Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

podłączyłem wzmacniacz do radia pioneer ale zrobiłem zwarcie

22 Oct 2005 23:05 3616 22
  • #1
    User removed account
    Level 1  
  • #2
    tg3a
    Level 14  
    Rozkręć radio i wzmacniacz i sprawdz czy nie przepaliła się jakas scieżka obwodu drukowanego .bo z objawów uszkodzenia wynika , że jakaś scieżka wyparowała .
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    marniu
    Level 25  
    Raalffi oddaj radio na gwarancje ! najrosądniejsze wyjscie

    pozdr. marniu
  • #5
    airbob
    Level 20  
    Witam
    Dziwne że wzmacniacz daje jakieś objawy zanim włączysz radio no chyba że zwarłeś sterowanie "remote" na stałe do +12V.
    Ja bym sprawdził czy na wyjściach z radia jest masa.
  • #6
    User removed account
    Level 1  
  • #7
    airbob
    Level 20  
    Jest bardzo prawdopodobne takie uszkodzenie.
    Masa głośnika we wzmacniaczu jest połączona z masą RCA no i w ten sposób z masą RCA radia.
    Jak się te kable zwarły to mogło upalić ścieżkę masową w radiu, tam zazwyczaj są one najcieńsze.
    Ta śrubka to mocowanie kabli lub gniazda do obudowy właściwe podłączenie do masy jest wewnątrz radia na płytce drukowanej.
    Ale co tu gdybać miernik do ręki i sprawdzać.
  • #8
    Podbiel
    Level 12  
    witam mam podobny problem zwarlem kable i teraz remote mi nie dziala to znaczy dziwnie jest bo jak badam miernikiem kabel remote kiedy radio jest off to jak podepne miernik do masy to jest napiecie a jak juz wlacze racio to jest rzedu 0.98V a wzmacznacz nie wlacza sie nawet gkiedy kabel sterownia podepne na wylaczonym radiu to sie nie wlacza.Jak chce zmierzyc i podpinam miernik pod kabel remote i pod wejscie remote to juz pokauje 0.97 lub nic nawet przy wylaczonym radiu a jak do masy to sie pojawa 12 ratujcie!!!

    Dodano po 38 [minuty]:

