Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Krups EA8108 - Świeci pojemnik na fusy

lematel 18 Apr 2021 14:59 879 11
  • #1
    lematel
    Level 7  
    Przy włączeniu świeci na stałe pojemnik na fusy. Podczas wyłączania daje 2 krótkie dźwięki. Wygląda jakby tkwił w jakiejś opcji serwisowej? Czy można z niej wyjść/zresetować?
  • #3
    lematel
    Level 7  
    No śmiesznie, śmiesznie.
    Nie ma problemu z żadnymi stykami. Identyczny problem miał kolega w innym wątku. Wszedł do menu kalibracji młynka/czasu mielenia (para + wtyczka), i po nieudanej próbie zmiany tych ustawień z niego wyszedł. Po tym nie mógł robić kawy.
    Niestety zrobilem to samo i mam ten sam rezultat. W innych modelach EA ta opcja miała działać, tutaj spowodowała "zapalenie" led-u od fusów.
    Niestety w tamtym wątku nikt nie odpowiedział.
  • #5
    lematel
    Level 7  
    To prawda, to pośpiech wywołany irytacją z powodu kolejnego ekspresu krups.
    Niestety chyba nikt nie wie jak go "zresetować".
    Niby wszystkie EA "takie same", ale dla jednych "wtyczka + para" ma niby regulować grubość brykietu (tak zwana kalibracja łynka), w innych piszą, że ustawi się tu dodatkowy czas mielenia.
    W poprzednim udało się wejść w to menu, ale nie udało mi się wyregulować czasu mielenia (EA8050) a w pozycji menu 22 była liczba "1200" jak kojarzę, nie czas w sekundach.
    Tutaj z kolei przy EA8109 też najwyraźniej ta opcja nie reguluje grubości brykietu ani czasu mielenia, dodatkowo zwiesza maszynę.
  • #6
    nioop

    Home appliances specialist
    Kolejną małą uwagą jest fakt braku pełnego modelu.
    Bo gdyby takowy był chętnie zerkne w serwisówke.
  • #7
    lematel
    Level 7  
    EA810870/70K
    To ten nowszy, któremu zaświeciła się LED od fusów.
    Nie wiem jak go odblokować i nie wiem jak zredukować czas mielenia - bo moim zdaniem brykiet jest sporo za gruby.

    EA801970/70E to ten starszy, w którym po "wtyczka + para" nie pojawia się menu czasu mielenia. Więc też nie ma jak dodać/odjąć czas mielenia (akurat tutaj z czasem brykiety stały się zbyt cienkie).
  • #8
    vigorado89
    Level 16  
    Podpinam się pod temat, mam ten sam problem, nie byłem w stanie przejść procesu kalibracji i obecnie po włączeniu ekspresu miga napis PRESS START, świeci kontrolka od fusow oraz miga 'kranik', jedynie reaguje na włożenie zbiornika z woda ale żaden przycisk już nie.
  • #10
    lematel
    Level 7  
    Mój poszedł do serwisu, zrobiony prawie od ręki i działa - ale nie wiem jaką opcję/kombinację ktoś wykonał.
  • #11
    vigorado89
    Level 16  
    Poddałem się, oddałem do serwisu, wymienili caly panel przedni wraz z plyta w nim skalibrowali i dziala bez zarzutu.
  • #12
    lematel
    Level 7  
    U mnie nawet nie było mowy o jakiejś większej robocie - w karcie wpisali tylko kalibrację. Więc jakoś wyszli z tego dziwnego trybu po prostu.