Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odpowiedzialność serwisanta rolet, że ludzie mają niezły bałagan w gniazdkach.

Pagaj89 17 Apr 2021 10:55 2235 42
Automation24
    Pagaj89
    Level 9  
    Witajcie!
    Świadczę usługi serwisu rolet. Nie instaluje elektryki nie modernizuje itd. Zdarza się że muszę połączyć kable tego samego koloru kostką wago, prościzna. Zdarza się że wymieniając silnik w rolecie muszę właśnie na chwile wypiąć stary silnik z kostek albo wymienić przełącznik rolety bo okazuje się że on winny awarii. Więc skąd moje obawy? Zdarza się że nie robiąc przy okazji widzę że ludzie mają niezły bałagan w gniazdkach. Poskręcane kable itd..więc w punkcie który dotykam wymieniam na wago żeby był porządek. Ale mam chyba za duża wyobraźnię i strach pomyśleć jak wygląda cała instalacja takiego delikwenta. Boje się że w razie czego ktoś może zrobić ze mnie kozła ofiarnego bo też tam byłem. Zaznaczam że nie świadczę usług elektrycznych jeśli chodzi co jest na fakturze oraz mam uprawnienia SEP. Liczę na pomocne konstruktywne wypowiedzi. Dziękuje.
  • Automation24
    palmus
    Level 34  
    Ale czego oczekujesz? Wymieniasz napęd, podłączasz, działa.Dajesz fakturę/gwarancję i po krzyku.Przecież nie odpowiadasz za instalację klienta.A jak instalujesz lodówkę? No, przy płycie indukcyjnej jest subtelna różnica.Ale i w tym przypadku odpowiadasz " do miejsca wpięcia".
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Pagaj89 wrote:
    Boje się że w razie czego ktoś może zrobić ze mnie kozła ofiarnego bo też tam byłem.

Uważaj bo skoro;
    Pagaj89 wrote:
    Zaznaczam że nie świadcze usług elektrycznych jeśli chodzi co jest na fakturze oraz mam uprawnienia SEP.

To po co odzywasz się do rzeczy które nie należą do Twoich obowiązków? Możesz a nawet powinieneś zgłosić zauważone usterki w instalacji dla właściciela lokalu ale sam nie powinieneś się tych napraw podejmować bez zlecenia usługobiorcy. Nie ma czegoś takiego jak uprawnienia SEP, jest Świadectwo Kwalifikacji i SEP wcale nie musi być jego wystawicielem. W ŚK masz opisany zakres prac do jakich Cię upoważnia, a sam "papier" nie pozwala na wszystko (podobnie jak kategorie w PJ).
    CYRUS2
    Level 43  
    Pagaj89 wrote:
    Liczę na pomocne konstruktywne wypowiedzi.
    Czego kolega oczekuje - to pytania do prawnika, nie do forum Elektroda.
    Pagaj89 wrote:
    Boje się że w razie czego ktoś może zrobić ze mnie kozła ofiarnego bo też tam byłem.
    Normalne. Wszystko zależy od "sprytu" adwokatów.
    Mógł zapobiec ale tego nie zrobił.
    Dlatego miejsca przy których kolega manipuluje musi kolega poprawić.
    Po naprawie to musi być bezpieczne.
    Dobrze byłoby zrobić zdjęcia stanu po naprawie.

Jeżeli rolety są zasilane z 230V to czy są to odbiorniki 1 klasy ?
    Ryszard49
    Level 38  
    Panowie, łączenie silnika w rolecie zewnętrznej na "kostkę"?.
    Pagaj89
    Level 9  
    ArturAVS wrote:
    Możesz a nawet powinieneś zgłosić zauważone usterki w instalacji dla właściciela lokalu ale sam nie powinieneś się tych napraw podejmować bez zlecenia usługobiorcy.

Zgłaszam takie usterki że byłoby dobrze aby zrobili sobie przegląd instalacji bo ktoś się nie postarał. Co prawda w SMS-sie ale zapisuje coś takiego. No chcąc nie chcąc mam styczność z kabelkami. Podobnie jak meblarz robi jakieś LED-y i się wpina czasem.

