Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki naświetlacz LED - zewnętrzny

Alfred_92 08 Apr 2021 20:34 585 6
Optex
    Alfred_92
    Level 33  
    Cześć, do tej pory używałem najtańszych naświetlaczy LED 50W dostępnych na znanym portalu akcyjnym.
    Niestety ich żywotność w moim wypadku to nie więcej niż pół roku.
    Na wydajność chińskich 50W nie narzekam (chociaż chętnie poszukałbym czegoś co świeci bardziej szerokokątnie).
    Problemem jest natomiast to że naświetlacz jest zamontowany w szczycie budynku gdzie do wymiany konieczne jest zorganizowanie rusztowania (co jest bardzo problematyczne).
    Dlatego szukam czegoś co w cenie około 100zł podziała mi przez kilka lat bezawaryjnie - to w zasadzie główne wymaganie.
    Lampa może być z czujką ruchu- ponieważ w tej miałem podłączoną zewnętrzną czujkę, ale niestety występował przy niej problem ciągłego żarzenia - przez co chciałbym ją zastąpić.
  • Optex
  • Optex
    spinacz
    Level 41  
    Kup Ledvance, porządne lampy założyłem już tego sporo i żadnych problemów.
    daturka
    Level 11  
    Alfred_92 wrote:
    Lampa może być z czujką ruchu- ponieważ w tej miałem podłączoną zewnętrzną czujkę ale niestety występował przy niej problem ciągłego żarzenia - przez co chciałbym ją zastąpić.

Żarzenie ustąpi jak przyłączysz równolegle z lampą kondensator 100nF.
    Lampę kup taką żeby miała jak najwięcej aluminiowego ,,mięsa'' (radiator).
    Felini
    Moderator
    Odpowiedź spóźniona, ale wcześniej nie natknąłem się na ten temat.
    Osram Ledvance 50 W używam od 3-4 lat, jest włączony w okresie zimowym od zmierzchu do godz. 19:30. Jest użytkowany wewnątrz pomieszczenia, mógł przepracować ok. 700-1000 godz. Do tej pory nie było z nim problemów, nie ma też widocznego spadku natężenia oświetlenia.
    dawid_t
    Level 12  
    Pociągnę temat. Też macie z osram ledvance takie złe doświadczenia jak ja? Żaden nie wytrzymał dłużej niż 2 lata. Z czujnikiem ruchu jeszcze mniej. Świeci góra godzina na dzień.
    spinacz
    Level 41  
    Ja nie mam najmniejszych problemów z tymi lampami, a trochę już ich pozakładałem.