Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lodówka Elektrolux ENB-3660S zastąpienie elektron. sterownika układem stykowym

filemon77 17 Apr 2021 12:48 717 16
    filemon77
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam chłodziarko zamrażarkę Elektrolux ENB-3660S zakupioną w 2000 roku. Do 2008 działała bez zarzutu a w 2008 wymieniłem w sterowniku wszystkie kondensatory ponieważ zaczął świrować i od tego czasu działała bez zarzutu. Niestety w tym roku znów zaczęły się problemy i ponownie wymieniłem kondensatory w sterowniku. To nie pomogło. Wymieniłem więc cały tor zasilacza 230V ale to też nie pomogło. Następnie zasiliłem sterownik z zewnętrznego zasilacza DC i to też nie spowodowało aby sterownik wystartował. Niestety sterowniki do tej lodówki są już niedostępne ale nawet gdyby były to ich koszt był około 600 zł co nie byłoby już opłacalne. W związku z tym mam pytanie do kolegów, którzy zajmują się chłodnictwem czy ma sens uruchomić tę lodówko-zamrażarkę konstruując układ sterowania jak w starszych lodówkach, które nie posiadały elektroniki. Ta lodówka posiada jeden agregat który chłodzi zamrażarkę a chłodziarka korzysta z nadmuchu zimnym powietrzem z komory zamrażarki. Lodówka jest w dobrym stanie i dla mnie szkoda byłoby ją wyrzucić. W załączniku przesyłam schemat tej lodówki. Będę wdzięczny za wyrażone opinie w tej sprawie.
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    filemon77 wrote:
    Niestety w tym roku znów zaczęły się problemy

Co to znaczy? Że co się dzieje?
    filemon77
    Level 10  
    Po wymianie kondensatorów diody led wszystkie na bardzo krótki czas mrugały ale inaczej niż kiedyś kiedy po raz pierwszy je wymieniałem a teraz nic się nie zapala. Sterownik całkowicie głuchy. Trochę zajmuję się elektroniką i nie udało mi się zmusić go do działania.
    filemon77
    Level 10  
    Może ktoś z kolegów pomoże mi ogarnąć ten temat w kwestii ogólnej zasady działania takiej lodówki.
    Nie oczekuję tu na gotowe rozwiązania. Znam też teoretyczną zasadę działania lodówki. Lodówka ma jeden agregat i parownik. Parownik ma jeszcze grzałkę. Agregat mógłby być włączany za pomocą starego typu termostatem ale w jaki sposób sterować włączaniem grzałki parownika. W przypadku zastosowanego fabrycznie sterownika był w nim zawarty jakiś algorytm sterujący agregatem i grzałką. Były one załączane za pomocą triaków ale czy triaki były tam tylko jako normalne włączniki czy może regulowały też ilość energii dostarczanej do grzałki. Poza tym nie wiem czy sterownik realizował też funkcję miękkiego start silnika agregatu. Całe to przedsięwzięcie traktuję jako pewnego rodzaju poligon doświadczalny. Będę wdzięczny za każdą sugestię i przekazaną wiedzę.
    kecajk49
    Level 34  
    Wcześniejsze no-frosty miały mechaniczno-elektryczny sterownik odmrażania komory zamrażarki napędzany silniczkiem elektrycznym, który rozłączał na jakiś czas zasilanie sprężarki i załączał grzałkę odszraniającą parownik, oczywiście wentylator pracował równocześnie ze sprężarką a góra czyli chłodziarka odszraniała się podczas postoju sprężarki samoczynnie bo nie miała innego wyjścia.
    Zaworu przełączającego przepływ czynnika oczywiście w tych układach nie było.
    filemon77
    Level 10  
    Bardzo dziękuję koledze za zainteresowanie i pomoc. Mam w związku z tym kolejne pytania. Ta lodówko-zamrażarka mrozi tylko w zamrażarce a do lodówki prowadzi kanał chłodzący, na końcu którego w lodówce jest mechaniczny termostat z klapką. Czy w tym kanale znajduje się wentylator bo jedyny wentylator widoczny znajduje się z tyłu na dole w komorze kompresora i sterownika oraz instalacji z rurek na samym dole. Na schemacie jest Evaporator Heater czyli grzałka parownika i Drain heater czyli grzałka ale nie wiem czego. Za bardzo nie wiem też gdzie te grzałki są umiejscowione. Jak zdaniem kolegi powinien wyglądać ogólny algorytm sterowania kompresorem, parownikiem, wentylatorami w zależności od sygnałów NTC. NTC są dwa: NTC parownika i Air NTC. Czy Air NTC to jest czujnik w zamrażarce? Czy funkcja no-frost realizowana przez mechaniczno-elektryczny sterownik odmrażania komory zamrażarki jest tylko układem czasowym? W tej chwili są dostępne różne układy elektroniczne np. układy czasowe, regulatory temperatury itp w formie takich elektronicznych klocków. Mógłbym znając ogólny algorytm działania zastąpić dotychczasowy sterownik sterownikiem zbudowanym z takich "elektronicznych klocków". Co kolega o tym sądzi?
    Pozdrawiam Marek
    jack63
    Level 43  
    filemon77 wrote:
    Czy w tym kanale znajduje się wentylator bo jedyny wentylator widoczny znajduje się z tyłu na dole w komorze kompresora i sterownika oraz instalacji z rurek na samym dole.

