Posiadam softwarowy RAID-5 z windowsowych dysków dynamicznych. Wolumin został usunięty. Na wszystkich dyskach, korespondujące miejsce widnieje jako puste. Czy aktualnie istnieją jakieś programy, potrafiące przywracać usunięte woluminy na dyskach dynamicznych? A konkretnie RAID-5. Coś na kształt FtEdit, którym kiedyś odzyskałem RAID na dyskach podstawowych.
Kiedy zaczynałem przygodę z dyskami dynamicznymi, nie było żadnych programów naprawczych, toteż regularnie robiłem kopie najważniejszych rzeczy. Ale jestem właśnie przed backupem, więc w razie porażki, część danych utracę.
W programie DMDE 3.4 jest jakaś opcja rekonstrukcji RAID. Wygląda, jakby można było dodać tylko całe dyski. To nie sprawdzi się u mnie, gdyż na początku każdego dysku, mam niewielki wolumin prosty, dopiero potem był RAID-5. Wszelkie sugestie mile widziane.
Dodaję zrzut przystawki do dysków. Niżej są jeszcze 2 dyski o takiej samej konfiguracji.

Dodano po 45 [minuty]:
Tak to widzi DMDE:
Zastanawiam się, czy kliknąć na Wstaw partycję, czy szukać innego softu.
Niestety, nie mam wolnych 8 TB, aby działać na kopiach dysków.
Kiedy zaczynałem przygodę z dyskami dynamicznymi, nie było żadnych programów naprawczych, toteż regularnie robiłem kopie najważniejszych rzeczy. Ale jestem właśnie przed backupem, więc w razie porażki, część danych utracę.
W programie DMDE 3.4 jest jakaś opcja rekonstrukcji RAID. Wygląda, jakby można było dodać tylko całe dyski. To nie sprawdzi się u mnie, gdyż na początku każdego dysku, mam niewielki wolumin prosty, dopiero potem był RAID-5. Wszelkie sugestie mile widziane.
Dodaję zrzut przystawki do dysków. Niżej są jeszcze 2 dyski o takiej samej konfiguracji.

Dodano po 45 [minuty]:
Tak to widzi DMDE:
Zastanawiam się, czy kliknąć na Wstaw partycję, czy szukać innego softu.
Niestety, nie mam wolnych 8 TB, aby działać na kopiach dysków.