logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie RAID-5 na dyskach dynamicznych

soltyk 25 Kwi 2021 16:01 723 13
REKLAMA
  • #1 19400097
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Posiadam softwarowy RAID-5 z windowsowych dysków dynamicznych. Wolumin został usunięty. Na wszystkich dyskach, korespondujące miejsce widnieje jako puste. Czy aktualnie istnieją jakieś programy, potrafiące przywracać usunięte woluminy na dyskach dynamicznych? A konkretnie RAID-5. Coś na kształt FtEdit, którym kiedyś odzyskałem RAID na dyskach podstawowych.

Kiedy zaczynałem przygodę z dyskami dynamicznymi, nie było żadnych programów naprawczych, toteż regularnie robiłem kopie najważniejszych rzeczy. Ale jestem właśnie przed backupem, więc w razie porażki, część danych utracę.

W programie DMDE 3.4 jest jakaś opcja rekonstrukcji RAID. Wygląda, jakby można było dodać tylko całe dyski. To nie sprawdzi się u mnie, gdyż na początku każdego dysku, mam niewielki wolumin prosty, dopiero potem był RAID-5. Wszelkie sugestie mile widziane.

Dodaję zrzut przystawki do dysków. Niżej są jeszcze 2 dyski o takiej samej konfiguracji.

Dodano po 45 [minuty]:

Tak to widzi DMDE:
    Zastanawiam się, czy kliknąć na Wstaw partycję, czy szukać innego softu.
    Niestety, nie mam wolnych 8 TB, aby działać na kopiach dysków.
  • REKLAMA
  • #2 19400258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19400344
    soltyk
    Poziom 27  
    Dzięki za zainteresowanie. 3 dyski mają SMART ok, ten czwarty ma wyraźne problemy (dużo relokowanych sektorów). Od początku roku, kilkukrotnie był odrzucany. Musiałem reaktywować go i regenerować macierz. Takie rzeczy czasem zdarzają się, potem wszystko działało.

Od kilku dni występuje jakiś problem, który właśnie diagnozowałem (regeneracja dochodzi do końca i następuje restart komputera, po czym proces powtarza się w pętli; w logach nie ma nic ciekawego). Przełożyłem ten dysk do innego komputera. HdTune przeskanował go całego bez błędów.

W takim razie, postanowiłem usunąć drugi wolumin (czyli część RAID-5), po czym ponownie podłączyć dysk do pierwszego komputera. Liczyłem, że system zobaczy wolne miejsce, które będę mógł wskazać do odbudowy RAIDu. A tu szok, import dysku spowodował usunięcie mojego RAID-5! Tak powstał mój problem. Teraz stan ostatniego dysku jest dla mnie sprawą drugorzędną.

Będę szczęśliwy, jeśli uda się odtworzyć RAID nawet bez udziału ostatniego dysku (jako degraded). Dane na nim powinny być aktualne (regeneracja dochodziła do końca, na podglądzie było widać odczyt pozostałych HDD i zapis tego), a sam dysk odczytał się cały pod HdTune, więc możemy spróbować odzyskać RAID bez niego lub z nim. Tylko jak to zrobić?

Aktualnie stawiam system testowy (pod maszyną wirtualną). Spróbuję stworzyć podobną sytuację i sprawdzić skutki pracy DMDE.
  • REKLAMA
  • #4 19400390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19400455
    soltyk
    Poziom 27  
    Smart coś tu świruje, bo pokazuje 720 relokowanych, a wczoraj było prawie 12000. Tak samo C5 C6 - nie pamiętam Raw, ale Current było 28, a dziś skoczyło na 98. On ma coś z głowicami? Obecnie nie dam rady zareklamować go. Jako pojedynczy dysk działa sprawnie.

Pierwszy dysk świeci na żółto, ale on jest ok. Teraz to mało istotne, załeży mi w tej chwili tylko na odzyskaniu woluminu. Pod wirtualką widzę, że DMDE nie odzyska macierzy. Albo ja nie umiem go używać. Usunięty RAID-5 próbuje przywracać jako partycję podstawową, mimo że jesteśmy na dysku dynamicznym. Pomysły?
  • #6 19400692
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    soltyk napisał:
    Pierwszy dysk świeci na żółto, ale on jest ok

Nie jest OK - patrz na wartości RAW i zmień je na DEC 10 w funkcje - zaawansowane - wartość raw
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19400789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19401134
    soltyk
    Poziom 27  
    Bródka napisał:
    Nie jest OK - patrz na wartości RAW i zmień je na DEC 10 w funkcje - zaawansowane - wartość raw

