Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ładowarka Liitokala-lii-202 i akumulator Panasonic NCR18650B - czy to dobry wybór?

Monangel 25 Apr 2021 13:42 5985 22
Renex
    Monangel
    Level 3  
    Witam serdecznie.
    Chciałem Was zapytać jako fachowców o jedną rzecz. Kiedyś na rower kupiłem latarkę jako oświetlenie roweru:
    https://militarniak.pl/pl/p/Latarka-Cree-R2-240-lm-zoom-3-x-AAA/57

Coś takiego jak w linku tyle, że moja może działać również na jeden akumulator 18650. Latarka świeci niesamowicie. Niestety w komplecie dostałem akumulator nieznanej mi firmy Bailong o kosmicznej pojemności 8800, która jest oczywiście dziełem wymysłu marketingowców. Akumulator jest kiepski trzyma krótko. Chciałem sobie kupić dwa markowe akumulatorki 18650 (samsung, sanyo, panasonic, LG) o pojemności 3350 Mah, ta pojemność w firmowych aku jest chyba realna) i najprostszą ładowarkę. Po opisie funkcji wybrałem taką Liitokala-lii-202, która wystarczy mi w zupełności. Poczytałem trochę testów i zdecydowałem się na
    Panasonic NCR18650B. Ma do was kilka pytań:

1. Czy ładowarka którą wybrałem nada się, jest takiej klasy że można jej zaufać ? ( ma zabezpieczenia, nie przeładuje itp)
    2. Czy ogniwa które wybrałem mogą być czy odradzacie ?
    3. Ładowarka może ładować akumulator prądem 1A, czy ten akumulatorek który wybrałem może być ładowany takim prądem ?
    4. Najważniejsze ! Jeśli ów Panasonic jest ok to którą wersję wybrać, bez zabezpieczenia czy z jakimś tam zabezpieczeniem jak tu w linku ?
    https://allegro.pl/oferta/akumulator-zabezpieczenie-ncr18650b-3400mah-10099947596
    5. ładowarka może być podłączona do ładowarki 5V od telefonu, ale ja mam ładowarkę od samsunga S8 która ma QC, więc ma i 5 i 9 V czy mogę taka ładowarkę podłączyć do tej Liitokali ? czy ładowarka da wtedy 5V czy 9 V i spali mi liitokale ?
    6. Przy akumulatorach podają 5A, 8A czy 30A (wysokoprądowość) czy to ma znaczenie jeśli chcę je tylko do latarki ?
    7. Na jednej z aukcji aku Sanyo był dopisek:
    "Ogniwa litowe mogą być używane tylko z elektroniką ochronną! PCM, PCB. Nieprawidłowe postępowanie może doprowadzić do zwarcia, wybuchu, pożaru..."
    Ta elektronika musi być doczepiona do akumulatorka jak w linku z pkt 4, czy ta liitokala ma takie zabezpieczenie i wystarczy ? Trochę się przestraszyłem.

Do tej pory akumulatory AA używałem sanyo eneloop były super zawsze, znalazłem sanyo 18650 ale jak wiedzieć czy to oryginały czy podróbki ?

https://allegro.pl/oferta/ogniwo-sanyo-ncr18650ga-3500mah-li-ion-3-7v-7603262997

z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Renex
    tzok
    Moderator of Cars
    Po pierwsze, to te latarki z soczewkami wcale nie świecą "niesamowicie", też mi się bardzo podobały, dopóki sobie nie kupiłem Convoy S2+. Tylko przy pierwszej popełniłem błąd i wziąłem najmocniejszą wersję...

Twoja latarka ma niby 3W (w co mocno wątpię), czyli pobór prądu powinien być poniżej 1 A.

Ogniwa bez BMS/PCM w zasadzie są przeznaczone do budowania pakietów (w których jest wspólny BMS na cały pakiet). Zarówno latarka jak i ładowarka mają zabezpieczenia ale formalnie bateria powinna mieć swój BMS "na wszelki wypadek". Oczywiście ja i pewnie dziesiątki tysięcy osób na świeci używają w latarkach ogniw bez BMS i nic złego się nie dzieje. Ale ani ja ani żaden producent akumulatorków/latarek, nie weźmie na siebie odpowiedzialności za takie wykorzystywanie tych ogniw. Te akumulatorki mają mechaniczne zabezpieczenie, które w razie zwarcia/przegrzania uwalnia ciśnienie z wewnątrz ogniwa i rozłącza obwód.

