Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21

pawko89 13 Apr 2021 20:50 3717 22
    pawko89
    Level 9  
    Witam,

Otóż jestem "szczęśliwym" posiadaczem oto tego sprzętu, a pralka ma 3 lata. Na szybko chciałbym Wam przedstawić mój problem. Generalnie od samego początku wraz z żoną nie byliśmy do końca zadowoleni z efektywności tej pralki. Zazwyczaj miała problem z odwirowaniem czy to jakiś narzut czy też koca. Ale po jakiś większych kombinacjach w końcu to robiła. Kilka razy zastanawialiśmy się czy nie zareklamować pralki z tytułu często przedłużającego się prania i problemów z odwirowaniem cięższego wsadu. Ale im więcej czytałem o pralkach Slim w internecie tym bardziej się uspokajałem, że ten typ tak ma. Po jakimś czasie zaczęliśmy po prostu dostosowywać ciężar wsadu do danego programu i generalnie problem jakby się nie pojawiał.

Przechodząc do meritum... gwarancja pralki skończyła się rok temu, a tu niestety problemów ostatnio przybywa. Mamy wrażenie, że od jakiegoś czasu pralka ma coraz to większe trudności z odwirowaniem wydawałoby się normalnego prania. Co najmniej raz w tygodniu muszę wyciągać nieodwirowane pranie i wykręcać je w brodziku... Jednak zaczęło się wszystko od bardzo częstego przedłużania prania. Zazwyczaj pralka przedłuża program prania od 20 do 60 minut albo czasami nawet dłużej. W zależności od programu czy też pewnie od ciężaru wsadu.

Jednak przedłużanie prania to nie najgorszy problem w tym przypadku. Zdarza się coraz częściej, że pralka w ogóle nie może albo ułożyć prania albo z jakiegoś innego powodu nie wiruje w ogóle, po wielu próbach kilka razy zdarzyła się sytuacja, że wyskakuje błąd E21. Z instrukcji wiem, że błąd oznacza zabrudzony filtr lub problemy z pompą. Filtr kilkukrotnie sprawdzany. Najmniejszego zabrudzenia tam nigdy nie było. Natomiast problem z pompą to jakby to ująć? Pompa od samego początku "rzęzi" jak w starym komunistycznym Predom-ie. Raz sprawdzałem sprawność pompy w trakcie prania i jakiś strumyk wody tam leciał, ale szału nie było... Dopiero jak wyłączyłem pralkę i włączyłem, wypluła wodę napełniając wiadro w jakieś 2 sekundy. Więc nie wiem czy w tym zakresie pralka tak działa czy tu jest problem z pompą.

Czytając opinie na temat tej pralki na jednej ze stron dużej sieciówki można wyczytać 200 opinii pozytywnych, a takich z podobnym problemem jak ja mam 10. Czy generalnie ludzie nie zwracają uwagi na to, że pralka przedłuża pranie ewentualnie nie wiruje czy może ja jestem wśród tych osób, która ma niesprawną pralkę? Z podobnym problemem w praktycznie takiej samej pralce jak ja spotkałem się tu w temacie poniżej. Tylko czy u mnie wymiana pompy by pomogła :arrow: Link?

Dlatego, żeby przybliżyć Państwu mój problem nagrałem w ostatni piątek zachowanie się pralki. Żona o godz. 11 wstawiła do prania kocyk + kilka szmatek. Pranie wstawione zostało na program Bawełna (6kg) miało skończyć się po 1,5h prania. Do godziny 15 pralka nie odwirowała prania. Następnie żona ujęła z bębna szmatki zostawiając sam kocyk. Pranie kocyka zostało ustawione na programie Płukanie i wirowanie lecz też nie został odwirowany, filmy poniżej:

https://youtu.be/YVn_k5EKDz8

https://youtu.be/CRAvti9tO5s

Na koniec przerwaliśmy pranie, koc wykręciłem w brodziku, a same lekkie szmatki spróbowaliśmy wyprać na programie Express. Tutaj pranie zakończyło się całkowitym blamażem... Pojawił się błąd E21. Poniżej film + zdjęcie:

