Witam. Przesyłam film jak odpowietrzenia podłogówkę. Czy robię to dobrze, bo dwa rotametry ciągle mam na 3/5
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therenoel79 wrote:A na otwartych zaworach próbowałeś na zasilaniu i na odejściu. Zakręć resztę podłogówki co masz 100% przepływu i wymuś wtedy max przepływ przez te cześć podłogówki która ma najsłabszy przepływ
PchlaW81 wrote:Zamykasz wszystkie zawory na dolnej i rotametry na górnej. Zamykasz zawór motylkowy przed dolną belką. Najlepiej jakbyś miał reduktor cisnienia przy wodomierzu, ustawił tak ile piec dopuszcza 2.5 -3 i odkręcił dobijanie wody do układu ... Jak nie masz to ktoś musi cały czas dobijać i patrzeć na manometr, wtedy odkręcasz pierwszy rotametr i pierwszy zawór, a na dolnej listwie masz ten odpowietrznik odkręcony, woda musi lecieć z niego jak z kranu bez bąbli wtedy zakręcasz zawór na dolnej a rotametra u góry już nie, i następnie odkręciasz rotametr nr 2 i zawór numer 2 i robisz to samo, zakręcasz zawór nr 2, a rotametra już nie i tak dalej, ale czy teraz się tak da jeszcze zrobić jak to już przelewane było ... nie wiem czy to się dobrze uda. Rotametry mogą być też uszkodzone, widziałem takie przypadki na nowych listwach-belkach. Puknij w niego solidnie też jak jest zawieszony. ja to tak widze ... aha, może to głupie, ale w rotametrze da się kręcić tym czarnym przy belce jak i samą ta "szklanką" przezroczystą, sory ze to pisze ale raz kolega nie wiedzial po prostu bo niby skąd i miał problem żeby przez telefon załapać
PchlaW81 wrote:Zamykasz wszystkie zawory na dolnej i rotametry na górnej. Zamykasz zawór motylkowy przed dolną belką. Najlepiej jakbyś miał reduktor cisnienia przy wodomierzu, ustawił tak ile piec dopuszcza 2.5 -3 i odkręcił dobijanie wody do układu ... Jak nie masz to ktoś musi cały czas dobijać i patrzeć na manometr, wtedy odkręcasz pierwszy rotametr i pierwszy zawór, a na dolnej listwie masz ten odpowietrznik odkręcony, woda musi lecieć z niego jak z kranu bez bąbli wtedy zakręcasz zawór na dolnej a rotametra u góry już nie, i następnie odkręciasz rotametr nr 2 i zawór numer 2 i robisz to samo, zakręcasz zawór nr 2, a rotametra już nie i tak dalej, ale czy teraz się tak da jeszcze zrobić jak to już przelewane było ... nie wiem czy to się dobrze uda. Rotametry mogą być też uszkodzone, widziałem takie przypadki na nowych listwach-belkach. Puknij w niego solidnie też jak jest zawieszony. ja to tak widze ... aha, może to głupie, ale w rotametrze da się kręcić tym czarnym przy belce jak i samą ta "szklanką" przezroczystą, sory ze to pisze ale raz kolega nie wiedzial po prostu bo niby skąd i miał problem żeby przez telefon załapać
Pesk87 wrote:Czy robię to dobrze, bo dwa rotametry ciągle mam na 3/5
piracik wrote:Rotametrów nie ma co zakręcać. Wystarczy zakręcać zaworki na powrocie.
Chodzi o to aby cały pęd wody szedł prze jedną pętlę.
Musisz ściągnąć powietrze do dołu, a bez odpowiedniej prędkości przepływu może się to nie udać.
Wiadro do takiego odpowietrzania jest trochę za małe. Celowo pisałem o wężu na ogród bo tej wody powinno polecieć naprawdę sporo.
Przy pracującej dobrze podłogówce podłoga nie jest zauważalnie ciepła.
Ona nie jest zimna.
Wyznacznikiem powinna być temperatura pomieszczenia.
Znasz długości poszczególnych pętli?
PchlaW81 wrote:25m najdluzsza petla? Czy chodzilo Ci ze w pomieszczeniu co ma 25m2 jest jedna petla? 25m biezacych to do malutkiej lazienki wchodzi....
PchlaW81 wrote:Dobrze by było wiedzieć ile metrów bieżących mają pętle. Jak masz 25 m kwadratowych to mogli Ci zrobić 2 pętle w tym pomieszczeniu po np. 80-90 m jedna. Albo jedną pętle z rurkami rozstawionymi bardzo rzadko, żeby nie przekroczyć metrażu, żeby to grzało. Albo zrobić jedną na 150 m i Ci teraz nie grzeje, pętla powinna mieć 80 - 120, najlepiej jak są równe mniej więcej po 80 m, a jak zrobią 120-130 to już może nie dogrzewać.
PchlaW81 wrote:Dzis taki pokoj-salon 35m2 to minimum ze trzy obiegi/petle
Odpowiwtrzyles? Uklad jest zamkniety?
PchlaW81 wrote:Dzis taki pokoj-salon 35m2 to minimum ze trzy obiegi/petle
Odpowiwtrzyles? Uklad jest zamkniety?[/quot
Dodano po 17 [minuty]:
![]()
Bez zmian, chyba już nic nie pomoże
Dodano po 5 [minuty]:
Czy dobrze odpowietrzam? Inaczej filmu nie mogłem dodać
https://filmy.elektroda.pl/66_1618507998.mp4
PchlaW81 wrote:Niestety nic wiecej nie moge Ci zaoferować35m2 dobrze zrobione to spokojnie ze 3 pętle powinny byc lata temu to roznie mogli zrobic, jak slyszysz powietrze to niestety wiadomo ze trzeba odpowietrzać. Gdybyś kiedykolwiek spuszczal wode z ukladu to zamknij rozdzielacz. Czy uklad jest zamkniety- cisnieniowy?