CYRUS2 wrote:
    Dlatego miejsca przy których kolega manipuluje musi kolega poprawić.
    Dobrze byłoby zrobić zdjęcia stanu po naprawie.

Poprawiam takie miejsca i robię foty że dałem kostki WAGO itd.

Dodano po 1 [minuty]:

Ryszard49 wrote:

Często nowe domy mają wyprowadzone kable pod rolety i łączy się WAGO w samej skrzynce od rolety złączkami.
    palmus
    Level 34  
    Ryszard49 wrote:

Ja tak mam.W kasecie było nawet dedykowane miejsce na kostkę.Inna sprawa, że to był rok 2012.
    CYRUS2
    Level 43  
    Autor ma obowiązek sprawdzić IPZ na kostce przyłączeniowej.
    Bo po naprawie być to bezpieczne.
  • Automation24
    Ryszard49
    Level 38  
    CYRUS2, autor tematu w swoim #1 poście wyraźnie określił jakie prace wykonuje:
    Quote:
    Świadczę usługi serwisu rolet. Nie instaluje elektryki nie modernizuje itd. Zdarza się że muszę połączyć kable tego samego koloru kostką wago, prościzna.
    Pagaj89
    Level 9  
    CYRUS2 wrote:
    Bo po naprawie być to bezpieczne.

Wydaje mi się że jak wszystko łączę WAGO i nie wprowadzałem żadnych zmian to jest to bezpieczne.
    Ryszard49
    Level 38  
    Pagaj89, czy jest bezpieczne ?. Taka kostka nie powinna się tam znajdować. U mnie po wymianie silnika z zastosowaniem kostki, w wilgotne dni zadziałał wyłącznik RCD.
    Pagaj89
    Level 9  
    Czyli jaka rada na takie sytuacje?
    ArturAVS
    Pagaj89 wrote:

Wiesz złączki Wago to nie jest lekarstwo na wszystko, połączenia zewnętrzne powinny być wykonane w sposób zapewniający szczelność i brak przenikania wilgoci. Ogólnie zauważam trend do wpychania Wago wszędzie gdzie to możliwe bo szybko i łatwo, a to może się w pewnych sytuacjach zemścić.
    Pagaj89
    Level 9  
    ArturAVS wrote:
    Ogólnie zauważam trend do wpychania Wago wszędzie gdzie to możliwe bo szybko i łatwo, a to może się w pewnych sytuacjach zemścić.

W moim wypadku będzie to awaria rolety dobrze rozumiem?
    ArturAVS
    Na przykład lub jak pisze @Ryszard49 zadziała RCD, a zlokalizowanie przyczyn może być czasochłonne.
    Pagaj89
    Level 9  
    Rozumiem, staram się omijać łączenie na zewnątrz ale czasem nie ma opcji. Ale przed takimi rzeczami jak zwarcia czy iskrzenie to chyba zabezpieczają Wago chyba bo jak iskrzy to wiadomo co może się stać.
    CYRUS2
    Level 43  
    Jeżeli przed naprawą ne było bezpieczne to może tak dalej zostać ?

Uważacie sędzia na sprawie o odszkodowanie przyzna wam rację ?
    Jak kogoś prąd porazi z rolety.

Powiem tyle - klient laik wezwał fachowca do naprawy.
    Klient płaci i nie wie jakie czynności ma fachowiec wykonać.
    Nawet nie musi go to interesować co ma robić fachowiec.
    Ryszard49
    Level 38  
    W moim przypadku na połączenie lutowane nałożyłem rurkę termokurczliwą z klejem.
    Anonymous
    Level 1  
    Pagaj89
    Level 9  
    markus-19 wrote:
    Jeśli rolety są montowane na zewnątrz to siłą rzeczy miejsce połączenia musi mieć odpowiednie IP, w takim przypadku nie ma problemu z połączeniem na WAGO. Czy jest odpowiednie IP najczęściej widać gołym okiem. Jeśli łączenia dokonujesz wewnątrz musisz zapewnić warunek SWZ i odpowiednio szybkie wyłączenie przy zwarciu. Dlatego potrzebna jest odpowiednia wiedza i sprzęt do pomiarów. Wyniki będą Twoją kartą w sądowej grze również wtedy gdy coś się stanie z miejscem połączenia np porażenie bo wypiął się przewód ochronny podczas montażu gniazda.

