Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wyłączanie inwertera, UnrecoverBusOVP, Bit1, "usterka stała"

darkened616 09 Apr 2021 12:25 3513 12
    darkened616
    Level 4  
    Witam, mam problem z inwerterem, bo w słoneczne dni się wyłącza.
    Inwerter: Sofar Solar 2200 TL-G3
    PV: SinoSola SA300-60M 2.1kWp
    W logach w przeciągu ostatniego miesiąca widzę 27 usterek, większość to: "unrecoverBusOVPBus" kod alarmu: Bit1
    Instrukcja mówi, że: Za wysokie napięcie magistrali, które spowodowało nieusuwalny błąd. Rozwiązanie: Wyłączyć DC, odczekać 5 minut,
    potem włączyć DC. Sprawdzić, czy błąd został naprawiony. Jeśli nie, skontaktować się z obsługą techniczną.
    Jestem totalnym laikiem w temacie, moje pytanie, chodzi o za duże napięcie w sieci energetycznej czy jakiś inny problem? Bo na logikę, to gdyby było za duże napięcie w sieci to inwerter powinien wrócić do pracy kiedy napięcie opadnie, a mój się wyłącza już do końca dnia. Sprawa została zgłoszona do gminy, (PVki z dotacji) jednak serwis milczy....
    madamsz1
    Level 39  
    darkened616 wrote:
    Sprawa została zgłoszona do gminy, (PVki z dotacji) jednak serwis milczy

Bo tu Gmina jest stroną i ich trzeba poganiać o wizytę serwisu. A że sprzęt jest na gwarancji to raczej nic nie szukaj, poczekaj.
    Możesz podać jeszcze jak jest spięta ta instalacja 1-string czy 2-stringi ? ile tych paneli bo może jest wina falownika, a może rzeczywiście napięcie z paneli jest za duże dla niego (chociaż niby nie jest przewymiarowane ).

Dodano po 10 [minuty]:

Teraz popatrzyłem na te panele - to jest ich mało 7 sztuk?
    300 x 7 = 2100
    niecałe 32V podczas pracy to daje 224V a falownik ma max 500V
    A jakiej wielkości jest napięcie sieci energetycznej jak wywali falownik ?
    Czyli takie zachowanie może być winą uszkodzonego urządzenia.
    darkened616
    Level 4  
    madamsz1 wrote:
    o jest ich mało 7 sztuk?

madamsz1 wrote:
    300 x 7 = 2100

Dokładnie tak.
    Gminę popędzam ale sami też mają problem ze swoimi panelami wiec też męczą serwis i się okazuje ciężko o kontakt z tą firmą. W innym temacie padło kilka rozwiązań na wysokie napięcie (https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19367767#19367767). Poszperałem u siebie w ustawieniach inwertera i co się okazało:
    1. miałem ustawiony kraj Holandię, to przestawiłem na Polskę
    2. chyba miałem wyłączone "funkcje bierne", w ustawieniach wyświetlał się napis "Funkcje bierne wł" <- i tu nie wiem chodziło o "Funkcje bierne włączone" czy "Funkcje bierne włącz". W instrukcji mam napisane że "włącza lub wyłącza funkcje bierne" wiec stwierdziłem, że chyba chodzi o włączanie, więc włączyłem i od tego czasu (24 g) ten błąd nie wyskakuje.
    madamsz1 wrote:
    Możesz podać jeszcze jak jest spięta ta instalacja 1-string czy 2-stringi ?

Zdaje się, że 1 string (screen) Wyłączanie inwertera, UnrecoverBusOVP, Bit1, "usterka stała"
    madamsz1 wrote:
    A jakiej wielkości jest napięcie sieci energetycznej jak wywali falownik ?

