Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jak tanio i bezpiecznie poprowadzić prąd z generatora 400 V do instalacji 230V

AveHidan 15 Apr 2021 14:01 1062 20
    AveHidan
    Level 3  
    Witam. Potrzebuję czysto specjalistycznego wsparcia do wykonania zamierzonej pracy.
    Otóż będę w pomieszczeniu ciągnął instalację która powinna utrzymać do 12 KW. Zasilać tą instalację będzie generator.
    Realne planowane obciążenie to stałe 9KW (na 230V) + jakieś sporadyczne skoki rzędu do 1-1,5 KW, czyli maksymalne planowane obciążenie to 11KW z wliczonym bezpiecznym zapasem.
    Generator żeby zasilał taką instalację musi podawać prąd trójfazowy (miałem na myśli że muszę pociągnąć prąd z gniazda trójfazowego 400V w generatorze), gdyż na jednofazowym gnieździe 230V (w generatorach z gniazdem 230V i 400V) można pociągnąć tylko 60% mocy maksymalnej, na trójfazowym bezpieczne 90%, nie stać mnie na kupowanie generatora dwa razy mocniejszego żeby chodził na pół obrotów.
    Generator oczywiście dieslowski, w najgorszym wypadku czterosuw, instalacji z energetyki (sieci jak tauron,energa) nie będzie podłączanej wcale. W domyśle ma być podłączony na stałe, ale muszę być w stanie odłączyć instalację od generatora na wypadek jego uszkodzenia i potrzeby wymiany na następny.

I teraz uwzględniając tło sytuacji nakreślone powyżej zastanawiam się, jak podłączyć prąd z generatora z gniazda 400 V do instalacji 230V? Jakie połączenie, jakie części czy podzespoły MUSZĘ wykorzystać żeby instalacja działała 24/7 bez ryzyka zapłonu? Jeżeli po zmianie woltażu zmieni się też natężenie, to jakie muszę mieć natężenie wyjściowe z generatora żeby taką instalację zasilił? Istotnym jest że muszę mieć na instalacji te max 11KW.

Reasumując, bardzo prosiłbym po pierwsze o zdjęcie, lub nie zagmatwane opisanie schematu że tak się wyrażę "przejściówki" niezależnie od tego czy wymaga to dokupowania części czy nie (wolałbym płacić jak najmniej, de facto przejściówka musi wytrzymać do końca września, wtedy mogę się szarpać na drogi sprzęt), oraz o podanie ewentualnych wzorów do przeliczenia np. zmiany natężenia przy przewoltażowaniu gdyby to następowało w istotnym stopniu. No i koszta, tak mniej a więcej, ale muszę wiedzieć ile mam szykować :)

Natomiast dodatkowe pytanie numer 2 (tak zwane pytanie z gwiazdką) brzmi jak połączyć output dwóch generatorów do jednej instalacji, tak by pracowały harmonijnie jak gdyby były jednym - generatory dwa różnego typu, warto zaznaczyć i o różnej mocy. Nie chodzi nawet o to żeby pracowały po procentowo równej skali (dajmy na to oba na 70% jak jest zapotrzebowanie na łączne 70% mocy obu) bo domyślam się że taki system to będzie dosyć drogi, raczej gdyby brakło mi kilowata, dwóch czy trzech (raczej chwilowo niż na stałe) to jak podłącze drugi generator do tej sieci to nie chciałbym żeby "nadprodukowywał" prądu bo nie mam narazie na baterie awaryjne czy na koło zamachowe. Normalnie jeden generator płynnie dopasowuje ilość wyprodukowanego prądu do potrzeb, co będzie jak podepnę dwa? Dwa różnego typu i o różnej mocy? Pewnie będe musiał zamontować dodatkowy system balansujący pracę dwóch generatorów prawda? Prosiłbym również o rozpisanie tego przykładu w podobny sposób jak przy pierwszym pytaniu, co jest potrzebne w jakiej kolejności podłączyć i ile mniej więcej to wykosztuje.

Człowiekowi który odpowie mi na oba pytania celująco tj. w sposób wyczerpujący, rzetelny i co najważniejsze zgodny z rzeczywistością jestem w stanie nawet wręczyć nagrodę w uzgodnionej później postaci (sknera nie jestem tylko biedny póki co :D ). Jeśli taka osoba pozbawi mnie konieczności szukania elektryka to nagroda może sięgnąć nawet kilku polskich królów. Proszę się z drugiej strony nie martwić, mam ojca który zna się na prądzie, ale po dwóch wylewach nie wszystko już pamięta, a ciężko znaleźć rzetelną wiedzę, nie mam czasu na siedzenie tydzień czy dwa w bibliotece, dlatego pytam tutaj, bo z doświadczenia wiem że jest tu kilku dobrych fachowców którzy wiedzą co piszą, tak więc proszę się nie martwić że przypadkiem się zabije (bo z mojej laickiej terminologii pewnie można odnieść takie wrażenie), będzie to podłączać osoba dużo bardziej doświadczona. Potrzebuję tylko czystej wiedzy jakie części w jakiej kolejności, ewentualne wzory, gdyby były potrzebne i mniej więcej jakie koszty (to ostatnie i tak będę szczegółowo sprawdzał we własnym zakresie więc jest najmniej istotne).

PS. Przydałby mi się też wzór na moc zabezpieczenia, chociaż 40 amper powinno wystarczyć na korkach w takiej instalacji, prawda czy nieprawda? :D Bo liczyłem wstępnie (ale nie wiem czy dobry wzór znalazłem) na 9 KW to 40 amper na styk wchodzi, ale przy maksymalnej 11KW to przekracza 47 amper.
    Czy mógłbym w takim wypadku te stałe 9KW podłączyć na jeden bezpiecznik 40amper, a resztę (czyli dodatkowe sporadyczne obciążenie) na drugi? (proszę pamiętać że całość idzie z jednego generatora 400V) Jeśli tak to jak, zaraz po "przejściówce" z 400V na 230V musiałbym instalację rozdzielić na 2 obiegi czy inaczej?

Z góry serdecznie dziękuje i tak jak mówiłem, naprawdę szczegółową i rzetelną pracę włożoną w odpowiedź stosownie wynagrodzę
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Co to za jednostka "KWH" ?
    Do zmiany napięć przemiennych stosuje się transformatory, tu są przykłady transformatorów:
    https://www.breve.pl/produkt/t3m-16002-a-3400-3230v
    Powinieneś zastosować transformator 3x360V/ 3x230V o odpowiedniej mocy, czy taki znajdziesz nie wiem.
    AveHidan
    Level 3  
    sp3ots wrote:
    Co to za jednostka "KWH" ?
    Czyta się to jako Kilowatogodzina, tak z przyzwyczajenia dodaje to H na końcu, rozmawiam o prądzie na codzień z tauronem a oni tak sprawę przedstawiają. W tej sprawie usunięcie tego H niczego nie zmienia w zapytaniu, ale już poprawiłem, co do transformatorów już czytam i sprawdzam

Edit: Sprawdziłem, no kosztuje drugie tyle co generator :/ średnio zachęcająca opcja, ale da się załatwić. Proszę powiedz mi tylko czy transformator to jedyna opcja?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Nie wiem co to za napięcie 360V, napięcie międzyfazowe wynosi 400V, przy fazowym 230V. (kiedyś było 380V przy fazowym 220V)
    W instalacji trójfazowej obciążenia jednofazowe włączasz pomiędzy fazę a neutralny, tyle że musisz je w miarę równo rozłożyć pomiędzy wszystkie fazy - taka jest konsekwencja tego że kupisz trójfazowy generator.

Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić, jeśli masz jednofazowe obciażenie tak dużej mocy (jakie ciekaw jestem co potrzebuje aż tyle) to powinieneś mieć jednofazowy generator

AveHidan wrote:
    Natomiast dodatkowe pytanie numer 2 (tak zwane pytanie z gwiazdką) brzmi jak połączyć output dwóch generatorów do jednej instalacji, tak by pracowały harmonijnie jak gdyby były jednym - generatory dwa różnego typu, warto zaznaczyć i o różnej mocy.
    Podłączyć to najmniejszy problem, problem jest gdzie indziej, najpierw musiał byś zsynchronizować silniki spalinowe, nie masz jak, tam jest prymitywny mechaniczny regulator obrotów - musiałbyś zastąpić własnym elektronicznym, podobnie fabryczny regulator napięcia, będzie ci utrudniał, podanie zewnętrznego napięcia zaburzy pracę. Jak będziesz konstruował własny mikroprocesorowy sterownik do dwóch agregatów i będziesz na etapie obmyślania algorytmu to powiem ci co dalej.

Quote:
    Czyta się to jako Kilowatogodzina, tak z przyzwyczajenia dodaje to H na końcu, rozmawiam o prądzie na codzień z tauronem a oni tak sprawę przedstawiają.
    Dla laika to może wydawać się dziwne, co oni tak się szczegółów czepiają. Tak się uczy inżynierów i techników - są miejsca gdzie jedna pomylona literka w projekcie wieżowca, samolotu, czy mostu może być przyczyną katastrofy, są ludzie nauczeni pracować, z myślą że nie wolno się pomylić. Żeby z takimi gadać, musisz nauczyć się nie mylić - żeby nie wzięli cię za idiotę.
    Oczywiście z powodu że ktoś, w dyskusji na elektrodzie, nie odróżnia jednostki energii kWh od jednostki mocy kW świat się nie zawali, ale ale efekt będzie taki jakbyś do prawnika poszedł w podartej, brudnej, koszuli - zostaniesz w mgnieniu oka oceniony jako dziad niewarty rozmowy.
    To są nawyki wyuczone przez lata, działają nawet kiedy ludzie nie są tego świadomi.

Wracając do różnicy między kWh i kW tych pierwszych każdy generator dostarczy prawie nieograniczoną ilość, tych drugich już tylko tyle ile przewidział producent.
    AveHidan
    Level 3  
    jarek_lnx wrote:
    Nie wiem co to za napięcie 360V, napięcie międzyfazowe wynosi 400V, przy fazowym 230V. (kiedyś było 380V przy fazowym 220V)
    Tak dokładnie to miałem na myśli, wiesz dowiedziałem się tego ze 3 dni temu przeglądając elektrodę, a potem masowo poprawiałem KWH na KW i 360V na 400V żeby nie było niejasności (dla laika na gnieździe jest napisane 360V to piszę 360V :D ważne że się rozumiemy)
    jarek_lnx wrote:
    Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić, jeśli masz jednofazowe obciażenie tak dużej mocy (jakie ciekaw jestem co potrzebuje aż tyle)
    Cóż... jak zapytasz gdzieś za dwa lata nie będę widział problemu żeby zaspokoić Twoją ciekawość :)
    jarek_lnx wrote:
    to powinieneś mieć jednofazowy generator
    Tutaj przeszkodą jest kasa, trójfaza wychodzi o niebo taniej przy tym samym natężeniu dla przykładu generator tej samej mocy ma gniazdo jedno i trójfazowe, na jednej fazie da max 3 KW, na trójfazie da 10KW, nie stać mnie żeby płacić 3 razy drożej za sprzęt dla uzyskania tego samego efektu, po prostu mnie na to nie stać, więc obchodzę system jak się da, jak będę miał 20 tysięcy na kupienie nowego generatora ze sklepu który będzie spełniał moje marzenia to go kupię, narazie to cztery miesiące mnożyłem 4 tyś do 20tyś żeby wogóle móc o czymkolwiek myśleć ;) Zresztą z tytułu kasy nie podpinam się do sieci, gdyby mnie było stać płacić naście tysięcy za prąd miesięcznie zamiast kilku za paliwo do diesla to nie nastawiałbym się na tyranie z kanistrami :P
    jarek_lnx wrote:
    Jak będziesz konstruował własny mikroprocesorowy sterownik do dwóch agregatów i będziesz na etapie obmyślania algorytmu to powiem ci co dalej.
    Myślę że wtedy już nie będę potrzebował pomocy fachowca, tylko zgłaszał patent w urzędzie :D Czyli ta opcja jest jeszcze gorsza niż myślałem, na szczeście ktoś podrzucił mi na PW model wojskowego agregatu o mocy 16KW za niecałe 4000zł, w porównaniu z UŻYWANYM generatorem za 4 tyś i transformatorem za kolejne 4 tyś (i to wyrabiało by tylko 11KW) wypada po prostu bosko. I cenowo i jakościowo.
    jarek_lnx wrote:
    Dla laika to może wydawać się dziwne, co oni tak się szczegółów czepiają.
    Broń boże nie jest to dla mnie dziwne, może i jestem humanistą i wszelkie ścisłe przedmioty pojmuję bez wkuwania szczegółów czy terminologii, ale zdaję sobie sprawę że diabeł tkwi w szczegółach, więc od razu poprawiłem post, to co widziałeś to było jedno przegapione 360V którego nie zedytowałem na 400V. Starałem się też tak sprawę przedłożyć żeby było w miarę jasne co mam na myśli, zasady rozumiem, technicznego nazewnictwa nie pamiętam, moją dziedziną jest fantasy a nie elektryka :D co nie zmienia faktu że jak trzeba było obwód mostkowany zrobić to byłem wstanie stworzyć monstrualnego pająka z kilku kostek łączeniowych kilku żyrandoli a to wszystko wpiąć do prądu poprzez urwany kabel z żelazka (jakby się ktoś zastanawiał, tak kabel z żelazka utrzyma jakieś 2,5-3 KW natężenia)
    jarek_lnx wrote:
    Tak się uczy inżynierów i techników
    ja jestem po liceum :D najbliżej tego czego się uczyłem to reakcje spalania na zaawansowanej chemii :D jestem z zupełnie innej bajki, ale mam na tyle pojęcia o każdej z dziedzin że wiem co i jak działa i na jakiej zasadzie, tylko nie zawsze wiem jak się co nazywa, albo zapominam jakiegoś detalu co jak się łączyło, dla mnie to wiedza równie intrygująca jak tworzenie słupa soli w kubku z wodą, czyli nie bardzo, wystarczy mi z większości dziedzin rozumienie konceptów i myślenie konceptami, a w detale wchodzę kiedy muszę je dokładnie przeliczyć/przemyśleć i wtedy te detale dostaje z książki, internetu czy bezpośrednio od ludzi, jednak wszystkiego w głowie nie zapiszesz a moja pamięć wcale nie jest fenomenalna, zwłaszcza do szczegółów jak wzory.
    jarek_lnx wrote:
    Żeby z takimi gadać, musisz nauczyć się nie mylić - żeby nie wzięli cię za idiotę.
    Nawet Einstein się mylił, ba! W swojej teorii źle cyferki do wzoru powstawiał i miał wielki ból rzyci bo z tym błędem prace wydał, a co ludzie sobie myślą... Zeszłoroczny śnieg jest bardziej istotny, co wilka obchodzi co o nim baran myśli ;)
    jarek_lnx wrote:
    świat się nie zawali, ale ale efekt będzie taki jakbyś do prawnika poszedł w podartej, brudnej, koszuli - zostaniesz w mgnieniu oka oceniony jako dziad niewarty rozmowy.
    tak, to kolejny dowód na to że ludzie są strasznie prymitywni i dalej oceniają książki po okładce, cóż ich strata ;) Jak pójdę do prawnika w brudnej podartej koszuli i wyłożę mu na stół walizkę pełną pieniędzy to przestanie patrzeć z ukosa, co jeszcze bardziej podkreśla ludzki prymitywizm. Zresztą tak to jest jak coś się pisze na szybko między klejeniem kafelek, pracą handlową, opieką nad ciężarną, rekrutowaniem ludzi do pracy a negocjowaniem kredytu w banku jednocześnie. Post z zapytaniem pisałem ponad godzinę na 6 razy i redagowałem 3-4 bo były tam takie piękne kwiatki jak "60% mocy maksymalnej mocy) czy inne stąd te drobne nieścisłości, uważam jednak że jak na kogoś nie wykształconego w temacie i tak w miarę rzetelne pytanie zadałem, wszak nie pytam jak od 0 mam instalację zrobić krok po kroku :D
    jarek_lnx wrote:
    To są nawyki wyuczone przez lata, działają nawet kiedy ludzie nie są tego świadomi.
    Co też najlepiej o nich nie świadczy... a może to ja jestem zbyt wymagający i samokontrola od emocji przez reakcje fizyczne ciała po psychikę to jakaś super zdolność a ludzie to jakieś trochę bardziej myślące zwierzęta? W sumie pod pewnymi względami trochę tak, ale wyjdźmy już z tych filozoficznych tematów bo forum jest na inny temat i jeszcze bana wyrwę :D
    jarek_lnx wrote:
    Wracając do różnicy między kWh i kW tych pierwszych każdy generator dostarczy prawie nieograniczoną ilość, tych drugich już tylko tyle ile przewidział producent.
    Tak wiem, a prostokąt nie jest kwadratem, wiem o tym :P Ale mimo specyficznego tonu wypowiedzi zupełnie poważnie teraz dziękuje za troskę przy wyłożeniu tego, wszak mogłem tego nie wiedzieć ;)