Tak na zewnątrz ale w środku skrzynki woda się nie leje więc warunki chyba w porządku. Samo Wago tez chroni chyba lepiej niż zwykła kostka skręcana.

Dodano po 5 [minuty]:

markus-19 wrote:
    Jeśli rolety są montowane na zewnątrz to siłą rzeczy miejsce połączenia musi mieć odpowiednie IP, w takim przypadku nie ma problemu z połączeniem na WAGO. Czy jest odpowiednie IP najczęściej widać gołym okiem. Jeśli łączenia dokonujesz wewnątrz musisz zapewnić warunek SWZ i odpowiednio szybkie wyłączenie przy zwarciu. Dlatego potrzebna jest odpowiednia wiedza i sprzęt do pomiarów. Wyniki będą Twoją kartą w sądowej grze również wtedy gdy coś się stanie z miejscem połączenia np porażenie bo wypiął się przewód ochronny podczas montażu gniazda.

Gry sądowej nie planuje ale z tym zapewnieniem SWZ mógłbyś szerzej? Jedyne z czym mam doczynienia do połączenie 3,4 kabli ze sobą albo w skrzynce rolety albo do przełącznika. Czyli wypiał i wpiął.
    Anonymous
    Level 1  
    CYRUS2
    Level 43  
    Pagaj89 wrote:
    strach pomyśleć jak wygląda cała instalacja takiego delikwenta. Boje się że w razie czego ktoś może zrobić ze mnie kozła ofiarnego bo też tam byłem. .
    Rolety są w 1klasie i wymagają sprawnego systemu ochrony przed porażeniem.
    System ochrony nazywa się SWZ.
    Żeby to stwierdzić czy ok. trzeba wykonać pomiar IPZ L-PE na kostce przyłącza.
    I określić, czy są spełnione wymagania pod kątem bezpiecznika.
    W partackiej instalacji zdarza się, że przewód PE nie jest podłączony na drugim końcu.
    Użytkownik tego nie zauważy, dopóki członka rodziny prąd nie porazi.

5 minut roboty, nawet mniej
    pawelr98
    Level 39  
    Po prostu miej dokumentację zdjęciową wszystkiego co robisz, po kolei.
    Zawsze łatwiej dochodzić prawdy i się bronić jeśli ma się dowody, jaki był zakres prac oraz stan oddanego klientowi urządzenia.
    Pagaj89
    Level 9  
    CYRUS2 wrote:
    Pagaj89 wrote:
    strach pomyśleć jak wygląda cała instalacja takiego delikwenta. Boje się że w razie czego ktoś może zrobić ze mnie kozła ofiarnego bo też tam byłem. .
    Rolety są w 1klasie i wymagają sprawnego systemu ochrony przed porażeniem.
    System ochrony nazywa się SWZ.
    Żeby to stwierdzić czy ok. trzeba wykonać pomiar IPZ L-PE na kostce przyłącza.
    I określić, czy są spełnione wymagania pod kątem bezpiecznika.
    W partackiej instalacji zdarza się, że przewód PE nie jest podłączony na drugim końcu.
    Użytkownik tego nie zauważy, dopóki członka rodziny prąd nie porazi.

5 minut roboty, nawet mniej

No ja nie robię nic innego niż było. Rolety w skrzynkach są powszechnie połączone kostkami skręcanymi. To wychodzę z inicjatywą i daję wago. Podobnie w okolicy przełącznika poskręcane i izolacja to też daje wago. Nie robię nic innego i zawsze wszystko działa. Bardziej zaawansowane jest myślę podłączyć jakieś oświetlenie w pomieszczeniu.