https://youtu.be/uNf-fFNSqGA

Oraz na koniec sam błąd:
    Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21
    Może filmiki pomogą opisać mój problem. Tak jak wspominałem, w ostatnim czasie mam wrażenie, że pralka służy nam do prania tylko lekkiej bielizny. Natomiast jak próbujemy prać jakieś bluzy czy też inne trochę cięższe rzeczy to dzieją się takie cyrki. Chociaż nieraz pralka jednak potrafi zadziwić... Ostatnio poradziła sobie z pościelą przedłużając tylko raz cykl wirowania. Jednak to zdarza się bardzo rzadko. Mogę jeszcze dodać, że stan paska napędowego bębna oraz jego położenie jest w jak najlepszym porządku. Także bardzo bym prosił o pomoc i doradzenie w tej sprawie co może stanowić problem. Na koniec wrzucę film z prawidłowo przeprowadzonego prania... Bielizna+3 T-shirty i do tego jedna para spodni dresowych... film poniżej:

https://youtu.be/ssQBHqvC_n0

Czy ta pralka działa jak każda inna w wersji Slim czy może coś wpadło między bęben, a pompę? Może pompa do wymiany? Albo jakiś inny element do wymiany lub ewentualnej naprawy. W tym wątku do, którego przesłałem link pojawia się też sugestia wymiany pompy np. z zainstalowanej 20W na 40W. Ciekawe jaka jest u mnie... Bo tam w tamtym wątku użytkownik narzeka na duży hałas i na generalnie słabe odprowadzenie wody...
    Z góry dzięki! :D

PS
    Uwaga! W filmikach występuje ciekawski kot :)
  • Helpful post
    Kamil0219
    Level 17  
    Witam.
    Po pierwsze i najważniejsze - czy w momencie gdy pralka przedłuża cylk, i (co widać na nagraniach) wielokrotnie załącza i wyłącza pompę - jest w niej woda? Jeśli nie widzisz tego przez ciemne drzwi, po tym jak pralka powiedzmy 2 razy załączy i wyłączy pompę - wstrzymaj program, otwórz drzwi i sprawdź.
    Sprawdź również, czy woda zalega w bębnie (choćby w bardzo małej ilości, lecz słyszalnej przy obracaniu ręcznie bębnem) w momencie gdy pralka zgłasza błąd.

Po dźwięku nie można tego z całą pewnością stwierdzić, ale na jednym z filmików mam wrażenie, że pompa 2-3 razy 'mieli', a dopiero za kolejną próbą słychać jak wyrzuca wodę.

Jeśli potwierdzi się fakt, że woda zalega a pompa nie radzi sobie z jej odprowadzeniem - należy wymienić silnik pompy na nowy, gdyż oryginalny uległ zużyciu i nie za każdym razem startuje na pełnych obrotach.

W stronę problemów z pompą skłania również fakt, że pralka ma problem z wirowaniem większych wsadów, gdyż nie nadąża z odprowadzeniem odwirowanej wody i przerywa cykl, który przez kilkukrotne podchodzenie do każdego wirowania trwa o wiele dłużej.

Pozdrawiam :D

Edit. Teraz zwróciłem na to uwagę:

Quote:
    Raz sprawdzałem sprawność pompy w trakcie prania... jakiś strumyk wody tam leciał ale szału nie było... Dopiero jak wyłączyłem pralkę i włączyłem, wypluła wodę napełniając wiadro w jakieś 2 sekundy.