Tutaj masz parametry techniczne ogniwa, które wybrałeś:
    http://www.batimex.pl/zdjecia/pdf/ncr18650b.pdf
  • Renex
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Skoro zadajesz takie pytania, to znaczy, że Twoja wiedza na temat akumulatorów Li-Ion jest niewielka, więc wybieraj akumulatory tylko z zabezpieczeniem. Z Li-Ion nie ma żartów i łatwo spowodować wybuch i pożar, poza tym akumulatory przeżyją dłużej jak będą odpowiednio zabezpieczone.
    LEDówki
    Level 39  
    ładowarka podłączona do ładowarki... Kolego, skoro ładowarka Liitokala jest ładowarką, to potrzebuje zasilacz. Jeśli producent określił, że zasilacz ma mieć 5V i prąd wyjściowy do iluś tam amperów, to taki zasilacz musi być użyty. Nie ma żadnej gwarancji, ba można być pewny, że ładowarka ulegnie uszkodzeniu, jeśli użyty będzie zasilacz o wyższym napięciu.
    Jeśli ładowarkę liitokala podłączony kolega do gniazda USB w komputerze, to przez to komputer nie stanie się ładowarką - jego port USB będzie wykorzystywany w roli zasilacza.
    Teraz o akumulatorze litowo jonowym w latarce. Ma kolega ten komfort, że może sprawdzić przy jakim napięciu baterii latarka przestaje działać. Jeśli jest to napięcie niższe niż dopuszczalne dla akumulatorów litowo jonowych (ok. 3V), to musi kolega zakupić akumulator z zabezpieczeniem.
    Informacja o tym czy dany akumulator może być ładowany prądem 1A jest zawarta w dokumentacji technicznej akumulatora. na stronie BTO przy tym akumulatorze jest informacja, że może być ładowany prądem 1,6A, więc ładowarka kolegi nie zepsuje go.
    Monangel
    Level 3  
    Dziękuje już za kilka odpowiedzi. Jestem noga w tej dziedzinie stąd takie pytania. Niestety nie do końca otrzymałem odpowiedź. Dalej nie wiem czy ładowarką/zasilaczem od samsunga mogę się posiłkować. Zdaję sobie sprawę, iż potrzebny jet zasilacz 5V, ale ów ładowarka od telefonu którą posiadam obsługuje obie wartości (5V i 9V) . Nie wiem tylko czy sama inteligentnie wykryje że Liitokala potrzebuje 5V i puści 5V, czy nie wykryje i puści 9V. Dlatego jeśli ktoś takiej ładowarki/zasilacza używał prosiłbym o wpis.

Rozumiem zatem, że lepiej kupić te akumulatory z zabezpieczeniem. Akumulator który był komplecie nie posiada żadnego zabezpieczenia dodatkowego (widocznego z zewnątrz) stąd pytałem. Nie mam pojęcia o tym więc bałem się zdwojenia tych zabezpieczeń, że ładowarka ma swoje, a dodatkowo akumulator ma dodatkowy układ. Nie wiem czy to jakoś nie zakłóca się wzajemnie. Próbowałem oglądać na YT filmy o akumulatorach i ładowarkach ale widziałem że tam pchali do ładowania zwykłe akumulatory bez zabezpieczenia https://youtu.be/QQeIKnTZ55U

Rozumiem, że te akumulatory mogę doładowywać w każdym momencie (tak jak w laptopie czy telefonie) ? chodzi mi o to że jeśli będę używał latarki i załóżmy że pozostanie 60% naładowania to mogę podładowywać akumulator i nie czekać do momentu aż widocznie słabiej latarka będzie świecić ? czy wtedy ładowarka doładuje taki akumulator od 60 do 100% czy zacznie go ładować od początku jakby ? (pełne ładowanie które trwa od początku do pełnego)

wiem, że nie jest to według waszej miary super cudo (latarka), ale do tej pory posiadałem oświetlenie które zapewniało tylko to że byłem widoczny. Obecna latarka w porównaniu z tym co miałem to kosmos, w promieniu kilku metrów mam mega jasno i widzę gdzie jadę :)
    ADB-6
    Level 33  
    Monangel wrote:
    Rozumiem, że te akumulatory mogę doładowywać w każdym momencie

