Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Drukarka Posnet Trio Online - Podłączenie drukarki do routera przez USB

rimanov 25 Apr 2021 16:29 1089 11
phoenixcontact
    rimanov
    Level 23  
    Witam
    Mam pytanie. Czy da się podłączyć drukarkę Posnet Trio Online do routera, żeby był do niej dostęp z telefonu? Drukarka jest wersją bez modułu WiFi i Bluetooth. Posiada jedynie kartę sieciową przez USB. Chciałbym, żeby drukarka była w jednym pomieszczeniu, np. kuchni, podpięta do routera przez USB, a kelnerzy, mający przy sobie telefony z oprogramowaniem, mogli po prostu przesyłać zamówienia na te drukarkę. Czy w ogóle jest taka możliwość? Oczywiście chodzi o sieć wewnętrzną, tak, żeby działało to także bez zasięgu internetu.

W instrukcji urządzenia pisze tylko o konfiguracji przez komputer i zmianę ustawień w karcie sieciowej komputera, cytuję:

"Udostępnianie. Zaznacz pozycję „Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera”. Następnie wybierz kartę sieciową podłączonej drukarki. Zatwierdź OK. Karty sieciowe Posnet są oznaczone jako POSNET D LAN-US. Drukarka jest gotowa do pracy online".

Ale wtedy chyba będzie działać tylko będąc podłączoną do komputera? Czy można przepiąć do routera i będzie widoczna na komórkach/tabletach? A może od razu podpiąć do routera, i będzie widoczna? Jestem w tym "zielony" :(

Ewentualnie, jeśli jakieś bzdury plotę, proszę o wyrozumiałość i poprowadzenie "za rękę" jak taką drukarkę podpiąć, aby można było do niej przesyłać zamówienia z telefonów. Czyli do dyspozycji jest sama drukarka, telefon/tablet, router na kartę SIM (ale na razie bez dostępu do internetu), ewentualnie komputer do jakiejś konfiguracji.
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    rimanov
    Level 23  
    Czyli wtedy - teoretycznie - po podłączeniu drukarki do takiego printservera powinno działać z pominięciem komputera? Tylko co wtedy ze sterownikami urządzenia - poradzi sobie bez nich?
    I jeszcze jedna sprawa - do takich serwerów podpina się drukarkę za pomocą USB/LPT, zależnie od drukarki. Ale czy ma znaczenie, że zwykłe drukarki nie mają karty sieciowej przez USB jak ten nieszczęsny Posnet Trio?
    Niestety, obecnie jeszcze żadna firma nie serwisuje, bo dopiero jest to przymierzanie się do zakupu drukarki.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    rimanov
    Level 23  
    W opisie drukarki jest: "Trio ONLINE w standardzie wyposażone jest w kartę sieciową po USB, dzięki któremu możesz skomunikować się z CRK".
    No właśnie nigdzie w pobliżu nie ma serwisu ani technika, który mógłby podjechać. Stąd te pytania - czy w ogóle warto kupować taką drukarkę.
    Są jeszcze opcje tej drukarki z WiFi, i to pewnie by działało bezproblemowo - jak każda drukarka podpięta do sieci - ale podobno są problemy z łącznością.
    Będę jeszcze próbował (znowu) szukać jakichś kontaktów do sklepu, gdzie będą odbierać telefony - może gdzieś mnie przekierują :)
    Co do znajomości na kasach fiskalnych - mam tak samo :) Na razie jednak dzięki wielkie :)
    Anonymous
    Level 1  
    rimanov
    Level 23  
    Tak jak pisałem - problem z dodzwonieniem, dlatego też założyłem temat. A jako że jestem zielony w takich sprawach jak drukarki fiskalne w sieci wewnętrznej, a działać musi bezproblemowo - to wolałbym, żeby ktoś podpiął i sprawdził czy działa jak ma działać, a nie żebym musiał dzwonić potem na pomoc techniczną (o ile się dodzwonię) i pytać co zrobić, bo nie chce działać. Taka sytuacja :)
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    miwi
    Level 28  
    Witam. Jeśli urządzenie jest online to musi być podłączone do routera (internetu). Komunikacja z Internetem jest niezbędna do wymiany informacji z repozytorium Ministerstwa Finansów. Ten sam port ethernetowy jest wykorzystywany do wydruków paragonów fiskalnych. W programie magazynowym trzeba wybrać odpowiedni sterownik wpisać adres sieciowy drukarki oraz podać numer portu (tcp) komunikacyjnego. Takich informacji powinien udzielić serwisant / serwis przypisany do urządzenia.
    rimanov
    Level 23  
    miwi wrote:
    Podaj nazwę programu jakiego używasz

Tak jak pisałem wcześniej, na razie jest to przymierzanie się do zakupu urządzenia. Nie mam programu. Chciałbym najpierw wiedzieć, jak/czy będzie działać taka drukarka.
    Ewentualnie widziałem fajne sprzęty Elzab z WiFi - to może przerzucę się na nie.

miwi wrote:
    Takich informacji powinien udzielić serwisant / serwis przypisany do urządzenia

Urządzenie jeszcze nie zakupione. Ale zobaczymy, czy Koledze Erbit uda się dodzwonić, bo ja takiego szczęścia nie miałem.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    rimanov
    Level 23  
    Czyli konieczność korzystania z internetu jednak jest. No to na razie projekt odpada ze względu na umiejscowienie "pola działania" w górach, gdzie jest "dziura" GSM. Będę coś w przyszłości jeszcze kombinował. Tak czy inaczej dziękuję ogromnie za okazaną pomoc i wyrozumiałość dla "zielonego" :) Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam :)