Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson XP-760 - Nie uruchamia się, miga niebieska dioda zasilania

hryja 15 Apr 2021 14:15 741 14
phoenixcontact
    hryja
    Level 10  
    Witam,
    Jestem osobą niepełnosprawną. Moja dotychczasowa drukarka Epson XP-630, umarła pod koniec marca na Covid. Znajomy z Anglii przysłał mi sprawną, niewiele używaną drukarkę Epson XP-760, niestety po rozpakowaniu przesyłki i odczekaniu 2 godzin na stabilizację temperaturową, gdy włączyłem zasilanie, drukarka nie uruchomiła się, tylko miga niebieska dioda. Czy ktoś wie co może być przyczyną tej niemocy? Instrukcji serwisowej nie posiadam, ale może jest to coś prostego.
    Bardzo proszę o pomoc

Dodano po 37 [minuty]:

Epson w swojej instrukcji ogólnej, zaznacza tylko, że ciągłe święcenia diody zasilania świadczy o wadliwym połączeniu drukarki z komputerem i zaleca jego odłączenie, a następnie wykonanie wydruku testowego.
    "Wyłączyć drukarkę i komputer. Upewnić się, że przewód interfejsu drukarki jest prawidłowo podłączony, odłączyć kabel interfejsu drukarki i wydrukować arkusz testu działania drukarki."

To chyba nie mój przypadek, bo ja żadnego komputera nie podłączałem, a drukarka się nie uruchamia, wiec nie mogę wydrukować arkusza testu. 😭
  • phoenixcontact
    krakarak
    Level 41  
    Czy po naciśnięciu przycisku "Power" po chwili pojawia się jakiś komunikat na wyświetlaczu drukarki?
    hryja
    Level 10  
    Natrafiłem jeszcze na taką przestrogę związaną z czyszczeniem głowicy: W żadnym przypadku nie należy wyłączać drukarki, dopóki kontrolka zasilania miga. Może to spowodować uszkodzenie drukarki."
    Czy kontrolka zasilania miga przy każdej czynności konserwacjnej?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie nie pojawia się żaden komunikat
    krakarak
    Level 41  
    Krótko - gdy naciśniesz przycisk "Power" to oprócz migania jego diody na niebiesko nie słychać żadnych dźwięków alarmowych, mechanizm drukarki nie wykonuje żadnych ruchów a wyświetlacz LCD pozostaje ciemny (czy może podświetlony, ale nie ma na nim żadnej treści)?
    Jak długo trzymałeś drukarkę w takim stanie a ona nadal się nie uruchomiła?
  • phoenixcontact
    krakarak
    Level 41  
    @hryja zdjęcia ładne, ale zbędne. Zakładając temat z problemem, proszę, odpowiadaj na zadawane ci pytania.
    hryja
    Level 10  
    Coś zrobiłem nie tak, bo wyszły dwa obrazki, ale ekran pozostaje ciemny i tylko migowego dioda Power
    krakarak
    Level 41  
    No dobrze, ostatni raz zapytam:

Krótko - gdy naciśniesz przycisk "Power" to oprócz migania jego diody na niebiesko nie słychać żadnych dźwięków alarmowych, mechanizm drukarki nie wykonuje żadnych ruchów a wyświetlacz LCD pozostaje ciemny (czy może podświetlony, ale nie ma na nim żadnej treści)?

LCD widzimy, dźwięków nie słyszymy, odpowiedzi nie napisałeś...
    hryja
    Level 10  
    krakarak wrote:

Tylko miga Power,nie słychać żadnych dźwięków, mechanizm nie wykonuje żadnych ruchów, a wyświetlacz pozostaje ciemny.
    Kilka razy po ok 1 minucie

Dodano po 4 [minuty]:

krakarak wrote:
    LCD widzimy, dźwięków nie słyszymy, odpowiedzi nie napisałeś...

Może byś skończył z tą zgryźliwością i dał mi trochę więcej czasu na udzielenie Ci odpowiedzi, bo tak to cały czas będzie asynchron.
    fifek62
    Level 23  
    Na wyłączonej drukarce wyciągnij wszystkie tusze, następnie włącz drukarka przejdzie procedure i LCD włączy się.
    hryja
    Level 10  
    Tusze wyjęte, ale drukarka zachowuje się bez zmian, czyli zero reakcji.

Dodano po 6 [minuty]:

Epson XP-760 - Nie uruchamia się, miga niebieska dioda zasilania
    krakarak
    Level 41  
    @hryja takie zdjęcia w niczym nam nie pomogą...
    Spróbuj jeszcze zdjąć z klapkę tyłu i uważnie sprawdzić czy nie widać jakiś uszkodzeń, czy tzw. flaga, czyli taki czarny, plastikowy patyczek jest na swoim miejscu się kiwa gdy go dotykasz.
    Napewno drukarka przed wysyłką była sprawna i pochodzi ze 100% pewnego źródła?
    Nie była kupiona na aukcji?

Gdy podłączysz drukarkę do komputera kablem USB to słychać charakterystyczny dźwięk w komputerze świadczący o podłączeniu urządzenia? Jak się to mówi - czy ją wykrywa?
    hryja
    Level 10  
    Znajomy zapewnia, że do ostatniej chwili była sprawną. Nie mam stacjonarnego komputera, mam tylko dość stary tablet (Android 4.2). Komunikację mogę, tak jak w XP-630, prowadzić tylko przez WIFI. Do drukarki fizycznie, będę miał dostęp dopiero po godz. 18, to wtedy postaram się ją dokładnie obejrzeć. Przepraszam za długie odstępy czasu, pomiędzy pytaniami a moimi odpowiedziami, ale ja nie jestem połączony na stałe z internetem.

Dodano po 9 [godziny] 1 [minuty]:

Drukarka wygląda na kompletną i nie uszkodzoną.
    hryja
    Level 10  
    Drukarka oddana. Zamykam temat.
    hryja
    Level 10  
    Czyszczę profil, a drukarka sprzedana jako uszkodzona prawie rok temu.