Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radeon RX 460 Graphics - Szachownica na ekranie podczas dłuższego korzystania z

SundayStreet 06 Apr 2021 22:10 255 8
Wago
    SundayStreet
    Level 6  
    Witam!

Jakiś czas temu z niewiadomych przyczyn po określonym czasie siada mi karta graficzna. Zazwyczaj mi siada po jakimś czasie po włączeniu pełnoekranowych aplikacji/gier (o dziwo nie siada zupełnie przy minecrafcie, czy trainzie), jednak może to również wystąpić przy borderless oknie. W 90% przypadków na pół ekranu wyskakuje mi szachownica, potem dźwięk się ścina i wyskakuje bluescreen. Ostatnio udało mi się zrobić screena, gdzie np. ekran mi zwariował i pokazywał powiększone ikony, innym razem po prostu migający co jakieś 2 sekundy static.

Nie zdarzyło mi się, żeby problem wystąpił przy oglądaniu filmów pełnoekranowych, podczas renderowania w sony vegasie, czy korzystania z tabletu graficznego. Nigdy nie udało mi się uchwycić kodu errora bluescreena, bo nie zawsze się on nawet pokazuje, pomimo tego, że po ponownym uruchomieniu wyskakuje mi okienko, które mówi, że to jednak jest bluescreen; czasami problem nie występuje wogóle, a czasami ma gorszy dzień i siądzie ze dwa razy.

Ostatnio problem wystąpił świeżo po wyczyszczeniu komputera, wymianie pasty i gdy komputer nie był zbytnio ciepły, dosłownie 2 dni po kompletnym przeinstalowaniu sterownika z najnowszą aktualizacją. Co więc może to powodować?

Z istotniejszych faktów a propos komputera moge zaznaczyć, że ok. 3 lata temu po instalacji elektrycznej przeszło przepięcie spowodowane strzałem pioruna. Od razu po fakcie komputer został przekazany w ręce informatyka, który wymienił uszkodzone według niego części. Po naprawie jednakże przez dłuższy czas nic się z nim nie działo.

Radeon RX 460 Graphics - Szachownica na ekranie podczas dłuższego korzystania z Radeon RX 460 Graphics - Szachownica na ekranie podczas dłuższego korzystania z Radeon RX 460 Graphics - Szachownica na ekranie podczas dłuższego korzystania z
  • Wago
    lisek
    Service technician RTV
    Podaj z cpu-z

Po wszystkich wyj. sygnały (gdzie podinasz ?) masz ten sam objaw
    * karta posiada: DVI-D, HDMI 2.0b DisplayPort 1.3
  • Wago
    SundayStreet
    Level 6  
    Ogółem, to używam przejściówki z vga do hdmi i podpinam do hdmi. Nie zdażyło mi się podpinać do czegokolwiek innego. Załączam screena z cpu-z.

lisek wrote:
    Podaj z cpu-z

Po wszystkich wyj. sygnały (gdzie podinasz ?) masz ten sam objaw
    * karta posiada: DVI-D, HDMI 2.0b DisplayPort 1.3
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    używam przejściówki z vga do hdmi i podpinam do hdmi.

Jaka płyta?
    Jaka przejściówka?
    Daj zrzut dla grafiki nie cpu!?
    SundayStreet
    Level 6  
    Ogółem to taki schemat. Monitor > vga-vga > przejściówka vga-hdmi > wejście na hdmi. Monitor to jakiś pierwszy lepszy LG FLATRON W1942S.

Nie wiem jakie specyfikacje podać więc podam co mogę wyszukać.
    64-bit windows 7 Ultimate SP1, AMD FX(tm)-6300 Six-Core Processor 3.5GHz,
    16GB RAMu, ASUS M5A97 R2.0...
    Nie wiem co jeszcze mógłbym podać.

sunrise84 wrote:
    SundayStreet wrote:
    komputer

Podasz resztę specyfikacji komputera?

Dodano po 1 [minuty]:

SundayStreet wrote:
    Radeon RX 460

I z czym ta karta połączona oraz jakim kablem?

Dodano po 2 [minuty]:

Prosze. Więcej detali podałem wyżej.

lisek wrote:
    Quote:
    używam przejściówki z vga do hdmi i podpinam do hdmi.

Jaka płyta?
    Jaka przejściówka?
    Daj zrzut dla grafiki nie cpu!?
    lisek
    Service technician RTV
    Myślę ,że masz problem w przejsciówce i tym w jakich rozdzielczościach działasz w tych swoich programach
    - gry
    -filmy pełnoekranowe, ....

A to już kwestia ustawień karty.
    Kiedy zaobserwowałęś te zmiany,
    -po zmianie ustawień, np. driverów , zmiana DX11 na DX12 lub inny
    -czy stało się samo?
    - czy po zastosowaniu przejsciówki

Quote:
    Monitor > vga-vga > przejściówka vga-hdmi > wejście na hdmi.

Jaki producent karty i ile pamięci masz na niej?
    I3lackHole
    Level 12  
    Obstawiam konieczność sprawdzenia karty, także temperatur. Uszkodzona przejściówka nie spowoduje zacięcia się komputera, czy BSOD.