Co do tematu, został mi polecony na PW wojskowy agregat prądotwórczy o mocy 16KW, nazywa się PAD-16 (wrzuciłbym link ale mam za mały level :D ), spełnia on moje wszelkie wymagania a do tego kosztuje 3700 z naczepą. Wiem już też że wystarczy z gniazda trójfazowego fazy rozdzielić na trzy obwody jednofazowe i równomiernie obciążyć, a wtedy będzie wszystko działać bez konieczności montowania dodatkowego sprzętu. Jeżeli ktoś ma jeszcze do tematu jakieś uwagi, lub pomysł tańszy niż 3700 za maszynerię prądotwórczą diesla 16KW to proszę śmiało pisać, napewno się ustosunkuje do wyświetlanej treści. Temat zamknę gdzieś za tydzień, dokładnie jak już sprzęt zamontuje, zakrzyknę że działa, wtedy opiszę całość raz jeszcze i wrzucę zdjęcia dla potomnych przed zamknięciem.
    CYRUS2
    Level 43  
    AveHidan wrote:
    Generator żeby zasilał taką instalację musi podawać prąd trójfazowy (miałem na myśli że muszę pociągnąć prąd z gniazda trójfazowego 400V w generatorze), gdyż na jednofazowym gnieździe 230V (w generatorach z gniazdem 230V i 400V) można pociągnąć tylko 60% mocy maksymalnej, na trójfazowym bezpieczne 90%,
    230 *I /400*I = ~60%.
    Chyba nie uzyskasz 90% mocy przy230V z gniazda 3f.
    jarek_lnx
    Level 43  
    AveHidan wrote:
    Cóż... jak zapytasz gdzieś za dwa lata nie będę widział problemu żeby zaspokoić Twoją ciekawość :)
    To nie tak żebym interesował się twoim biznesem, tylko interesowały mnie właściwości odbiorników prądu, znając te właściwości można myśleć o różnych nietypowych sposobach podłączania. Najwięcej możliwości dają obciążenia oporowe, ale grzałek nikt mądry nie zasili z agregatu, silniki można zasilać z falowników falowniki mogą być zasilane 1f lub 3f, zasilacze serwerowe (do kopania krypto) można rozdzielić pomiędzy fazy, lampy (do hodowli marihuany) też można, maszyny przemysłowe większej mocy zawsze 3f, więc trudno mi sobie wyobrazić interes którego nie można zasilić 3f :)

