Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 1.4 75km - Spadek ładowania po włączeniu świateł mijania.

Thomas Grand 16 Apr 2021 18:32 183 3
  • #1
    Thomas Grand
    Level 8  
    Cześć,
    Mam problem ze swoim autem.
    Peugeot 206 1.4 75km benzyna 2000r.
    Otóż po włączeniu świateł ładowanie spada z 14.2v na 13.0-12.8v

    W aucie zostało zrobione:
    - Kompletna regeneracja alternatora (szczotki,łożysko itp) - Na stole pod obciążeniem pokazywał 14.1- 14.3v
    - Pasek osprzętu (dobrze naciągnięty)
    - Nowe klemy
    - Nowy akumulator
    - Dodatkowa masa od silnika do minusa akumulatora
    - Wyczyszczone styki pozostałych mas silnika
    - Wyczyszczone te 2 kable, które się podłącza do alternatora.
    - Żarówki również wsadziłem nowe, markowe.

    Po dodaniu gazu, czy nawet trzymaniu na max obrotach, ładowanie nie wzrasta przy włączonych światłach.

    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr Fluke
  • #2
    koleś kit
    Level 36  
    Zrób pomiar napięcia na śrubie alternatora,Sprawdź dokładnie przewód prądowy alternatora a nie tylko czyszczenie.Albo słabe połączenie albo spaprany a nie zregenerowany.A jak włączysz np tylną szybę to to samo?
  • Multimetr Fluke
  • #3
    Thomas Grand
    Level 8  
    koleś kit wrote:
    Zrób pomiar napięcia na śrubie alternatora,Sprawdź dokładnie przewód prądowy alternatora a nie tylko czyszczenie.Albo słabe połączenie albo spaprany a nie zregenerowany.A jak włączysz np tylną szybę to to samo?


    Jak włączę szybę to 13.7 - 13.6 jest.
    Nie no jestem pewien, że facet dobrze to zrobił, zawsze oddawaliśmy mu rozruszniki i alternatory do naprawy. W zasadzie jeden z najlepszych fachowców w Poznaniu, same dobre opinie. Ojciec od lat korzysta z usług. Przed naprawą zawsze też dzwoni i mówi co do zrobienia i ile.
  • #4
    Thomas Grand
    Level 8  
    Zdjąłem dzisiaj obudowę alternatora, wyczyściłem styki i brakowało jednej nakrętki...
    Przykręciłem, poskładałem i na włączonych światłach mam póki co 13.9-14.0V :)
    Więc na chwilę obecną jest dobrze, pojeżdżę parę dni i zobaczymy czy efekt się utrzyma.