Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hormann Supramatic e3 nie działa po restarcie do fab. ust. wyświetla błąd nr 8

zamekpeugeot 24 Apr 2021 20:23 1992 9
    zamekpeugeot
    Level 1  
    Dzień dobry,
    proszę o pomoc przy napędzie firmy Hormann typ Supramatic e3, który po restarcie do ustawień fabrycznych wyświetla błąd nr kodu 8 (instrukcja podaje):
    " błąd/ostrzeżenie - nie można wysłać polecenia uruchomienia,
    " potencjalna przyczyna" - napęd zablokowano dla elementów obsługi i wydano polecenie uruchomienia,
    " rozwiązanie" - odblokować napęd dla elementów obsługi, sprawdzić podłączenie IT 3b.
    dodam, że reset wykonuje zgodnie z instrukcją (wciskam prg, wyjmuje wtyczkę zasilającą, podpinam wtyczkę zasilającą, na wyświetlaczu pojawia się komunika C i U ustawiam typ bramy 01 (segmentowa) i wciskam uruchomienie napędu górna strzałka, wyświetla L i wbija kod błędu nr 8, dalej już nic nie można zrobić, napęd ani drgnie - nie uruchamia się, można tylko zrobić ponowny reset i tak w kółko. Napęd uruchamiałem z pilota, ze stycznika ściennego i bezpośrednio z przyciski napędu wszędzie ta sama sytuacja.
    Mam pytanie czy ktoś z użytkowników miał już podobny problem jak opisałem wyżej.
    Dziękuje za wszelkie wskazówki rozwiązujące problem z kodem błędu nr 8.
    Napęd zdemontowałem z prowadnicy bo myślałem że to pomoże, jednak nie pomogło.
    Brama segmentowa 5m chodzi prawidłowo, lekko, bez oporów, aktualnie tylko manualnie.
    Dodam, że napęd użytkuję 5 lat i wcześniej nie było z nim problemów, aż do tego momentu.
    tomaszserwach
    Level 2  
    Dzień dobry,

Czy udało się rozwiązać problem? Od zeszłego tygodnia mam identyczny problem, napęd w momencie programowania wyświetla błąd 8 i nawet nie próbuje podnosić bramy.

Pozdrawiam
    Tomek
    benito81
    Level 2  
    Dzień dobry, Czy udało się rozwiązać problem? Brama używana 6 rok. Napęd przestał otwierać/zamykać bramę (wyświetlił kod 8). Wróciłem do ustawień fabrycznych i próbowałem zaprogramować od nowa, ale nadal zwraca w/w błąd. Sytuacja się powtarza mimo zdjęcia głowicy z napędu.
    tomaszserwach
    Level 2  
    Na razie serwis firmy montującej napęd wymienił go na inny egzemplarz, tamten pojechał do hormanna na reklamację. Nie nam żadnych nowych informacji.
    benito81
    Level 2  
    Będę wdzięczny za informację jak się zakończy ten temat. Mój napęd jest już po gwarancji i mam nadzieję, że obejdzie się bez wymiany na nowy.
    grucha_1987
    Level 1  
    Witam,

Odświeżam temat, gdyż mam ten sam problem.

Sytuacja wyglądała następująco:

Brama po zamknięciu otwierała się sama na wysokość kolan. Nic z tym nie dało się zrobić więc przywrociłem ustawienia. Przy programowaniu bramy i wykonywaniu jej trzech cykli otwarć, brama znów otwiera się tylko do kolan oraz wyskakuje błąd 8. Wyczytałem w instrukcji, iż problem może leżeć w zewnętrznych odbiornikach typu klawisz, sterownik bądź fotokomórka. Odstawiam że może to fotokomórka, lecz po odłączeniu kabli błąd nadal występuję, cały czas błąd 8. Jest ona jakoś zakodowana w napędzie i mimo odłączenia błąd nie zginie? Jestem skłonny kupić nową fotokomórkę, lecz przed tym chciałbym mieć pewność że to ona jest przyczyną.

Może ktoś ze wcześniejszych użytkowników rozwiązała problem i się podzieli

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
    wipp
    Level 11  
    Podpinam się, mam ten sam problem kod 8.
    Udało się komuś ustalić przyczynę, do wymiany płyta?
    wipp
    Level 11  
    Po odpięciu od prądu na całą noc, wróciło do normy? Trudno powiedzieć co się dzieje błędu nr 8 nie pokazuje. Na razie, dalej zobaczymy. Co się dowiedziałem, serwis mówi od razu wymiana całej głowicy - koszt 1000 zł. Spec od elektroniki, który miała przyjechać , ale na razie odmówiłem, powiedział przez telefon, że może psuć się coś na płycie. Ale powiedział też , że może być przyczyną skok napięcia, i jeżeli mam lub sąsiad fotowoltanikę to może się tak dziać, jak mocniej przygrzeje to wzrost napięcia i już. Ciekawe jest to że mam to od 2 miesięcy. Sąsiad ma fotowoltanikę i może to coś być z tym jak słońce mocniej przygrzeje to sieć wariuje i mogę mieć problem. Można zgłosić do zakładu energetycznego i obniżają napięcie na transformatorach.
    Ostatnio też jest ciepło a nawet gorąco, może to mieć wpływ na elektronikę, jakiś kondensator czy coś. czas pokaże, narzazie testuję, dalej. Mierzyłem napięcie w gniazdku pokazuje 240 volt.
    Hormann nie chce, bo nie ma kim naprawiać płyt, o dziwo sprzedaje głowice , samych płyt to już nie koniecznie, dziwne. A dla sewisantów nie udostępnił publicznie schematu płyty.
    IndyPoint
    Level 11  
    Witam

Najczęściej przy błędzie "8."uszkodzeniu ulega jeden z dwóch układów scalonych które są po białej stronie PCB. Na ręcznym schemacie autor oznaczył je jako T49124 ale w rzeczywistości są to MLX36150A. Na ali są do kupienia po ~10zl, na OLX też widziałem po ~30zl. Jeżeli nie chcesz inwestować, wylutuj oba i zamień je miejscami. Jeden układ służy do sterowania silnikiem (błąd nr 8.) drugi do oświetlenia 12V. Po zamianie będzie mechanizm pracował poprawnie ale nie będzie podświetlenia 12V. Uwaga układy te bardzo ciężko się wylutowują ponieważ są przyklejone do PCB i na dodatek cyna jest bezołowiowa wiec wymaga wyższej temperatury. Naprawiasz na własną odpowiedzialność.

Powodzenia
    IndyPoint
    Bartek_Wosik
    Level 27  
    Obejrzyj dokładnie na płycie głównej złącze od zasilacza, tam często są zimne luty. Raz miałem uszkodzony jeden z MOSFETów w okolicy złącza zasilania i złącza akumulatora.