Jest to objaw zużycie silniczka pompy spustowej.
  • Helpful post
    kecajk49
    Level 34  
    Sprwdź drożność odplywu poczynając od węża zbiornik-pompa, moze tam skarpretka , majtki skutecznie przeszkadzają a i dzwieki pompy wskazują że coś jest z nią nie tak jak powinno i masz totka-lotka czyli wypompuje, nie wypompuje.
    Może trzeba wymienić napęd pompy bo jest zużyty o ile coś w pompie nie zalega np guzik, moneta i samo nie zniknie!
    pawko89
    Level 9  
    Trudno mi teraz jednoznacznie stwierdzić ale wydaje mi się, że w pralce zawsze pozostawała jakaś ilość wody... ale może to być zależne od tego w jakim momencie przerywałem pranie. Natomiast po tych ostatnich piątkowych próbach na pewno pranie było bardzo mocno nasączone wodą. Po pojawieniu się błędu E21 również pranie było bardzo mocno nasączone ale jakiejś dużej ilości wody tam nie zaobserwowałem.
  • Helpful post
    Kamil0219
    Level 17  
    Tak jak pisałem wyżej objawy wskazują na silniczek pompy który dokonał żywota ;)

Dla pewności możesz sprawdzić drożność rury zbiornik - pompa o czym Kolega wyżej już wspomniał.

Można - również dla pewności, aby nie wymieniać pompy w ciemno - przeczyścić układ hydrostatu.
    pawko89
    Level 9  
    Okej Panowie. Czyli jednak coś jest na rzeczy... Na ten moment sprawdzić drożność węża bęben - pompa. Mam nadzieje, że sobie poradzę z odkręceniem przedniej obudowy ;) Bo z hydrostatem już może być trudniejsza robota jak dla mnie... Hydrostat jest pod górną pokrywą pralki?
  • Helpful post
    Kamil0219
    Level 17  
    Do pompy i węża zbiornik - pompa powinieneś mieć dostęp od spodu pralki, chyba że w tym modelu jest zabudowany, co raczej rzadko się spotyka.

Jeśli dostęp od spodu jest możliwy, należy:
    -wyjąć filtr i przechylając pralkę na przód wylać wszystkie resztki wody z pompy
    -wyjąć szufladkę zasobnika detergentów i dokładnie wylać wodę z dozownika płynu do płukania
    -położyć pralkę na plecy.

Hydrostat owszem, znajduje się w górnej części, ale Ciebie interesuje drożność wężyka, który łączy go z komorą ciśnieniową zamontowaną na zbiorniku pralki, oraz czystość samej tej komory. Jeśli komora, tzw kubek hydrostatu da się wyjąć, należy ją dokładnie wypłukać. Jeśli jest częścią zbiornika - przedmuchaj ją wraz z wężykiem.
    pawko89
    Level 9  
    Myslałem, że do pompy trzeba dostać się tylko przez frontową część pralki, ponieważ większość tutoriali tak pokazuje. Ale rzeczywiście jak odkręcałem tylną część obudowy by dostać sie do paska napędowego to wydaje mi się, że dolna część pralki jest otwarta więc do pompy powinienem się dostać przez "dół" pralki.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Możesz wykonać też tego typu manewr: https://youtu.be/dgctkqBik_w
    Zakup sobie silnik pompy Askoll i będziesz miał spokój na dłuższy czas, ale jak już wyjmiesz pompę o sprawdź drożność węży jak już pisali koledzy wyżej.
    Czystość odpowietrznika hydrostatu możesz sprawdzić bo jest mocowany do węża zbiornik-pompa: https://north.pl/karta/waz-polaczeniowy--beben---pompa--do-pralki-amica-daw-6123-lsb,H05-ZV-C2M2-1H2.html
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Od dołu dojdziesz bez problemu. Nie musisz wyciągać całej pompy tylko wykręcasz 3 wkręty, zdejmujesz sam silniczek oczywiści odpinasz jego zasilanie (dwa przewody) i nowy na miejsce. Z tym błędem ostatnio uporałem się w 10 minut w takiej samej pralce 3 letniej (pranie ciągle mokre było), a teraz śmiga właścicielowi jak rakieta. Niestety takie już mamy silniki pomp w tych urządzeniach, dobrze wyliczona sprawność. Gwarancja minęła i chłopie sam wymieniaj na własny koszt.
    pawko89
    Level 9  
    Kenworth 18 wrote:
    Zakup sobie silnik pompy Askoll i będziesz miał spokój na dłuższy czas, ale jak już wyjmiesz pompę o sprawdź drożność węży jak już pisali koledzy wyżej.