Tak. Znajduje się, bo coś musi zabrać schłodzone przez parownik powietrze i rozprowadzić po zamrażarce i lodówce.
    Ten wentylator przy sprężarce to wentylator skraplacza.
    filemon77 wrote:
    Drain heater czyli grzałka ale nie wiem czego.

Grzałka odpływu wody ze stopionego lodu/szronu. Odpływ ma mały przekrój, więc woda zanim by wypłynęła na zewnątrz lodówki (z reguły na tacę nad sprężarką) to by zdążyła zamarznąć z powrotem i zaczopować odpływ.
    filemon77 wrote:
    W tej chwili są dostępne różne układy elektroniczne np. układy czasowe, regulatory temperatury itp w formie takich elektronicznych klocków. Mógłbym znając ogólny algorytm działania zastąpić dotychczasowy sterownik sterownikiem zbudowanym z takich "elektronicznych klocków".

Tego nie da się zastąpić "klockami". Potrzebny jest sterownik.
    Lodówka NoFrost bardzo przypomina chłodnię/mroźnię, więc można zastosować sterownik do chłodni/mroźni.
    Najtańszy a bardzo przyzwoity, to NA8820. Tylko ma być taki z dwoma sondami temp. !!!
    Znam te sterowniki i często je stosuję. Niestety ich sukces stał się początkiem problemów dla klientów, bo chińczycy zaczęli podrabiać się nawzajem :cry: i trudniej kupić "oryginał".
    Jeżeli regulator temperatury komory chłodziarki jest faktycznie czysto mechaniczny lub niezależny od regulatora temp zamrażarki , to w/w sterownik obsłuży twoją lodówkę. Zakładam, że sprężarka jest on/off a nie tzw. inverter.
    Trzeba dokładnie poznać działanie przepustnicy zimnego powietrza w chłodziarce. Czy jest jakiś silnik? itd.
    filemon77
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za tak szybki odzew. Jeśli chodzi o przepustnicę zimnego powietrza zintegrowaną z termostatem to ją wymontuję i zrobię zdjęcie. W moim pierwszym poście załączyłem schemat blokowy co jest podłączone do sterownika i tam nie widzę jakiegoś dodatkowego silnika. Jak będę miał zdjęcia to się odezwę.
    jack63
    Level 43  
    filemon77 wrote:
    W moim pierwszym poście załączyłem schemat blokowy co jest podłączone do sterownika

Nie oglądałem tego schematu. sorry.
    Sprawdź jeszcze, jakie napięcie pracy ma wentylator parownika? To istotne, gdyż chodzi o jego załączanie. Opisywany przeze mnie sterownik nie potrafi obsłużyć silnika wentylatora.
    Ogólnie sprawa jest dość trudna, bo chłodziarka i zamrażarka "napędzane" są jedną sprężarką (jeden układ chłodniczy). Czyli mamy dwie komory o różnych temperaturach, a jeden układ chłodniczy. Trzeba pogodzić sprzeczne wymagania odnośnie chłodzenia.
    Także mam pewne obawy o użycie gotowego sterownika.
    filemon77
    Level 10  
    Nic nie szkodzi. Ja jestem elektronikiem dlatego ewentualną obsługę wentylatora mogę dorobić tak aby napięcia się zgadzały.
    Ważne dla mnie jest, że są do kupienia dedykowane sterowniki do procesu chłodzenia. Jak tylko porobię fotki to je umieszczę w następnym poście.
    Pozdrawiam Marek
    jack63
    Level 43  
    filemon77 wrote:
    Ja jestem elektronikiem dlatego ewentualną obsługę wentylatora mogę dorobić tak aby napięcia się zgadzały.