Dodano po 2 [minuty]:

pawelr98 wrote:
    Po prostu miej dokumentację zdjęciową wszystkiego co robisz, po kolei.
    Zawsze łatwiej dochodzić prawdy i się bronić jeśli ma się dowody, jaki był zakres prac oraz stan oddanego klientowi urządzenia.

Oczywiście robię jakieś tam zdjęcia. Na koniec albo w trakcie, musze robić ich więcej. Nie pomyślałem że z połączeniem jednego przewodu certyfikowaną kostką tyle zamieszania. Więc albo jest to wyolbrzymiane albo powszechnie zaniedbywane.
    CYRUS2
    Level 43  
    Pagaj89 wrote:
    No ja nie robię nic innego niż było. Więc albo jest to wyolbrzymiane albo powszechnie zaniedbywane.
    Po co kolega załóżył temat ?
    Po co kolega pisal że może zostać "kozłem ofiarnym " ?

Skoro kolega wszystko dobrze robi tym kozłem nie zostanie.
    Pagaj89
    Level 9  
    CYRUS2 wrote:
    Pagaj89 wrote:
    No ja nie robię nic innego niż było. Więc albo jest to wyolbrzymiane albo powszechnie zaniedbywane.
    Po co kolega załóżył temat ?
    Po co kolega pisal że może zostać "kozłem ofiarnym " ?

Skoro kolega wszystko dobrze robi tym kozłem nie zostanie.

Może wyobraźnia zbyt duża. Może chęć dowiedzenia się czegoś co sprawi że będe jeszcze bardziej się starał. Może chęć dowiedzenia się na co musze uważać. Tyle po to są fora.
  • Helpful post
    Ryszard49
    Level 38  
    Tak dla przypomnienia silniki do rolet zewnętrznych są wykonane w stopniu ochrony IP 44.
    Są one przeznaczone do pomieszczeń w których urządzenia elektryczne narażone są na podwyższona wilgotność oraz ryzyko zalania wodą. Produkty oznaczone IP44 są zazwyczaj szczelne, posiadają również uszczelki, które zapobiegają zamoczeniu i przedostaniu się wewnątrz obudowy kurzu i zanieczyszczeń. Przy montażu producent zaleca aby przewód zasilający silnik był skierowany w dół
    Czyli stosowanie łączeń na kostkę nie powinno mieć miejsca.
    tyqva
    Level 32  
    ArturAVS wrote:
    Pagaj89 wrote:

Wiesz złączki Wago to nie jest lekarstwo na wszystko, połączenia zewnętrzne powinny być wykonane w sposób zapewniający szczelność i brak przenikania wilgoci. Ogólnie zauważam trend do wpychania Wago wszędzie gdzie to możliwe bo szybko i łatwo, a to może się w pewnych sytuacjach zemścić.

A czemu nie? Po prostu należy zastosować odpowiednie rozwiązanie. Złączki WAGO mogą być stosowane na zewnątrz, ale w połączeniu z GELBOX'em.

Odpowiedzialność serwisanta rolet, że ludzie mają niezły bałagan w gniazdkach.
    Link
    kkas12
    Level 43  
    Przecież autor dokładnie pisze, że nie zajmuje się montażem rolet a tylko ich serwisem, czyli obsługuje urządzenia już wcześniej zamontowane. Więc siłą rzeczy pozostaje mu tylko dostosować się do sytuacji jaką zastał.

A co oznacza IP44?
    Ano to, że mamy ochronę przed ciałami stałymi o średnicy 1 mm i większej oraz ochronę przed rozbryzgami wody z dowolnego kierunku.
    Więc jeżeli cała roleta wraz z obudową posiada IP44 to nie twórzcie teori, że to co opisał autor wątku jest niewystarczające.
    I proszę odróżnić IP silnika od IP obudowy.