Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo v50 2.0d - Dziwne zachowanie sterownika silnika .

zinek 24 Apr 2021 19:42 1395 5
    zinek
    Level 15  
    Witajcie mam taki dziwny problem .
    Nagle mu odbija gaśnie nie chce zapalić.
    Podczas kręcenia rozrusznikiem zauważyłem ,ze podczas próby odpalenia skacze napięcie w parametrze supply voltage 1 wynosi wtedy 0v po pojawieniu się tam 5v volvo odpala normalnie .
    W błędach sypie wtedy nieprawidłowa wartość napięcie przeplywki , czujnik cisnienia na listwie , czujnik obrotów walka . Zasilanie do ecu sprawdzone żarówka poprawne . Na podmienionym sterowniku również dzieją się te skoki . Jak zgaśnie i wariuje potrafi przekaźnik w komorze cykać naprzemian wyświetlaniem się kontrolki świec żarowych i check engine .
    W tym czasie po kolei odłączam na przemian wszystkie kostki w instalacji silnika , a nic to nie zmienia .

Ma ktoś jakiś pomysł ?
    zinek
    Level 15  
    https://youtube.com/shorts/MPOQ7UsmWAQ?feature=share

Problem zaczyna występować w momencie próby odczytu parametrów przepływomierza .
    Na 4 pinie(zielono-czerwonym ) przepływomierza zaczyna przebijać masa w momencie wariacji kontrolek i cykania przekaźników .
    Na pinie 2 przekaźnika r14 zaczyna się pojawiać masa chwilowo masa . Nie idzie odpalić samochodu do momentu odkręcenia klemy z akumulatora .
    Cim sprawdziłem zieleniny nie ma .
    seat21
    Level 28  
    A moze tak podłacz inny tester bo może ten tak wprowadza problemy
    zinek
    Level 15  
    Ogólnie to z autem są takie problemy , nagle gaśnie i dopiero po odłączeniu akumulatora zaczyna odpalać .
    Albo obroty max 1100obr.

Jutro sprawdzę autocomem .
    decybel91
    Level 42  
    Kiedyś w podobnym Volvo problemem były masy na skrzyni biegów lub silnika. Kilka połączonych kabli masowych chyba czarno-zółte. Leciałem po wiązce i dość szybko znalazłem.