Gorzej gdy wentylator ma silnik BLDC lub inny PMM, czyli bez elektroniki sterującej nie ruszy.
    Małe szanse, ale trzeba sprawdzić.
    W zasadzie potrzebne są dwa regulatory temperatury (sterowniki):
    1. Główny - obsługujący zamrażarkę i proces odszraniania
    2. Pomocniczy - obsługujący chłodziarkę - w zasadzie termostat
    Obydwa muszą być chłodnicze, czyli ząłączać sprężarkę i wentylator gdy WZROŚNIE temperatura.
    Trzeba je jeszcze "pożenić" tak aby podczas odszraniania sprężarka się nie włączała.
    A może wystarczy tylko jeden dla zamrażarki. Wtedy temp w chłodziarce będzie tzw. wynikowa, czyli dość przypadkowa.
    Do tego jeszcze wyłącznik wentylatora parownika gdy drzwi zamrażarki są otwarte.

Sprawdź jeszcze możliwość zamontowania nowych czujników temp zgodnych z danym sterownikiem.
    Ten NA8820 ma NTC 5k. Może ori czujniki spasują???

Także najbardziej optymalne było by .... naprawić ori sterownik. Może ci coś umknęło? Jak żyje procesor, to resztę da się naprawić.
    filemon77
    Level 10  
    Nie przejmuj się problemami bo one są aby je rozwiązywać :-)
    Jeśli teoretyczny projekt okaże się nie do zrealizowania lub będzie ekonomicznie nieopłacalny do nie przystąpię do jego realizacji. Nic na siłę. Jako elektronik jestem wstanie pewne rzeczy porobić i dopasować do potrzeb.
    Niestety procesor jest martwy i nic się z tym nie zrobi zwłaszcza, że układ o takim symbolu nigdzie nie występuje. Być może jest to układ programowalny FPGA albo procesor robiony pod zamówienie. Jak posprawdzam to co mi poradziłeś to się odezwę i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    filemon77
    Level 10  
    Wreszcie znalazłem czas aby zrobić fotki i schemat tego co znajduje się w komorze zamrażarki. Nie wiem za bardzo jak przebiega droga rurek ze środkiem chłodniczym bo na poziomie kompresora z przodu lodówki znajdują się rurki i w komorze zamrażarki też są rurki. Lodówka ma dyfuzor a chłodzenie dociera do niej dwoma kanałami z przodu po bokach komory lodówki oraz głównym kanałem dyfuzora. Z tyłu zespołu urządzeń w zamrażarce namacałem wentylator, który chyba dmucha do kanału dyfuzora. Nie wiem też co znajduje się na końcu rurki skąd wychodzi kabel, na zdjęciu parownika po prawej stronie (o ile dobrze nazywam to parownikiem). To tyle i ciekaw jestem co o tym myślisz. W załączniku wszystkie fotki i inne materiały.
    filemon77
    Level 10  
    Czy sterowanie tą lodówką wygląda na bardzo skomplikowane i nie ma szans na rozwiązanie go uniwersalnym regulatorem?
    Czy te rurki pod lodówką to jest chłodnica, którą dawniej montowano na plecach lodówki? Jak to jest, że w komorze zamrażarki znajduje się odbiornik ciepła czyli parownik i grzałka? Są tam też dwa NTC i nurtuje mnie po co jest NTC zintegrowany z parownikiem. Będę wdzięczny za fachowe wyjaśnienia i tak jak wcześniej pisałem nie ma presji aby na siłę uruchomić tę lodówkę.
    jack63
    Level 43  
    filemon77 wrote:
    Czy sterowanie tą lodówką wygląda na bardzo skomplikowane i nie ma szans na rozwiązanie go uniwersalnym regulatorem?

Tak, choć zależy od tego co rozumiesz pod pojęciem "uniwersalny regulator"?
    filemon77 wrote:
    Czy te rurki pod lodówką to jest chłodnica, którą dawniej montowano na plecach lodówki?

Nie wiem o które rurki ci chodzi? Jeżeli mają taką średnicę jak rurka tłoczna sprężarki (ok fi 6 mm), to tak. To co montowano "na plecach" lodówki nazywa się skraplaczem. Obecnie, ale i już dawno temu dla niektórych producentów, jak Vestfrost, często rurki skraplacza prowadzone są pod poszyciem zewnętrznym. Łatwo je zlokalizować, bo ściany lodówki stają się w niektórych miejscach ciepłe podczas pracy sprężarki. Natomiast zamrażarki lub chłodziarko-zamrażarki często mają prowadzone rurki w okolice uszczelki drzwi zamrażarki, Chodzi o to aby "drzwi nie przymarzły". Czasem rurka skraplacza wchodzi w tacę ociekową aby podgrzać i odparować spływające skropliny lub wodę po odszranianiu (defrost).
    filemon77 wrote:
    Jak to jest, że w komorze zamrażarki znajduje się odbiornik ciepła czyli parownik i grzałka?

Grzałka służy do defrostu, czyli stopienia szronu/lodu, który zebrał się na parowniku w wyniku skroplenia i zamrożenia wody z powietrza. Lód, a w szczególności szron, utrudniają lub wręcz uniemożliwiają napływ ciepła do parownika. Układ przestaje chłodzić mimo pracy sprężarki. Dodatkowo może dojść do zablokowania wentylatora i, co jest najbardziej niebezpieczne, do zalania cieczą czynnika sprężarki, a przez to jej uszkodzenie.
    Także co jakiś czas, zależny od np. wilgotności powietrza czy częstości otwierania drzwi, należy ten szron stopić grzałką, a powstającą wodę odprowadzić na zewnątrz komory i to sprawnie na tyle aby znów nie zamarzła i nie zaczopowała odpływu. Dlatego ocieki są też podgrzewane.
    filemon77 wrote:
    Są tam też dwa NTC i nurtuje mnie po co jest NTC zintegrowany z parownikiem.

Czasem czujników temp jest jeszcze więcej. Dwa to minimum. Jeden komorowy dla regulacji temp w tejże komorze. Drugi parownikowy do pomiaru temp parownika. Ta ostatnia informacja może służyć wielu celom. Głownie służy procesowi defrostu. Część sterowników określa koniec defrostu jako osiągnięcie pewnej zadanej temperatury parownika.
    Jednak ten sam czujnik może być informacją o stopniu zaszronienia parownika. Szron utrudnia napływ ciepła, więc temp parownika podczas pracy sprężarki spada. Im większe zaszronienie tym trudniejszy napływ ciepła, a przez to temp odparowania czynnika niższa czyli parownik od środka zimniejszy.
    Jest to bardziej zaawansowana metoda określania momentu odszraniania niż prosty zegar/harmonogram. Czyli co np 12 godzin, potrzeba czy nie, odszaniamy.
    Odszranianie to czysta strata energii elektrycznej i z reguły podniesienie temp w komorach, bo dość że sprężarka nie może pracować, to jeszcze grzałka wprowadza ciepło, które potem trzeba z parownika wyprowadzić zużywając znów energię. Dlatego należy odszraniać jak najrzadziej, ale tylko w gdy faktycznie jest taka potrzeba (ustaje napływ ciepła), a nie bo "zegar wybił północ".
    Dlatego nie da się dobrze sterować lodówką nofrost "uniwersalnym regulatorem". Potrzebny jest dość skomplikowany układ automatyki. Teraz wszystko obsługują procesory, więc mając odpowiednie elementy pomiarowe i wykonawcze można zrealizować na prawdę skomplikowane algorytmy pracy.
    filemon77
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Sterowanie taką lodówko-zamrażarką to jednak bardzo skomplikowany algorytm niż mi się początkowo wydawało. Nie ma sensu poświęcać czas i środki na ten temat skoro nad nim pracował zespół specjalistów, którzy zaprojektowali tę lodówkę. Na marginesie wspomnę, że układ drukowany sterownika wykonany jest w ten sposób aby przy próbie kilkukrotnego podgrzania punktu lutowniczego, ten punkt się odkleił od podłoża. Uważam temat za zamknięty.