AveHidan wrote:
    Zresztą z tytułu kasy nie podpinam się do sieci, gdyby mnie było stać płacić naście tysięcy za prąd miesięcznie zamiast kilku za paliwo do diesla to nie nastawiałbym się na tyranie z kanistrami
    Jesteś pewien że dobrze to oszacowałeś? prąd z sieci to ok 0,5zł/kWh. 9kW*24h*30dni=6480kWh czyli 3240zł, spalanie agregatów różnie podają 0,3-0,9kg/kWh czyli 1,5-4,5zł/kWh czyli 9700zł-29000zł za miesiąc. Jakbyś miał paliwo własnej produkcji bez akcyzy vat-u itd, to może by ci wyszło w podobnej cenie jak prąd z sieci.
    CYRUS2
    Level 43  
    AveHidan wrote:
    Natomiast dodatkowe pytanie numer 2 (tak zwane pytanie z gwiazdką) brzmi jak połączyć output dwóch generatorów do jednej instalacji, tak by pracowały harmonijnie jak gdyby były jednym - generatory dwa różnego typu, warto zaznaczyć i o różnej mocy.
    Niewykonalne w przypadku kolegi.
    Natomiast przy prądzie stałym łatwo się to robi.
    Pytanie, czy kolega potrzebuje prąd zmienny do zasilania swoich urządzeń ?
    AveHidan wrote:
    PS. Przydałby mi się też wzór na moc zabezpieczenia, chociaż 40 amper powinno wystarczyć na korkach w takiej instalacji, prawda czy nieprawda ?
    Nie znamy instalacji - nie można tego określić.
    Nikt nie wie czy ta instalacja wytrzyma 40A.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    CYRUS2 wrote:
    AveHidan wrote:
    Niewykonalne w przypadku kolegi.
    Natomiast przy prądzie stałym łatwo się to robi.
    AveHidan wrote:
    PS. Przydałby mi się też wzór na moc zabezpieczenia, chociaż 40 amper powinno wystarczyć na korkach w takiej instalacji, prawda czy nieprawda ?

Zabezpieczenia dobiera się do odbiorów z uwzględnieniem przekrojów kabli oraz impedancji pętli zwarcia.
    Jesteś kolego AveHidan pewien że starczy mocy agregatu na wyzwolenie zabezpieczenia nadprądowego zanim spłonie uzwojenie generatora?
    AveHidan
    Level 3  
    jarek_lnx wrote:
    0,5zł
    u mnie to przeszło 70 gr/kw, jak liczyłem przy cenie na stacji (ok. 4 zł albo 4,50 już nie pamiętam), to wychodziło mi za miesiąc 5000 zł z sieci, 3500 z agregatu, oczywiście paliwo mam zamiar kupić hurtem za np. 3zł co wyjdzie mnie finalnie jeszcze taniej. Więc reasumując, w moim miejscu zamieszkania prąd jest droższy niż generowanie paliwem do diesla(pamiętaj że to diesel a nie benzynówka, wychodzi taniej) a przy zakupie paliwa w większej ilości po kosztach wychodzi prawie dwukrotnie taniej. Preferuję też własny prąd nawet gdybym miał za niego płacić tyle samo, ale mimo wszystko sieciowy wychodzi mnie drożej.
    CYRUS2 wrote:
    Skoro sprzęt ma wtyczki jednofazowe do gniazdek to wydaje mi się że tak

