Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przekształtnik trójkąt - sinus

kam1998 21 Apr 2021 18:31 546 7
    kam1998
    Level 2  
    Witam serdecznie, potrzebuję pomocy, a bardziej wytłumaczenia, ponieważ wykonałem układ przekształtnika (jak w temacie) w multisimie, wykonałem wszystkie potrzebne obliczenia do określenia jakie rezystancje mają być dołączane żeby wyszedł w miarę dobry sinus. Układ działa jak powinien, następnie wszystko zostało złożone i polutowane, i podpięte pod generator trójkąta.
    I teraz moje pytanie, jak podłączyłem generator i podałem napięcie 3.8Vpp (dla tej wartości zawartość harmonicznych jest najmniejsza) to czemu układ działa poprawnie? Kolejne diody powinny się załączać dla napięć 0.5V, 1.1V, 1.7V, 2.3V, 2.9V, tak samo dla ujemnej części okresu. Skoro mam amplitudę 1.9V to czemu w ogóle ten układ działa ? Przekraczając 5Vpp sinusoida zaczyna się odkształcać. Wykorzystałem diody 1N4148. Na obrazku pokazany jest schemat układu oraz przebiegi sinusa i trójkąta dla trójkąta 4Vpp.

Przekształtnik trójkąt - sinus Przekształtnik trójkąt - sinus
    Janusz_kk
    Level 36  
    kam1998 wrote:
    I teraz moje pytanie, jak podłączyłem generator i podałem napięcie 3.8Vpp (dla tej wartości zawartość harmonicznych jest najmniejsza) to czemu układ działa poprawnie? Kolejne diody powinny się załączać dla napięć 0.5V, 1.1V, 1.7V, 2.3V, 2.9V, tak samo dla ujemnej części okresu. Skoro mam amplitudę 1.9V to czemu w ogóle ten układ działa ?

Odłącz wyjście od diod to zobaczysz dlaczego.
    Janusz_kk
    Level 36  
    No i jaką ma amplitudę?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Janusz_kk wrote:
    No i jaką ma amplitudę?
    Do czego dążysz? bo nie widzę sensu.

Układ rzeczywisty różni się od symulacji, to trzeba go dokładniej zbadać, może jest błąd w montażu, albo niewłaściwa wartość rezystora. W rzeczywistym układzie mógł byś zbadać napięcia w węzłach 8,5,3,4 żeby sprawdzić kiedy diody zaczynają przewodzić, sprawdzić czy w punkcie 2 jest 0V - wirtualna masa, świadczy o poprawnej pracy wzmacniacza.

Według mojej symulacji twój układ działa najlepiej (THD=0,7%) dla amplitudy 9,6Vpp dając na wyjściu 6Vpp, przy 4Vpp na wejściu mamy na wyjściu prawie niezniekształcony trójkąt 3,6Vpp. W tym przypadku nie ma powodu żeby symulacja miała się różnić od układu rzeczywistego.
    Janusz_kk
    Level 36  
    jarek_lnx wrote:
    Do czego dążysz? bo nie widzę sensu.

Szkoda, widać że człowiek nie wie jak działa wzm operacyjny, świadczy o tym pytanie
    kam1998 wrote:
    Kolejne diody powinny się załączać dla napięć 0.5V, 1.1V, 1.7V, 2.3V, 2.9V, tak samo dla ujemnej części okresu. Skoro mam amplitudę 1.9V to czemu w ogóle ten układ działa ?

Dlatego napisałem aby odłączył sprzężenie zwrotne i zobaczył co ma na wyjściu, ma pełną amplitudę czyli więcej niż napisał, więc kolejne diody zaczynają przewodzić i zamykają sprzężenie zwrotne. Chciałem Mu pokazać skąd się bierze odpowiednia amplituda napięcia wyjściowego.
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Pytanie autora
    kam1998 wrote:
    I teraz moje pytanie, jak podłączyłem generator i podałem napięcie 3.8Vpp (dla tej wartości zawartość harmonicznych jest najmniejsza) to czemu układ działa poprawnie?

jest zupełnie sensowne.
    Janusz_kk wrote:
    Szkoda, widać że człowiek nie wie jak działa wzm operacyjny, świadczy o tym pytanie

Chyba wręcz przeciwnie.
    Zapewne w rzeczywistym układzie jest jakiś błąd, co już zostało napisane
    jarek_lnx wrote:
    może jest błąd w montażu, albo niewłaściwa wartość rezystora
    Janusz_kk
    Level 36  
    krzysiek_krm wrote:
    jest zupełnie sensowne.

No nie, bo dalej autor pyta
    kam1998 wrote:
    Kolejne diody powinny się załączać dla napięć 0.5V, 1.1V, 1.7V, 2.3V, 2.9V, tak samo dla ujemnej części okresu. Skoro mam amplitudę 1.9V to czemu w ogóle ten układ działa ?

Więc dajmy odpowiedzieć autorowi.