Czyli generalnie polecasz tę pompę ze względu na jej żywotność? A jak jest z hałasem w czasie pracy tej pompy? Jest cichsza niż ta oryginalna? Nie będzie już pralka "rzęzić"? ;) No i ta moc... bo rzeczywiście ta firmy Askoll ma 25W, bo na innym wątku widziałem jak z autorem postu pisaliście nawet o 40W pompach. Jak rozkręce swoją to dowiem się jaką mam aktualnie.

wiesiekmisiek wrote:
    Od dołu dojdziesz bez problemu. Nie musisz wyciągać całej pompy tylko wykręcasz 3 wkręty, zdejmujesz sam silniczek oczywiści odpinasz jego zasilanie (dwa przewody) i nowy na miejsce.

Jeżeli będę próbował się dostać do pompy od dołu pralki to zanim podejme się jej wymiany będzie tam swobodny dostęp do węża bęben pralka czy do odpowietrznika hydrostatu? W celu sprawdzenia czy nic tam nie zalega?
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Silnik śmiało możesz kupować ten z linku poniżej . Ja ciągle tam je biorę i idą do Samsunga , Amiki i innych np. Candy. Nie patrz , że jest silniejszy - moduł to ogarnia spokojnie. Silniki te są ciche więc nie bój żaby. Są też na miedzi a nie na aluminium.
    https://allegro.pl/oferta/silnik-pompy-pralki-askoll-uniwersalny-oryginal-9868376631

Ja kładłem pralkę na lewą stronę czyli tam gdzie jest zasobnik na proszek pod kąt 45 stopni. . Jak będziesz wykręcał sam silnik z pompy uważaj i przygotuj się na wyciek szklanki wody z korpusu pompy. W tym położeniu też będziesz miał dojście do połączenia gumowego wanny zespołu piorącego z pompa odpływową. Drożność komory impulsowej hydrostatu sprawdzisz po zdjęciu blatu i zdjęciu wężyka z hydrostatu dmuchając w ten wężyk ( ale na 100 % masz uwalony silnik pompy i wymiana pomoże ).
    pawko89
    Level 9  
    wiesiekmisiek wrote:
    .
    Czyli śmiało zamawiam ten silnik pompy z Twojego linka. Z tego co widzę na allegro to do piątku powinna dojść. Właśnie zamawiam :) Także w piątek wieczór lub w sobotę będę działał. Dobra sprawa, zamiast kupować cały zestaw pompy odpływowej wraz z korpusem, filtrem jak zaleca producent można wymienić sam silnik. Dzięki Panowie! Sprawdzę drożność wszystkich węży, a silnik wymiennie przy okazji ;)