Jacek Rutkowski wrote:
    Instalacja nie istnieje. Będzie położona. Z gniazda trójfazowego 3 pętle po 3 kw kablami 4kwadrat. Zastanawia mnie skoro całość zasilana jest generatorem to czy wgl powinienem owe pętle przeciągać przez skrzynkę z bezpiecznikami. W końcu generator ma własne bezpieczniki i nie nadprodukowuje prądu. Ilość A dobiorę do potrzeb, wg tabelki to się nie przejmuj.
    jarek_lnx
    Level 43  
    AveHidan wrote:
    u mnie to przeszło 70 gr/kw, jak liczyłem przy cenie na stacji (ok. 4 zł albo 4,50 już nie pamiętam), to wychodziło mi za miesiąc 5000 zł z sieci, 3500 z agregatu, oczywiście paliwo mam zamiar kupić hurtem za np. 3zł co wyjdzie mnie finalnie jeszcze taniej.
    Jaki agregat brałeś do obliczeń, jakie miał spalanie na 1kWh?
    AveHidan wrote:
    oczywiście paliwo mam zamiar kupić hurtem za np. 3zł co wyjdzie mnie finalnie jeszcze taniej.
    Sprawdzałeś czy jesteś w stanie po tyle kupić? jesteś pewien że opierasz swój biznes na twardych faktach, a nie na "wydaje mi się"?
    Poniżej ceny hurtowe bez vatu z vatem nawet w 4,50 się nie zmieścisz
    https://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/HurtoweCenyPaliw/Strony/default.aspx
    https://www.bp.com/pl_pl/poland/home/produkty_uslugi/hurt_paliw.html
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    AveHidan wrote:

Jacek Rutkowski napisał:
    Instalacja nie istnieje. Będzie położona. Z gniazda trójfazowego 3 pętle po 3 kw kablami 4kwadrat. Zastanawia mnie skoro całość zasilana jest generatorem to czy wgl powinienem owe pętle przeciągać przez skrzynkę z bezpiecznikami. W końcu generator ma własne bezpieczniki i nie nadprodukowuje prądu. Ilość A dobiorę do potrzeb, wg tabelki to się nie przejmuj.

Niestety ale kabel do odkurzacza czy lampki nocnej nie wytrzyma tyle co Twoje kable wejściowe do skrzynki i dlatego należy podłączyć się przed rozdzielnicą domową gdzie będą mniejsze zabezpieczenia i np. na oświetlenie B10A a B16A na gniazda zasialane przewodami 2,5mm²...
    Swoją drogą zasilanie domu własnym generatorem bez użycia dostępnej sieci jest ryzykowne. Co w przypadku awarii gdy Ciebie nie będzia a zostanie rodzina w domu?
    Chyba że zakładasz mieszkanie na zupełnym odludziu ale wtedy o wiele wiecej rzeczy trzeba zadbać.

Możesz zdradzić dlaczego nie chcesz zasilania od energetyki?
    CYRUS2
    Level 43  
    Jacek Rutkowski wrote:
    Napisał : chce zaoczęczdzić .Paliwo do agregatu ma mniej kosztować niż energia z ZE.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    CYRUS2 wrote:
    Jacek Rutkowski wrote:
    Napisał : chce zaoszczędzić .Paliwo do agregatu ma mniej kosztować niż energia z ZE.

