Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki kupić piec kondensacyjny dla budynku 180m2

Kazik1969 11 Apr 2021 18:05 621 10
Automation24.pl
    Kazik1969
    Level 2  
    Muszę wymienić piec: CO i CWU ,wybór -kondensacyjny,z zamkniętą komorą
    Dom typu bliżniak,180m2,ocieplony 15cm styropian,płaski dach,okna nowe plastikowe,dwie kondygnacje
    W domu mieszka 3-4 osób,jedna łazienka powyżej 6m od pieca
    Zasięgałem opinii 3 instalatorów:
    -Eco condens integra25 Termet
    -Vailant VC206/5
    -Buderus GB 072 14kW, GB172T 14kW,GB172T 20kW????
    Obecnie największy problem jest z ciepłą wodą w łazience,przy użytkowaniu wody np. w kuchni,stąd pomysł z zasobnikiem wody;tylko jaka pojemność????
    Pomóżcie proszę
  • Automation24.pl
    PchlaW81
    Level 23  
    Sprawdź jaki producent ma serwis gwarancyjny i po gwarancyjny w okolicy to jest najważniejsza kwestia. Zasobnik 120l chyba ze ktos lubi sie taplac w wannie często to mozna 150l
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    Kazik1969 wrote:
    Obecnie największy problem jest z ciepłą wodą w łazience,przy użytkowaniu wody np. w kuchni,stąd pomysł z zasobnikiem wody;tylko jaka pojemność????

zasobnik poprawi komfort c.w.u. ale najlepszy komfort będziesz miał z cyrkulacją c.w.u. ale to wymaga tzw. 3 rurki do c.w.u., więc opcja możliwa do wdrożenia przy okazji większego remontu.
    Pojemność zasobnika zależy od zużycia wody przez domowników.
    Przykładowo ja znam przypadek, gdy bojler elektryczny 80 l z wodą grzaną do 60 stopni w okresie nocnej taryfy G12 czyli 22-6 oraz 13-15 spokojnie obsłużył 4 dorosłe osoby z szybkimi prysznicami.

Integra to kocioł z wbudowany zasobnikiem 50l z wężownicą, więc jest ryzyko, że będzie często przełączał się w tryb c.w.u. Lepiej kocioł 1-funkcyjny + zewnętrzny zasobnik jeśli miejsca Ci nie brakuje.
    ACV ma fajne ale drogie zasobniki. Nie mają wężownicy lecz jest to tzw. zbiornik w zbiorniku. Zbiornik wewnętrzny jest z nierdzewki, więc nie dotyczy go problem bakterii legionella jak przy innych zasobnikach przy których zaleca się raz w tygodniu zrobić wyparzanie do 70 stopni by wybić owe bakterie albo ciągle utrzymywać co najmniej 60 stopni w zasobniku.
    Jeśli w zasobniku utrzymywałbyś wysoką temperaturę wody to zaleca się zastosować zawór termostatyczny mieszający dla c.w.u. albo baterie termostatyczne by domownicy nie poparzyli się przypadkiem.

Co do mocy minimalnej kotła to zakładając, że Twój dom ma zapotrzebowanie 50W/m2 dla mrozów -20 to daje to łącznie 180m2 * 50W/m2 = 9000W, czyli 9kW.
    Średnio w sezonie grzewczym przyjmuje się temperaturę nieco powyżej 0, co daje zapotrzebowanie na moc cieplną średnio 45% tego co potrzeba dla -20, czyli dla 9kW da to średnio 4kW.
    Jeśli Twoje realne zapotrzebowanie na ciepło będzie większe lub mniejsze to średnia moc odpowiednio zwiększy się lub zmniejszy.
    Ale wg powyższego przykładu to wskazane jest byś miał kocioł o mocy minimalnej na poziomie maksymalnie ok. 3-4kW. Najmniejsze moce minimalne dla kotłów 1-funkcyjnych mają poziom 2-2,5kW ale wtedy zwykle są to kotły z mocą maksymalną na poziomie 15kW zamiast 20-25kW. Dla c.o. moc maksymalna nie robi różnicy i może mieć tylko jakieś znaczenie dla c.w.u. choć moim zdaniem mało istotne. Ale każdy ma swoje zdanie.
    Kazik1969
    Level 2  
    Dzięki za opinie,ale dalej nie wiem czy lepiej 1-funkcyjny z zintegrowanym czy osobnym zasobnikiem .Rozumiem że piec dwu funkcyjny raczej nie spełni moich oczekiwań?
    Czy powinienem się bać pieców termetu ,czy raczej pójść w Vailanta???
  • Helpful post
    PchlaW81
    Level 23  
    Największy komfort jest jak masz piec z zasobnikiem, od razu poczujesz różnice w ciepłej wodzie, domyslam sie ze teraz masz dwu funkcyjny, a jak Ci będzie mało to trzeba by cyrkulację dorobić Vaillant lepszy oczywiscie zalezy tez od modelu bo sa rozne, ale tak jak Ci pisałem, sprawdz jaki masz serwis bo instalatorów moze byc od groma a czy serwisuja gwarancyjnie i po gwarancyjnie to inna sprawa.
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    Kazik1969 wrote:
    dalej nie wiem czy lepiej 1-funkcyjny z zintegrowanym czy osobnym zasobnikiem

te ze zintegrowanym zasobnikiem to są kotły 2-funkcyjne.
    Chodzi o to, że kupując kocioł masz w standardzie 2 funkcje, czyli c.o. oraz c.w.u..
    Natomiast kocioł 1-funkcyjny oznacza, że kupując kocioł masz zapewnioną tylko 1 funkcję czyli c.o., chcąc mieć drugą funkcje w postaci c.w.u. to musisz dokupić dodatkowy element w postaci zasobnika z wężownicą, czy zbiornik w zbiorniku.