Kolego wiesiekmisiek mam do Ciebie taką prośbę jeszcze... albo do któregoś z Was... Czy moglibyście mi podesłać jakiś filmik albo jakieś zdjęcie na bazie mojej pralki jak rozkręcić obudowę frontową by dostać się do tej pompy? Krok po kroku. Wiadomo będzie więcej zachodu z rozkręcaniem, ściąganiem fartucha itp., ale będzie mniej zachodu dla mnie ze względu na ograniczenia związane z wielkością łazienki + blat nad pralką w jakiś sposób ograniczy mi jej obrócenie...
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Filmu z demontażu pralki Amica możesz nie znaleźć, ale marka Amica jest własnością firmy Samsung i są to urządzenia zbliżone konstrukcyjnie: https://youtu.be/D4GvSl4Lh-I oczywiście film dotyczy wymiany łożysk, ale jest pokazany demontaż ściany przedniej.
    Nie wiem dlaczego chcesz sobie dołożyć pracy, ale Twój wybór.
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Jeżeli chcesz dołożyć sobie pracy to podpowiem jak to zrobić, ale uwierz mi jak przechylisz pralkę tak jak Ci pisałem to wystarczy miejsca i tylko wkrętak z końcówka PH2 będzie potrzebny.
    Ale jak chcesz. Odkręcasz blat ( z tyłu wkręty, zdejmujesz go). Odkręcasz panel sterujący z góry ( wcześniej wyjmujesz szufladę na proszek gdyż panel w tym miejscu również jest przykręcony do komory dozownika detergentów. Zdejmujesz panel sterowania ( nie rozłączając go elektrycznie ( da się odłożyć delikatnie do boku). Otwierasz drzwiczki ( ja je demontuje odkręcając 2 wkręty i odkładam bezpiecznie gdzieś dalej - co ułatwi zdejmowanie blachy frontowej i nie pobijesz szkła). Następnie zdejmujesz zewnętrzny pierścień zabezpieczający fartuch gumowy, zdejmujesz krawędziowo ten fartuch z blachy. Lewą rękę wciskasz odchylając fartuch do blokady drzwi by odpiąć kostkę połączeniowa lub odkręć dwa wkręty elektrozamka i zamek wysuń do wnętrza pralki. Następnie z góry odkręcasz wkręty mocujące blachę frontowa i z dołu tez są wkręty. Demontujesz blachę i wszystko masz otwarte. Będziesz musiał odkręcić pompę spustowa, uwolnić obejmy zaciskowe połączenia z wanną, połączenia z wężem spustowym i rozłączyć przewody zasilające pompę. Wyjąć ją i wtedy odkręcasz 3 wkręty mocowania silnika w pompie, silnik odciągasz do tyłu.
    Zobacz ile gimnastyki przy podejściu a przy złożeniu trochę więcej czasu gdyż trzeba spasować panel sterujący z komora zasobnika proszku. Czasem to na spokojnie najzwyczajniej nie chce włożyć się na szybko dla niewprawionej osoby.

Jak masz mało miejsca w łazience by od dołu załatwić sprawę poproś sąsiada , wynieście pralkę na korytarz i tam załatwisz sprawę szybko zanim sąsiad wypije piwko, które oczywiście za pomoc przy wyniesieniu i ponownym wniesieniu wypadałoby postawić.
    pawko89
    Level 9  
    Kenworth 18 wrote:
    Filmu z demontażu pralki Amica możesz nie znaleźć, ale marka Amica jest własnością firmy Samsung i są to urządzenia zbliżone konstrukcyjnie: https://youtu.be/D4GvSl4Lh-I oczywiście film dotyczy wymiany łożysk, ale jest pokazany demontaż ściany przedniej.
    Nie wiem dlaczego chcesz sobie dołożyć pracy, ale Twój wybór.

wiesiekmisiek wrote:
    Jeżeli chcesz dołożyć sobie pracy to podpowiem jak to zrobić, ale uwież mi jak przechylisz pralkę tak jak Ci pisałem to wystarczy miejsca i tylko wkrętak z końcówka PH2 będzie potrzebny.

wiesiekmisiek już na etapie czytania pierwszego zdania Twojej instrukcji już zrezygnowałem... :) nie no żartuje, obejrzałem film od Kenworth 18, przeczytałem tą instrukcję od Wieśka i decyzja może być chyba tylko jedna. Będę próbował od dołu. Jak nie poradze sobie sam w tej łazience to poratuje mnie ojciec i spróbuje to zrobić w przedpokoju. Bardziej zastanawia mnie czy w sytuacji próby dostania się do pompy od dołu będe miał bezproblemowy dostęp do przewodu bęben pompa itp... bo znalazłem taki oto film: https://youtu.be/92DeBfLxoFs i jeżeli u mnie jest podobne rozmieszczenie przewodów do pompy to wydaje mi się, że dostęp do węża bęben-pompa może być utrudniony dostęp? Może tylko mi się wydaje... Wiesiek już pisał wcześniej, że niby będzie ten dostęp więc OK. Oczywiście będe próbował jakoś sprawdzić dla pewności ten wąż bo to nie da mi spokoju nawet jak już wymienie sam ten silnik pompy bo już jest zamówiony :) Chciałbym jeszcze dopytać czy najbezpieczniej jest pralke przechylać pod kątem tylko 45 stopni?
    Kamil0219
    Level 17  
    pawko89 wrote:
    Chciałbym jeszcze dopytać czy najbezpieczniej jest pralkę przechylać pod kątem tylko 45 stopni?
    O ile zadbasz o to, by wyjąć zasobnik i nie kłaść pralki na prawy bok, lecz na plecy lub lewą stronę - wszystko będzie OK :D