To nie jest w/g mnie pełna odpowiedź. Żeby zapewnić sobie w miarę komfortowe warunki zasilania potrzeba 2 niezależne generatory i najlepiej automatycznie uruchamiane gdy jeden przestanie pracować (brak paliwa, zatkanie filtra, awaria). Cena zakupu generatora i paliwo to nie wszystko. Jeszcze trzeba doliczyć jego amortyzację (przeglądy, naprawy) oraz rozwiązać problem uzupełniania paliwa.
    Zabezpieczenia przed wyciekiem też by się przydało jeśli to ma w miarę bezpiecznie działać 24h/7dni.
    CYRUS2
    Level 43  
    Jacek Rutkowski wrote:
    To nie jest w/g mnie pełna odpowiedź.
    Ale autor tak chce bo mu żależy na kasie.
    Jacek Rutkowski wrote:
    Żeby zapewnić sobie w miarę komfortowe warunki zasilania .
    Ale autor tak chce i akceptuje brak komfortu.
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    Czyli jak autor wątku nie jest świadomy problemów jakie może napotkać to i tam mu pomożesz kolego żeby utknął np na boze narodzenie czy sylwestra bez prądu...
    Osobiście uważam to za bardzo sliski temat...
    CYRUS2
    Level 43  
    Jacek Rutkowski wrote:
    Czyli jak autor wątku nie jest świadomy problemów jakie może napotkać to i tam mu pomożesz kolego żeby utknął np na boze narodzenie czy sylwestra bez prądu...

To nie zasila jego lokalu.
    Jest mu potrzebne tylko do badań nad wynalazkiem.

Zabawa mocą powyżej 2kW to nie jest zajęcie dla amatora -humanisty.
    Wszystko co zrobi to nie będzie bezpieczne.
    kortyleski
    Level 43  
    Ja przede wszystkim chciałbym zobaczyć generator który z ropy wyprodukuje prąd taniej niż z sieci. Nawet niech ta rola będzie po 3 Zeta, nawet gdy całkowicie pominiemy koszty przeglądów i serwisu generatora pracującego w cyklu ciągłym.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Najlepszy silnik, jakiego dane znalazłem, spala 0,18kg/kWh załóżmy że będzie połączony z prądnicą o sprawności 0,9 (też pewnie przesadziłem w górę) razem wyjdzie 0,2kg/kWh czyli 0,24l/kWh co przy aktualnej cenie ON 5,2zł daje 1,25zł/kWh
    Nijak nie chce wyjść taniej, bo jest prawie dwa razy drożej.
    kkknc
    Level 43  
    Nie ma możliwości żeby prąd z generatora był tańszy niż sieci chyba że będziesz kradł paliwo.
    Ta paliwo w hurcie za 3 zł wejdź może na stronę Orlenu i zobacz ile kosztuje tona paliwa bo tak się to kupuje, na tony nie na litry. Kolejna sprawa paliwo chcesz kupować ale dobry agregat nie. Opalowy kupisz, napędowy nie. Instalacja i agregat może być trzyfazowy tylko trzeba to podzielić ładnie i równo bo inaczej się nie da. Dwa agregaty które mają pracować razem też nie widzę żadnego problemu są specjalne generatory łączy się je kabelki w celu synchronizacji tyle tylko że nigdy nie widziałem mniejszych jednostek jak 250 kW. Więc razem będziesz miał 500.
    Oczywiście zawsze można wyprostować prąd z generatora a falownik z powrotem zamieni go na prąd zmienny.
    A cały ten temat zaczyna ocierać się o kosz.....
    Bo coś mi trolem........
    AveHidan
    Level 3  
    Witam panowie, niestety musiałem zrezygnować z agregatu, ze względu na to że budynek może się posypać z powodu zbyt mocnych wibracji (200-300 letnia kamienica), jak również ograniczonego budżetu. Całość jest do wykonania ale musiałbym mieć tylko na instalację i agregat z montażem 10 tysięcy żeby zamontować całość w miarę "na stałe" tj. pozostawić tylko do konserwacji, oraz dobudowywać na agregat dach i wytłumienie na zewnątrz, co się zupełnie mija z celem. Możliwe że wrócę do tematu przy większym nakładzie gotówki, nie widzę sensu kupowania słabszej maszyny żeby później ją wymieniać na mocniejszą. Wszystkim powyżej serdecznie dziękuje za cenną wiedzę na przyszłość. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Z gniazda trójfazowego należy rozłożyć fazy i zrobić trzy obwody jednofazowe o zrównoważonym obciążeniu. Osobiście rezygnuję ze względu na pewne okoliczności.