    lub bym prosil o pomoc jak mozna by inaczej zorganizowac sterowanie wzmacniacze.w radiu deh 345R myslalem zeby pociagnac 12 z kluczyka to znaczy jest taki kabel ktory prowadzi 12 jak sie kluczyk przekreci niektorzy maj tak tez radio podpiete..
  • #9
    miccey
    Level 12  
    A ja po takim zdazeniu wymienialem procesor w radiu.....Tak skonczylo sie podlaczenie na szybko pioneera ze wzmacniaczem,a masa na zlaczu RCA nie jest masa na obudowie!!!!
    Upalila sie sciezka i prad powedrowal przez kilka elementow i procesor,a zakonczyl na plytce i procesorze CD..
    Koszty naprawy byly wysokie na pograniczu kosztow radia,ale coz mialem do wyboru...Jesli radio masz na gwarancji,wysylaj i sie nie chwal tylko jak to sie stalo ...Ja mialem PIONEERA 1400RB
    Pozdrawiam...
  • #10
    airbob
    Level 20  
    Do Podbiel: strasznie zagmatwałeś ten opis mimo kilkukrotnego przeczytania nie wszystko zrozumiałem.
    Wygląda że został uszkodzony tranzystor remote w radiu.
  • #11
    Podbiel
    Level 12  
    no wiec tak radyjko chodzi b.dobrze wszystko git.Tylko wlasnie jest problem z remote.Jak mam radio wylaczone to jak badam miernikiem remote to pokazuje 11-12V gdy 2 koniec do masy podpinam, a jak juz wlacze radio to pokazuje cos w granicach 0,98V i jest lipa przy tamtym spieciu bezpiecznik sie przepalil na kablu remote i mialme nadziej ze bedzie git ;( rozebralem to radyjko wszystkie sciezki sa cale tylko wydaje mi sie ze w okolicach diody albo to obok diody moze byc uszkodzone by plytka jest ciemnejsza niewiem jak spradzic co poszlo.jak wygladac moze ten tranzystor??sorki za tak glupie pytanie ale dopiero sie zapoznaje z elektronika.Obok diody jest taki czarny prostokat wyzszy.proboalem na schemiacie znalezc to ale nie moge jakos;( pomocy!!!hyba ze macie jakis inny pomysl ajk to mozna rozwiazac to ja chetnie wyslucham
  • #12
    airbob
    Level 20  
    Hmmm z taką wiedzą to chyba lepiej zanieś radio do jakiegoś serwisu.
    Podeślij schemat to może coś się jeszcze da wymyślić.
  • #13
    Podbiel
    Level 12  
    Ja mam schemat jak mi wyslesz maila to ti go wysle jest w pdf zajmuje jeakies 4mb
  • #14
    Podbiel
    Level 12  
    hmm teraz nic nie da podaje czly czas jest 0. na mierniku pozdrawiam
  • #15
    airbob
    Level 20  
    Z tego co mówi schemat wynika że na oryginalnej wiązce kabli na remote powinien być bezpiecznik 0,5A (możliwe że w formie rezystora niskoomowego).
    Jeśli to nie będzie to, to następnie sprawdziłbym diodę D961 oraz tranzystor Q961 (najprawdopodobniej to on padł).
    Na jego emiterze powinno być cały czas napięcie zasilania a na kolektorze po włączeniu radia powinno się pojawić 12V.
  • #16
    Podbiel
    Level 12  
    to nie bezpiecznik wlasnie kolo tej diody jest leko plytka osolona a jak wyglada ten tranzystor powinieh chya miec 3 nozki tam obok diody jest cos co ma 2 i ewentualnie to moglo pasc.Przepraszam za tak glupie pytania ale to moaj pierwsza naprawa:] jak sprawdzic ta diode??
  • #17
    miccey
    Level 12  
    Przewaznie siada tranzystor......Ale to wszystko elementy ciezkie do wylutowania zwykla lutownica transformatorowa,jak na pierwsza naprawe to dosc ambitne zadanie,diode sprawdzisz miernikem ale najlepiej wylutowac,w jedna strone przewodzi,w druga nie...To ogromny skrot pomiaru,ale taka jest jej zasada,ja stawiam na tranzystor...
    Koszt w serwise to ok 20,30 zl,oczywiscie nie pioneera..Jesli tylko to padlo...
  • #18
    Podbiel
    Level 12  
    Dobra narazie zrobilem sobie przelacznik zwykly kolo kierownicy z dioda ktora mi sygnaluzuje co sie dzieje ale pojawil sie inny problem jak podbiolem sprzecik wsyzstko miodzio leb urywa z przodu mam 2 drozne magnaty 165mm w polce taki zestaw visatona 6 glosniczkow no i tuba w bagrazniku siedzi i miodzio gra nawet jak basy ida to radio nie przygsa ale problem sie pojawial jak odpalilem silnik zaczelo sie takie "buczenie" o wysokiej czestotliwosci a im wiecej gazu dodaje tym wyzszy ton ma to buczeni pomozcie co to jest i jak sie tego pozbyc.kable do wzmaka mam naprawde dobre grube +jest poprowadzony prosto z aku a masa blisko z ramy.powedzcie co sie dzieje??jak temu zarazic?
  • #19
    miccey
    Level 12  
    Te zakłocenia dochodza najprawdopodobniej z ukladu zaplonowego lub ukladu ladowania ...A moga one byc spowodowane nie dobrym polaczeniem sygnalu na wzmacniacz,albo wrecz brakim masy na tychze przewodach.. wszysto zalezy w jakim aucie i czy tylko na glosnikach podpietych pod wzmacniacz,czy na koncowce oryginalnej w radiu terz sa takie objawy..
    sprawdz i napisz co to za auto...
    Ewentualnie podmien przewod sygnalowy do wzmacniacza..
    pozdro..
  • #20
    Podbiel
    Level 12  
    szum pochodzi z ladowania bo jak dodaje gazu to czestotliwosc rosnie.W radiu tego nie mialem. Pojawilo sie na tylnich glosnikach ktore chodzily pod radiem i bylo dobrze dopiero po podlaczeniu wzmaka tak zaczelo sie dziac.Mam escorta 94r 1.6 16v :].mam radyjko pioneer wzmak magnata dobre grube kable glosniki magnata i visatona

    Dodano po 21 [minuty]:

    poczytalem troche na forum i dzis kupilem i zamotowalem ten filtr separujacy na kabel sygnalo powem ze pomogl ale nadal jest taki piskiwy dzwiek mniejszy ale jest??co moge jeszcze zrobic??
  • #21
    miccey
    Level 12  
    Mozliwe ze przy tym zajsciu upalilo sie gdzies zlacze sygnalu...Czyli ekran sygnalowy tzw.masa sygnalowa i dlatego ten efekt jest slyszalny...
    moze ta plytka jest gdzies uszkodzona,obejrzyj dokladnie pod lupa,najlepiej podmien radio na inne,bedziesz pewien w 100procentach..
  • #22
    Podbiel
    Level 12  
    tak sobie pomyslemm ak by mase pociagnac z obudowy radia??niewimczy to dobry pomysl nie znam sie zabardzo w sesie jeszcze podpiac do kabli sygnalowych
  • #23
    User removed account
    Level 1