Kazik1969 wrote:
    Rozumiem że piec dwu funkcyjny raczej nie spełni moich oczekiwań?

rozumiem, że obecnie masz kocioł 2 funkcyjny bez zasobnika i on nie spełnia oczekiwać.
    Takie rozwiązanie ma wadę w postaci, że każdorazowo po odkręceniu kranu kocioł musi przełączyć się w tryb c.w.u., odpalić palnik i dopiero wtedy zaczyna grzać c.w.u.
    Moc 24kW zapewnia maksymalnie przepływ wody ok. 11,5 l/min dla delty t=30 czyli jeśli zimna woda ma 10 stopni to kocioł może podgrzać wodę maksymalnie do 40 stopni przy stałym przepływie 11,5 l/min. Chcąc mieć większy przepływ to spadnie temperatura wody. Przy takim przepływowym podgrzewaniu trudniej uzyskać stabilną temperaturę wody bo kocioł ma tendencję do jej przegrzewania i musi upłynąć trochę czasu zanim się ustabilizuje.

Od kilkunastu lat użytkuję kocioł 2-funkcyjny grzejący c.w.u. przepływowo i przyzwyczaiłem się do tego rozwiązania ale moim zdaniem lepszy komfort zapewni osobny zasobnik c.w.u.. Oznacza to większe zużycie gazu na cele c.w.u. ale za komfort się płaci.
    Kocioł 1-funkcyjny + zasobnik to moim zdaniem najlepszy komfort, a jeśli mimo to czekanie za ciepłą wodą, aż doleci do kranu będzie nie wystarczające to pozostaje cyrkulacja ale jak pisałem wyżej to oznacza większy remont.

Kazik1969 wrote:
    Czy powinienem się bać pieców termetu ,czy raczej pójść w Vailanta???

nie wiem, czy bać, ja się ich nie boję, prawdopodobnie jak będę wymieniał obecnego Vaillanta z otwartą komorą spalania na kocioł kondensacyjny to będzie to właśnie Termet.
    Obecnie kotły są przewidziane na ok. 10 lat pracy, więc nie widzę sensu płacić za dobrego Vaillanta 2x więcej jak za Termeta. Życie pokaże, czy dany kocioł to będzie trafny wybór ale nawet wśród dobrych marek trafiają się trefne egzemplarze, więc nigdy nie masz gwarancji, że będzie idealnie.

Ja bym zwrócił uwagę, by wraz z nowym kotłem zamontowany został oprócz filtra siatkowego dodatkowy filtr magnetyczny odmulający instalację c.o. i chroniący kocioł jak i inne elementy instalacji przed zanieczyszczeniami. Czystsza instalacja to mniej problemów w przyszłości, więc kupujesz sobie więcej świętego spokoju ;-)
    Kazik1969
    Level 2  
    Dzięki za info.
    Rzeczywiście mam w domu piec 2-funkcyjny Vaillant z otwartą komorą spalania i stąd te problemy z Cwu w łazience.
    Słyszałem że Termet z wbudowanym zasobnikiem-55litrów(Eco condens Integra 25) bardzo szybko uzupełnia gorącą wodę w zasobniku,czy myślicie że to dobry wybór???
  • Helpful post
    PchlaW81
    Level 23  
    Na pewno jest to wygodniejsze jak sam dwu funkcyjny, ale największy komfort to zasobnik
    BUCKS
    Level 39  
    Kazik1969 wrote:
    mam w domu piec 2-funkcyjny Vaillant z otwartą komorą spalania i stąd te problemy z Cwu w łazience.

Mam VUW240/2-5.
    Fabrycznie był wymiennik płytowy z 12 płytami, potem w ramach modowania kotła wymieniłem wymiennik na 20-płytowy oraz dokupiłem dodatkowy czujnik NTC na wyjściu cw..u., którego nie było fabrycznie ale płyta główna kotła obsługuje.
    Dzięki temu poprawił się komfort c.w.u.
    W łazience i w kuchni mam perlatory przy kranach, które powodują, że maksymalny przepływ wody nie przekracza maksymalnych możliwości kotła co do podgrzewania c.w.u.
    Finalnie komfort c.w.u. jest dla mnie akceptowalny i jest niebo a ziemia względem tego co było na fabrycznym kotle.
    Do łazienki mam ok. 16m rury miedzianej i odkręcam tylko ciepłą wodę bez mieszania z zimną.

Kazik1969 wrote:
    Słyszałem że Termet z wbudowanym zasobnikiem-55litrów(Eco condens Integra 25) bardzo szybko uzupełnia gorącą wodę w zasobniku,czy myślicie że to dobry wybór???

Jeśli masz fizyczne miejsce na kocioł + zasobnik to ja bym wybrał ten wariant. Pamiętaj, że do tego musisz dodać naczynie przeponowe dla c.w.u., a to wszystko zabiera miejsce i wpływa na estetykę przyłączy itp. Jeśli brakuje Ci miejsca i ważniejsza od komfortu jest estetyka to wtedy ma sens taka Integra, choć gabaryty kotła też nie są małe. Generalnie z Integrą wszystko masz wbudowane w obudowę kotła, więc nie masz dodatkowych akcesoriów na zewnątrz. Może to mieć znaczenie w mieszkaniu, czy w przypadku braku dedykowanej kotłowni lub z innych względów.
    Sam musisz zdecydować co dla Ciebie będzie lepsze, na co masz miejsce i środki finansowe itp.
    Kazik1969
    Level 2  
    Zakupiłem piec kondensacyjny Eco TEC plus Vaillant z zasobnikiem wody.
    Dzięki za podpowiedzi