Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio a ogrzewanie tylnej szyby

radi123 23 Oct 2005 17:39 4926 8
    radi123
    Level 11  
    Witam posiadam Peugota 306 94r. mam problem z radiem aiwa cdc127z gdy gra radio i włącze ogrzewanie tylnej szyby to radio zaczyna "śnieżyć" napiszczie co zrobic ??? "ma ktoś białe zegary do p306 podajcie linka do białych tarcz:)":D pozdrawiam!!!
    hercules
    Level 12  
    A do radia masz antenę zewnętrzną, czy jako antena wykorzystywane jest właśnie ogrzewanie tylnej szyby, bo cosik mi się słyszało o takich rozwiązaniach. Wtedy należałoby jakoś odseparować napięcie w elementach grzewczych szyby od sygnału radiowego. Zresztą nie wiem czy dobrze kombinuje niech się inni wypowiedzą. Ale jeśli masz antenę zewnętrzną to nie mam żadnych pomysłów.
    Pozdrawiam.
    Orochimaru
    Level 31  
    Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś robił antenę z ogrzewania szyby, choć sam pomysł jest interesujący :D
    Może antena jest za blisko tylniej szyby, lub radio jest podpięte pod ten sam bezpiecznik co ogrzewanie.
    U mnie jak się otworzy tylnią klapę to też śnieży.
    Przejżyj też sam włącznik (i przekaźnik jeśli jest) może zabrudzone styki są powodem zakłóceń.
    oloelektro
    Level 16  
    według mnie kabel antenowy jest gdzies blisko Ogrzewania szyby.. z tym robienie za antene to nie wiem tak na moj rozum to ciezko bedzie ale moze ktos bedzie mial ochote sie z tym pobawic.. ale gdyby to było mozliwe i opłacalne to by to wymysliji ... a wystarczy im tylko cienki paseczek na przednije szybie .. i takie rozwiązanie wystarczy...
    PS u mnie radio wogole nie odbierało dopuki nie załozyłem wzmacniacza antenowego..
    senso
    Level 20  
    Może 'mata' grzewcza tylnej szyby wywołuje zakłócenia w lini zasilania???najprościej to założyć filtr przeciwzakłóceniowy na zasilanie w radiu i wyjdzie czy to jest to.Swoją drogą nie spotkałem się z czymś takim,tzn zakłócenia inne niż po lini zasilania itp...ciekawe
    powodzenia
    pozdro
    radi123
    Level 11  
    antene mam na dachu samochodu tuż nad przednia szybą, a "snieży' tz. szumi , charczy mało domyslny oloelektro jesteś;) pomózcie dalej snieży:(
    web69
    Level 32  
    witam renault laguna ma antenę w ogrzewaniu tylnej szyby, mój stary mercedes w123 w wersji 300d też taką miał. można kupić bez problemu taki separator i zrobić sobie samemu taką antenę. a nie stosuje się tego, bo taka antena ma własności kierunkowe, a w aucie to wada. sprawdź wszystkie połączenia do ogrzewania szyby, masę tylnej klapy (jeśli to wersja hatchback) kable przy zawiasie, przekaźnik i sam włącznik.
    DARKO-alarmy
    Level 12  
    Tak przeglądam czasem te odpowiedzi i dziwić się chce.
    Przecież rozwiązania naten w szybie sa stosowane od dawna - co prawda nie na tych samych paskach ale tuż obok i to działa.
    A skoro antena jest na dachu i odbira nie czysto warto coś wykluczyć np. czy jest to antena czy też radio - najprościej podłożyć inne - może tyle wystarczy - czasem szkoda walczyć. .....