Tak. Te akumulatory nie posiadają "efektu pamięci". Kontroler ładowania/rozładowania zwiększy bezpieczeństwo użytkowania akumulatora i wydłuży jego żywotność. Taki akumulator pozbawiony kontroli stanowi poważne zagrożenie. Byłem świadkiem kilku eksplozji...
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Ładowarka potrzebuje 5V 2A, więc taki zasilacz musisz podłączyć, pamiętając o właściwej polaryzacji. Co do doładowywania, to oczywiście możesz doładowywać akumulatory w każdym momencie, niezależnie w jakim stopniu są rozładowane.
    Monangel
    Level 3  
    Okej to najważniejszy problem rozwiązany. Kupię te akumulatory z zabezpieczeniem. Różnica kilku złotych w cenie nie robi różnicy. 3mm więcej długości też raczej nie powinno mieć wpływu, latarki tego typu które mam mają głęboko wkręcany korek, więc najwyżej wkręcę go kilka obrotów mniej.
    Wiem, że ładowarka potrzebuje 5V, chodzi mi tylko o to ile volt da mi na wyjściu "ładowarka" od telefonu jeśli pracuje w zakresie 5-9 V (posiada QC) czy sama wykryje że Liitokala potrzebuje 5V i rzuci tyle czy poleci pełną mocą 9V tego nie wiem. Po co kupować kolejną jeśli ta od samsunga mogłaby pracować. W ciemno jednak nie podłącze, myślałem że ktoś z Was może podłączał ładowarkę od telefonu z QC (pracującą z dwoma możliwymi napięciami) i ma to przećwiczone.
  • Helpful post
    LEDówki
    Level 39  
    W zasadzie jest szansa, że ładowarka zadziała z zasilaczem QC. Do trybu QC potrzebna jest odpowiednia konfiguracja napięcia na kablu USB. Do potwierdzenia jest informacja, że takie zasilacze są zgodne wstecz ze starszymi zasilaczami, co umożliwi koledze używanie go z ładowarką liitokala.
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Monangel wrote:
    ładowarka może być podłączona do ładowarki 5V od telefonu, ale ja mam ładowarkę od samsunga S8 która ma QC, więc ma i 5 i 9 V czy mogę taka ładowarkę podłączyć do tej Liitokali ? czy ładowarka da wtedy 5V czy 9 V i spali mi liitokale ?

Jeśli zasilacz od telefonu ma wystarczającą wydajność prądową na napięciu 5V to można go używać. QC wymaga negocjacji napięcia z odbiornikiem, żeby przełączyć napięcie. Jeśli odbiornik nie wspiera QC to dostępne będzie wyłącznie 5V.
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    To nie ty pytałeś w komentarzach z mojego linku? Są tam dwie takie same odpowiedzi, że nic złego się stać nie powinno, natomiast na te pytanie szukałbym odpowiedzi w działach GSM, bo to coś od ładowania telefonów...
    Na moje też nie bardzo coś, ładowarka jest 5V z możliwością po "uzgodnieniu" z telefonem, dania wyższego napięcia. Żeby uzgodnić, to Samsung musiałby połączyć się z Liitokalią, a do tego potrzebny jest chyba Qualcomm.
    Monangel
    Level 3  
    tzok wrote:
    Po pierwsze, to te latarki z soczewkami wcale nie świecą "niesamowicie", też mi się bardzo podobały, dopóki sobie nie kupiłem Convoy S2+. Tylko przy pierwszej popełniłem błąd i wziąłem najmocniejszą wersję...

a którą wersję ma kolega ? Z tego co widziałem S2+ wychodzi na diodach XPL HI, oraz XM-L2, dodatkowo XM-L2 jest w kilku wersjach (T6-4C, U2-1A, T5-5B, T6-3B ) Zdaję sobie sprawę, że to inna jasność i moc ale...chodzi też o długość świecenia i aby się nie grzała. Ile wytrzymuje jazdy świecąc na 100% ? Może i zmieniłbym ale...jeśli przy takiej mocy świeci godzinę to dla mnie za krótko. Moja dzięki zoomowi świeci równomiernie (jeśli ustawię na szeroko) w całym kole, a jak świeci Twoja ? Na YT widać jakby w centrum mocniej a boki lżej.
    Czy mocno się grzeje ?

Dodano po 10 [minuty]:

g107r wrote:
    Monangel wrote:
    Niestety nie do końca otrzymałem odpowiedź. Dalej nie wiem czy ładowarką/zasilaczem od samsunga mogę się posiłkować.
    To ty? https://diodek.pl/liitokala-lii-202-test-wiekszego-brata-lii-100/

Tak to ja, zadałem pytania w 3 miejscach, od przybytku głowa nie boli :)
    tzok
    Moderator of Cars
    Niestety dawno kupowałem i nie pamiętam już oznaczeń tej pierwszej - mocniejszej (2,8A), drugą słabszą, mam T6 3B (czyli XM-L2 5000-5200K) z 6-ma driverami 7135 (2,1 A). Ta 2,8A na 100% się grzeje, ale nigdy na 100% jej nie używam. Przy 40% ma pobór prądu poniżej 600 mA, czyli powinna świecić ok 4 h. Na rowerze za wiele z nią nie jeździłem, w ogóle to nawet nie wiem gdzie jest mój rower... od lat na nim nie siedziałem.

Zwierciadło FF jest znacznie bardziej efektywne od systemu projekcyjnego (soczewek), może nie zapewnia tak ostrej linii odcięcia, ale ja to uważam za zaletę, nie wadę.
    Monangel
    Level 3  
    @tzok Czy do twojego Convoy`a zmieści sie akumulator z zabezpieczeniem, który jest pewnie koło 2mm dłuższy ?
    Moja latarka to Bailong BL-8400 na starej diodzie Cree Q5, ale ten zoom daje rade, rozprasza bardzo równo światło, nie potrzeba żadnych kolimatorów i innych modów. Daje bardzo dobre światło (jak na cenę 39 zł), ale czas na nowe aku i ładowarkę, bo to co dostałem w komplecie z latarką woła o pomstę do nieba. Mniej więcej coś takiego

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-akumulatorkow-li-ion-14500-18650-16340-8978284213
    tzok
    Moderator of Cars
    Monangel wrote:
    Czy do twojego Convoy`a zmieści sie akumulator z zabezpieczeniem, który jest pewnie koło 2mm dłuższy ?

Zmieści się ale ale latarka ma swoje zabezpieczenie, więc używam "gołych" ogniw. Miałem kilka "zoomów" i jak pisałem, z początku było woow, a teraz leżą i się kurzą. Convoy w centrum i tak świeci jaśniej niż dowolny z moich "zoomów", a do tego ma jeszcze szeroką strefę półcienia wokół.

Te ładowarki z linku, to ładnie płoną... jak nie bałeś się ich używać, to nie ma się czego obawiać przy akumulatorkach bez PCM ;)
    Monangel
    Level 3  
    No właśnie nie uzywałem tej z kompletu ładowarki bo dostałem jeszcze koszyczek i wkładałem tam eneloopy małe. Eneloopy ładowałem technoline BC-700 więc sie nie bałem. Mimo iż pojemność z koszyczka eneloopów była mniejsza (zliczało się chyba tylko napięcie 3x1.2, a pojemność była taka jak 1 małego eneloopa czy się myle?) to i tak świeciło lepiej i dłużej, dlatego nie używałem tego wynalazku z linku. teraz chciałbym jednak uzywać tych panasoników bo dają większą pojemność stąd zakup nowej ładowarki.
    Monangel
    Level 3  
    Moja ma te same bebechy, jakieś klony :)

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Ostatnie pytanko, na allegro sprzedają te akumulatory panasonica ale ktos w opinii napisał że jest na nich producent liitokala...Jak to w końcu jest ? Litokala robi te aku z ogniw panasonica, czy panasonic zleca im produkcje czy jak ? omijac takie aku czy wszystkie sa takie i trzymaja swoje parametry ?

https://allegro.pl/oferta/akumulator-zabezpieczenie-ncr18650b-3400mah-10099947596#
  • Helpful post
    LEDówki
    Level 39  
    Dobra, jest zamieszanie w nazewnictwie. Akumulator jest zamknięty w obudowie 18650 i jeśli wchodzi w skład baterii np. baterii laptopa, to nazywa się go ogniwem baterii akumulatorów. W podstawach elektrotechniki akumulator jest nazywany ogniwem wtórnym, ale tej nazwy nawet na elektrodzie nikt nie używa.
    Tak więc może być tak, że litokala produkuje akumulatory, które później są pakowane w koszulki z napisem panasonic. Bardzo możłiwe, że dzieje się tak za sprawą firmy Panasonic. Ja bym się tym bardzo nie przejmował. Dostanie kolega akumulatory w pakiecie z zabezpieczeniami, firmowane znakiem Panasonic - poważnej firmy. Chyba, że jest to jakaś wyrafinowana podróbka.
    Monangel
    Level 3  
    Ogniwa przyszły oryginalne Panasonic w fajnym pudełku. Mieszczą się zarówno w ładowarce jak i latarce mimo zabezpieczenia. Także jestem bardzo zadowolony. Dziękuje za porady temat do zamknięcia.