logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie laptopa Lenovo Legion 5-15 przez przetwornicę Green Cell 300W - cykliczne przerwy

Mikellek 18 Kwi 2021 22:38 801 3
  • #1 19388409
    Mikellek
    Poziom 2  
    Witam. Mam małą zagwozdkę, ponieważ posiadam laptopa Lenovo Legion 5-15, który ma zasilacz 230w. Niestety wszystkie ładowarki uniwersalne odpadają, ponieważ żadna nie spełnia parametrów. Na chwilę obecną posiadam przetwornicę Green Cell'a 300W, jednak jest z nią następujący problem. Podczas ładowania laptopa i jednocześnie jego użytkowania, ładowanie cyklicznie przerywa i powraca na sekundę/dwie, kiedy jednak laptop jest wyłączony i się naładuje na 100%, utrzymuje baterie i nie przerywa ładowania. Sytuacja zmienia się w momencie włączenie gry, wtedy problem powraca i bateria raz się ładuje, raz nie i poziom naładowania spada. Wyczytałem, że przetwornice dzielą się na dwa rodzaje, sinusoidalne i IPS. Obecnie mam tą pierwszą i teraz pytanie, czy na przetwornicy mocniejszej (np.500W) i IPS taki problem nadal może występować?
  • #2 19388433
    daroka14
    Poziom 26  
    Ocena: 138
    Nie za bardzo rozumiem jaką funkcję na chwilę obecną pełni ta przerwornica, chodzi o ładowanie w samochodzie?
  • #3 19388445
    Mikellek
    Poziom 2  
    daroka14 napisał:
    Nie za bardzo rozumiem jaką funkcję na chwilę obecną pełni ta przerwornica, chodzi o ładowanie w samochodzie?

Dokładnie tak, nie doprecyzowałem.
  • #4 19388452
    daroka14
    Poziom 26  
    Ocena: 138
    Mocniejsza przetwornica owszem rozwiąże twój problem tylko pojawia się kolejny poważniejszy, że instalacja samochodu tego nie wytrzyma i będzie przepalać bezpiecznik zapalniczki, musiałbyś ciągnąć zasilanie bezpośrednio z akumulatora przewodem 4mm². Nie prościej i taniej kupić zasilacz ok 150W? Też powinien ładować tylko trochę wolniej.
REKLAMA