Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xiaomi Mi Box - nie wykrywa pendriva po odłączeniu zasilania

djud 17 Apr 2021 09:55 4881 6
    djud
    Level 13  
    Cześć,

czy ktoś ma problem z wykrywaniem pendrive'a po odłączeniu od prądu miBoxa?

Muszę odłączyć i ponownie podłączyć pendrive'a przy każdym ponownym uruchomieniu Mi Boxa.

Jeśli użyję przycisku „wyłącz” na moim pilocie (powoduje to, że miBox zasypia, ale tak naprawdę się nie wyłącza), to pendrive jest nadal wykrywany.

Czy to zatem właściwe zachowanie, że miBox nie wykrywa pendrive'a, jeśli jest podłączony przed startem i musimy go podpiąć dopiero po zakończeniu inicjalizacji miBox?

Problem polega na tym, że wyłączam miBox za każdym razem razem z moim telewizorem (miBox jest zasilany z portu USB HDD mojego telewizora), więc kilka razy dziennie i odłączanie / podłączanie pendrive'a staje się naprawdę denerwujące.

Po drugie, jeśli używam tego dysku flash USB jako rozszerzenia pamięci wewnętrznej, nie ma sposobu, aby go wykryć po ponownym uruchomieniu miBox, więc odłączanie / podłączanie nie działa i muszę sformatować dysk flash w moim komputerze ...

Prosimy o podzielenie się swoimi uwagami w tej sprawie.

Android wer. : 9

Jądro: 4.9.113

Budowa: Pl.3409

Z góry dziękuję :)
    slawiusz2
    Level 6  
    Z tego, co widać, system zapamiętuje sobie, że pendrive nie został "bezpiecznie" wypięty (co w przypadku odcięcia zasilania z TV jest jak najbardziej zgodne z prawdą).

W tej sytuacji, przy starcie systemu nie ma możliwości właściwego zamontowania pendrive.

Próbowałeś wyjąć pendrive przed wyłączeniem mi box, wyłączyć mi box, włożyć pendrive i dopiero włączyć mi box? Pendrive jest wówczas wykrywalny?

Obawiam się, że zasilanie pod mi box w takiej sytuacji musi być niezależne od innych źródeł tak, aby nie zabijało systemu przy wyłączaniu TV.
    djud
    Level 13  
    slawiusz2 wrote:

Próbowałeś wyjąć pendrive przed wyłączeniem mi box, wyłączyć mi box, włożyć pendrive i dopiero włączyć mi box? Pendrive jest wówczas wykrywalny?

Niestety w ten sposób pendrive również nie jest wykrywany, a na początku to działało, przestało chyba po którejś aktualizacji...
    Rozumiem, że u ciebie wykrywa pendriva za każdym razem?
    slawiusz2
    Level 6  
    djud wrote:

Rozumiem, że u ciebie wykrywa pendriva za każdym razem?

Nie, generalnie nie używałem pendrive w mi boxie, ale próbuję zrozumieć prawidłowość problemu.

Ogólnie więcej jak pewne jest to, że pendrive po odłączeniu zasilania nie jest prawidłowo odmontowan, co jest wykrywane przy boocie systemu, który blokuje wówczas możliwość ponownego zamontowania.

Aktualnie nie widzę innego wyjscia jak tylko uniezależnić boxa od prądu z TV.
    djud
    Level 13  
    slawiusz2 wrote:

Aktualnie nie widzę innego wyjscia jak tylko uniezależnić boxa od prądu z TV.

Jeśli żadna aktualizacja tego nie naprawi pomyślę o downgrade do adnroida 8 ale po zakończeniu okresu gwarancyjnego...

Ogólnie jest to dziwne bo np nie ma problemu z wykryciem innych urządzeń np dongla bluetooth od klawiatury bezprzewodowej czy dongla od pada do gier, tylko z pamięcią przenośną sobie nie radzi.

Dodano po 24 [minuty]:

OK znalazłem tymczasowe obejście problemu.
    Po włączeniu telewizora co równa się uruchomieniu mi boxa wciskam na kilka sekund przycisk wyłączania na pilocie i wykonuję reboot mi boxa, to powoduje że po ponownym uruchomieniu się mi box jest w stanie wykryć pendrive'a. Może nie jest to najwygodniejsze ale działa :)
    Widać Mi Box ma problem z niekontrolowanym odcinaniem mu zasilania przez TV, a gdy sam sie uruchamia ponownie to już potrafi ogarnąć montowanie pamięci.
    slawiusz2
    Level 6  
    Zatem problem leży dokładnie tam - przy kontrolowanym reboocie system odmontowuje wszystkie urządzenia pamięci masowej prawidłowo, w związku z czym nie ma problemu z ponownym zamontowaniem.

Dongli BT to nie dotyka, gdyż to są urządzenia, które nie są montowane, jako pamięć masowa.
    djud
    Level 13  
    slawiusz2 wrote:
    Zatem problem leży dokładnie tam - przy kontrolowanym reboocie system odmontowuje wszystkie urządzenia pamięci masowej prawidłowo, w związku z czym nie ma problemu z ponownym zamontowaniem.

I tak i nie, ponieważ jeśli odmontuję ręcznie pendrive'a przed wyłączeniem prądu to przy ponownym uruchomieniu i tak go nie wykrywa.
    Dopiero reboot z podłączonym pendrivem daje radę...

Pytanie czy takie twarde odłączanie miboxa od prądu może spowodować jego awarię, lub awarię pendrive'a...