Natomiast jeśli chodzi o dostęp do węża - w zdecydowanej większości pralek jego wyjęcie nie stwarza trudności. Zaufaj radom Kolegów Specjalistów, którzy powtarzają zgodnie, że nie warto zdejmować frontu. Jeśli nie uda Ci się od spodu, na jego demontaż zawsze będzie czas. Nie ma co dokładać sobie pracy na samym początku.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zasada główna jest jedna, zawsze najbezpieczniej dla pralki położyć ją na tył ewentualnie przód, kładzenie na boki może się skończyć tragicznie gdyby dostała się woda na moduł sterujący. Ewentualnie można pralkę oprzeć o ścianę itp.
    Na zdjęciu masz tylną wannę zbiornika: https://north.pl/karta/wanna-obudowa-tylna-bebna-do-pralki-do-amica-daw-6123-lsb,IJ5-ZV-C2M2-1H2.html i jak widzisz wąż łączący zbiornik z pompą będzie mniej więcej na środku pralki.
    pawko89
    Level 9  
    Tak jest Panowie, dostęp od dołu tylko i wyłącznie. Mam nadzieje, że mi się uda :)
    pawko89
    Level 9  
    Panowie wielkie dzięki! Pralka po wymianie silnika pompy dostała 2 życie :) tak na prawdę działa jak nowa albo i jeszcze lepiej.. nie spodziewałem sie tak pozytywnego rezultatu. W sobotę podjąłem się wymiany silnika. 10 min i po robocie. A radości tyle, że ciężko opisać. Pralka pierze co do minuty, kończy nawet 5 min przed wskazanym czasem, wiruje bez zająknięcia, a i pompa nie rzęzi... nie trzeba zamykać łazienki podczas prania... :) dziś tak na prawde żona zrobiła prawdziwy test. Narzuty zostały wyprane bez zająknięcia. Najważniejsze, że żona już polubiła się z pralką tym samym nie trzeba kupować nowej pralki :)

Mam tylko małe pytanie. Po wymianie najprawdopodobniej jakiś blaszany element obudowy wpada w dość spory rezonans kiedy załącza sie pompa spustowa. Boki obudowy oraz front raczej nie. Czy możliwe, że tylna osłona pasa napędowego i bębna tak drga? Chyba, że coś innego? Poniżej krótka fotorelacja z wykonanej naprawy.

Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21
    Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21 Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21 Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21 Amica DAW6123LSB - Problem z wirowaniem, czasami błąd E21
    Kenworth 18
    Level 43  
    Niech kolega zapamięta, że jeżeli pompa odpływowa rzęzi to oznaka, że jej silnik umiera a kolega o tym nie wspomniał. Co do tych dźwięków to najlepiej ręką dotykać obudowy pralki i jeśli dźwięk ustanie to będzie wiadomo co go powoduje.
    pawko89
    Level 9  
    Kenworth 18 wrote:
    Niech kolega zapamięta, że jeżeli pompa odpływowa rzęzi to oznaka, że jej silnik umiera a kolega o tym nie wspomniał. Co do tych dźwięków to najlepiej ręką dotykać obudowy pralki i jeśli dźwięk ustanie to będzie wiadomo co go powoduje.

Oczywiście, że wspominałem.... Pisałem o tym w pierwszym poście :) Panowie jeszcze raz dzięki! Pozdrawiam!
    Kenworth 18
    Level 43  
    Faktycznie, moje przeoczenie. Pozdrawiam.