robiąc próbę z "Uruchom" nic nie pyknęło.
    Ten scrcpy pewnie bardziej jest przydatny jak jest czarny ekran i nic nie widać, bo i tak on mi nie zadziała jak myszka. U mnie generalnie wszystko dobrze widać, jedynie widać że w rogu zalane i mam efekt "zorzy polarnej" jak naciskam w miejscu pęknięcia, ale tak to spoko.
    Na razie dam chyba z tym sobie na wstrzymanie, bo zjadają mnie nerwy jak próbuje na coś kliknąć a dotyk działa raczej na środku i załącza co mu się żywnie podoba. Najważniejszy kontakt o który mi chodziło znalazłam, a z dalszą próbą kopiowania danych zaczekam aż sobie kupię nowy telefon, coś podejrzewam, że mimo braku wcześniejszych kopii zapasowych nie wszystko wskoczyło bo mam starszego Androida teraz i nie obsługuje już niektórych aplikacji.
    Jeśli jakiś cudotwórca ma jeszcze jakiś pomysł jak zapisać kontakty i dane aplikacji na kompie żeby w przyszłości jakoś to skopiować na nowy telefon to poproszę o podpowiedzi.
  • Helpful post
    blahfff
    Level 40  
    ana_90 wrote:
    Ten scrcpy pewnie bardziej jest przydatny jak jest czarny ekran i nic nie widać, bo i tak on mi nie zadziała jak myszka. U mnie generalnie wszystko dobrze widać, jedynie widać że w rogu zalane i mam efekt "zorzy polarnej" jak naciskam w miejscu pęknięcia, ale tak to spoko.

Jesli uda ci sie to uruchomic i autoryzowac polaczenie ADB to zadziala, bo wowczas klikasz w oknie na ekranie komputera. Sciagnij i sprobuj.