Tak widzę, C5 i 6 są po 48 dec, to drobiazg.

a_komputerowiec napisał:
    Tak jak myślałem dysk DM. Od razu dałbym go na odzysk do data labu i nie katował

Chyba nie dogadamy się. Awaria tego dysku nie jest problemem (przynajmniej tym głównym). Nie ma co z niego odzyskiwać. Po to mam RAID, aby nie przejmować się padem jednego dysku. Aktualnie walczę o odzyskanie usuniętego woluminu RAID-5, który leżał na 4-rech dyskach. Musiałbym wysłać im wszystkie 4 dyski, a usługa odzyskiwania z RAID kosztuje tyle, że kompletnie nie opłacałoby mi się to. Taniej i szybciej wyszłoby odtworzyć ręcznie to, czego nie mam na backupie.

Dysk jest na gwarancji. Muszę wykończyć go, bo pewnie nie wymienią mi go tylko na podstawie SMARTu.

Cytat:
    te dyski mają dramatycznie słabe głowice i pewnie uległy degradacji.

Nie strasz mnie, pozostałe 3 to ten sam model.

Pierwszy dzień używam DMDE, dopiero uczę się tego softu. DMDE jednak potrafi współpracować z macierzami złożonymi z partycji - można podać offset. Interleave dla dysków dynamicznych wynosi 64. Trzeba jeszcze odgadnąć kolejność dysków, rozmieszczenie parzystości i ... mamy dostęp do RAIDu!. Jest przełom, czerwony alarm odwołany.

Niestety, nie da się podmontować woluminu w systemie, ani nawet wyciągać całych katalogów. Więc czeka mnie wiele wieczorów porównywania i wyciągania pojedynczych plików. A może jest taka opcja, ale jej nie widzę?? Następnie będę musiał odtworzyć macierz i wgrać wszystko z powrotem. Przy tej ilości danych, to zajmie przynajmniej 4 dni.

Dlatego ponawiam pytanie: czy jest narzędzie pozwalające odzyskać usunięty wolumin RAID-5 na dyskach dynamicznych? Mile widziany też ktoś, kto ogarnia to ręcznie w hex-edytorze (jak wiemy, nie pomoże tu grzebanie w tablicy partycji).

ps. Czy warto, przy takiej okazji, przejść na Storage Spaces? Zastosowałem je na drugim komputerze. To jest wielki skok naprzód w porównaniu do dysków dynamicznych. Jednak, o ile nie mylę się, nie ma żadnego softu do odzyskiwania danych z tego rozwiązania. Jak widać, obecnie można dostać się na rozwalony RAID na dyskach dynamicznych. W przypadku podobnej awarii na SS, pewnie byłbym ugotowany.
    Właśnie z takiego powodu, jeszcze na W.Server 2003 używałem RAID na dyskach podstawowych (w nomenklaturze Microsoftu znany jako Zestaw paskowy z parzystością). I faktycznie opłaciło się - raz uratował mnie FtEdit.
  • #9 19401324
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    soltyk napisał:
    ak widzę, C5 i 6 są po 48 dec, to drobiazg.

To nie jest drobiazg...
    soltyk napisał:
    Dysk jest na gwarancji. Muszę wykończyć go, bo pewnie nie wymienią mi go tylko na podstawie SMARTu.

Ale farmazony wypisujesz, wymienią
    soltyk napisał:
    Aktualnie walczę o odzyskanie usuniętego woluminu RAID-5, który leżał na 4-rech dyskach.

RAID5 nie jest zabezpieczeniem danych, tylko robi się go głównie dla szybkości, uzupełnij dysk, to reszta się odbuduje z pozostałych dysków
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19401391
    soltyk
    Poziom 27  
    Bródka napisał:
    RAID5 nie jest zabezpieczeniem danych, tylko robi się go głównie dla szybkości, uzupełnij dysk, to reszta się odbuduje z pozostałych dysków

Ja używam go po to, aby nie utracić danych w razie awarii dysku.
    Nie odbuduje się. Popatrz na pierwszy zrzut, jaki załączyłem. Po mojej macierzy nie zostało ani śladu. Na szczęście DMDE robi robotę, aktualnie idzie 2-terabajtowy VHD.
  • #11 19406310
    soltyk
    Poziom 27  
    Jak wygląda odzysk danych z uszkodzych Storage Spaces? Czy ktoś to przeprowadzał? Czy jest to obecnie możliwe? jaki soft? nakład pracy? trudność?