Potrafił się wyłączyć na amen przy napięciu nawet 250V (nawet po zmianie na PL), co mnie bardzo zdziwiło. Teraz wyłącza się czasem na chwilę, gdy napięcie skoczy ponad 253V i wyświetla się błąd: "GrindOVP" kod alarmu: Bit0 i tutaj rzeczywiście może chodzić o duże napięcie w sieci energetycznej, a co do wcześniejszych alarmów (unrecoverBusOVPBus, Bit1) to dalej nie wiem o co chodziło, ale inwerter wyłączał się na amen, trzeba było go ręcznie resetować. Ponoć gmina zawiadomiła serwis więc czekam.
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    darkened616 wrote:
    napięcie skoczy ponad 253V

I tak prawidłowo ustawiony falownik powinien zareagować, a po ustąpieniu wyższego napięcia (oczywiście po chwili - zależy od czasu ) podejmuje normalna pracę.
    To fajny instalator jak tak się zachowuje - pewnie firma "krzak" i już rozwiązana :) bo akurat powstała dla tego projektu ... oj masę przekrętów robią.
    darkened616
    Level 4  
    Dla przykładu wklejam screena, sytuacja z 5 kwietnia, o 9.52 inwerter się wykrzaczył, napięcie ok. 250V ale nie sięgnęło 253, błąd: UnrecoverBusOVPBus kod alarmu: Bit1, musiałem go wyłączać i włączać ręcznie.
    Wyłączanie inwertera, UnrecoverBusOVP, Bit1, "usterka stała"
    madamsz1 wrote:
    To fajny instalator jak tak się zachowuje - pewnie firma "krzak" i już rozwiązana bo akurat powstała dla tego projektu ... oj masę przekrętów robią.

Babeczka z gminy powiedziała, że ponoć instalator ma problemy ze względu COVID i prosili o ciepliwość z tym, że mieli w tym tygodniu się odezwac, a odzwewu 0...
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    Wykres z paneli wygląda fajnie, natomiast oddany to porażka. No cóż poczekaj być może jednak jest walnięty ten falownik. Tam poniżej możesz sobie do Exela zrobić "export szczegółowy" dość dobrze wszystko widać kiedy cos wystąpiło. Przyda się może pokazać instalatorowi do kwalifikacji wymiany na inny :). Mój pierwszy Solax wysypał się po 4 miesiącach. Teraz Sofar u mnie chodzi bardzo dobrze. Czasami walnie błędem jak były panele przysypane śniegiem i próbował ruszyć a się nie dało :)
    darkened616
    Level 4  
    Ok, będę czekał i zobaczę co serwis na to, o ile się pojawi... :D
  • Helpful post
    theo33
    Level 27  
    Wykres z paneli wygląda fajnie? a gdzież on jest?
    theo33
    Level 27  
    Z modułów idzie 2,2 A to i mocy jest 22%
    madamsz1
    Level 39  
    theo33 wrote:
    a gdzież on jest?

Popatrz :) , akurat w tym samym czasie oglądałem jak to wygląda u mnie i założyłem że ten niebieski jest wykresem z PV.
    Wyłączanie inwertera, UnrecoverBusOVP, Bit1, "usterka stała"
    Ale nie jest, bo oznaczenia kolorowe są dynamicznie zmieniane zależnie od wybranej opcji wyświetlania.
    darkened616
    Level 4  
    Okazało się, że gmina ma problem z kontaktem z firmą, która zakładała ludziom te instalację, wiec zlecili serwis innej firmie. Zadzwonił do mnie serwisant i wypytał o szczegóły, powiedziałem co zmieniłem w ustawieniach, czyli zmiana kraju na PL i włączenie opcji biernych i że od tego czasu "UnrecoverBusOVP" się nie pojawia i inwerter chodzi nieprzerwanie, Pan stwierdził że w zasadzie zrobiłem wszystko, niemniej przyjdzie i sprawdzi te ustawiania. Przyszedł, sprawdził, jest ok. Teraz jedynie pojawia się bardzo rzadko błąd związany z za dużym napięciem w sieci: "GridOVP" , "Bit0" inwerter się wtedy wyłącza na chwilę i wraca do pracy. Ten problem zdaje się jest spowodowany dużym napięciem w sieci i tutaj serwisant powiedział, że jaja będą w najbliższych miesiącach i jak bedzie dużo skarg to bedą walczyć z zakładem energetycznym. W razie jakby ktoś chciał coś dodać, to poczekam jeszcze 2 dni i zamknę temat.
    darkened616
    Level 4  
    Rozwiązanie: Przełączenie kraju w inwerterze na Polskę i włączenie opcji biernych.