Dzisiaj zakończę wyciąganie plików z dysków dynamicznych. Jak widać, jest to wykonalne (i niewiele trudniejsze, niż przy zestawie paskowym na dyskach podstawowych.) Muszę podjąć decyzję, czy zakładać ponownie RAID-5 na dynamicznych, czy Storage Spaces parity. Mam doświadczenie w administracji obydwoma rozwiązaniami. Natomiast interesuje mnie potencjalna możliwość odzysku z SS w razie poważnej awarii.
  • #12 19406621
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Metodą prób i błędów. Trzeba by się dowiedzieć jak SS zapisuję dane. Im bardziej jest to podobne do RAID tym łatwiej odzyskać dane (nawet jeśli soft nie obsługuje danego systemu ale potrafimy ręcznie sobie dobrać pasek, kolejność czy offset, a pasek jest równy, nie ma udziwnień, to dane się wyciągnie). Jak masz komputer testowy to zrób SS i spróbuj poskładać w dmde ale jak czytam o SS to dopóki nie będzie softu obsługującego sama wirtualizację tego systemu, to programy odo odzyskiwania danych mogą nie rozpoznać struktury. No i w trybie parzystości - skąd mamy wiedzieć co na którym urządzeniu się zapisuje? Ja bym tu nie liczył na odzysk danych łatwo i szybko,jesli nie ma softu (nie wiem, nie szukałem). To już lepiej te woluminy, jest jakaś elastyczność większą od RAID i da się dane odzyskać.
    Nie czytałem wątku od początku od deski do deski ale jak męczyłeś uszkodzone dyski to był błąd - najpierw kopia na zdrowy, potem zabawa w składanie. Jakby padło coś więcej mógłbyś tych danych nie złożyć.
    A RAID 5 zabezpiecza przed awarią 1 dysku, nie wiem kto tam po co pisał że nie.
  • #13 19408565
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Kopia posektorowa (przynajmniej słabych) dysków na nowe i potem 'zabawa' z kopiami w odbudowę raidu .
  • #14 19410439
    soltyk
    Poziom 27  
    Helmud, wnętrze Storage Spaces jest bardziej złożone. Z tego co pamiętam, składa się z bloków po 256 MB. Przypuszczam, że wewnątrz nich, są paski raidowe, a bloki należące do wszystkich dysków wirtualnych, będą wymieszane w puli. Dodając do tego journal i opcjonalny thin provisioning, mamy strukturę, której raczej nie ugryzie soft do zwykłego RAID.

Zastanawiałem się, czy użyć dysków dynamicznych czy SS, a tu Microsoft podjął decyzję za mnie. Okazało się, że Windows Server 2012 nie pozwala włączyć do SS dysków dynamicznych - ani pustych, ani częściowo zajętych. A ponieważ na pierwszym HDD mam wolumin z Windows, nie mogę go przekształcić na dysk podstawowy (bez reinstalacji/odtworzenia systemu z backupu).

Wprawdzie jest to zachowanie zgodne z dokumentacją, lecz całkowicie przeciwne do Windows 8. Tutaj potrzebowałem dodać do Storage Spaces dysk częściowo zajęty partycjami. Nie byłem w stanie tego dokonać, dopóki nie przekonwertowałem go na dynamiczny. Na dowód załączam zrzut:

Czyli: pod Win 8, częściowo zajęte dyski, dodawane do Storage Spaces, muszą być dynamiczne, a pod Serverem muszą być jako podstawowe. Totalny brak logiki i konsekwencji. Wracają wspomnienia drugiej połowy lat 90. Użytkując równolegle Win NT i 9x, czasem można było odnieść wrażenie, że były tworzone przez niekomunikujące się ze sobą teamy.

Wracając do mojej macierzy, założyłem ją od nowa, lecz ostatni dysk ponownie został odrzucony:
    W dzienniku są błędy. Co gorsza, chyba zaczyna szwankować także pierwszy dysk. Dziękuję za udział w temacie, zakładam nowy o problemach ze sprzętem: Dysk działa wadliwie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada softwarowy RAID-5 na dyskach dynamicznych, z którego wolumin został usunięty. Poszukuje programów do odzyskiwania usuniętych woluminów, podobnych do FtEdit. W dyskusji poruszono problemy z dyskiem, który ma relokowane sektory, oraz z użyciem DMDE do rekonstrukcji RAID. Użytkownik zauważa, że DMDE nie potrafi przywrócić macierzy, a także omawia trudności związane z odzyskiwaniem danych z Storage Spaces. Wskazano na konieczność wykonania kopii posektorowej uszkodzonych dysków przed próbą odbudowy RAID. Użytkownik podkreśla, że RAID-5 nie jest zabezpieczeniem danych, a jego celem jest szybkość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA