Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Certyfikat NC RfG - koniec okresu przejściowego.

Resist_34 26 Apr 2021 09:38 5997 19
    Resist_34
    Level 25  
    Witajcie.
    Chciałbym podyskutować/podpytać jak to jest/będzie z tą certyfikacją inwerterów - jutro, czyli 27 kwietnia deklaracje zgodności dołączane do inwerterów będą nieaktualne i aby zgłosić instalację do ZE należało będzie dołączyć certyfikat NC RfG.
    Tylko tych nie bardzo widzę - podobno SolarEdge i Huawei mają już takie ceryfikaty, ale chyba mają one klauzulę najwyższej tajności.

Wczoraj "przeryłem" stronę PGE Dystrybucja i nadal tam widzę PDF-y dotyczące stany z okresu przejściowego (27.04.2019-27.04.2021) a PTPiREE podobno nie ma w planach przeciągania tego okresu.
    Ponadto PGE ma w zgłoszeniu taki punkt :

Quote:
    1. Certyfikat sprzętu spełniający wymagania NC RFG wydawany przez upoważniony podmiot certyfikujący lub sprawozdanie
    z testu zgodności realizowanego w trybie uproszczonym.
    - W przypadku nie posiadania przez Zgłaszającego wyżej wymienionych dokumentów:
    - [ ] Zgłaszający wnioskuje o zastąpienie wyżej wymienionych dokumentów deklaracją zgodności składaną przez
    dostawcę, potwierdzającą spełnienie wymog

A więc wystarczy z formularza usunąć punkt o zastąpieniu certyfikatu deklaracją i dupcia. Wymagany będzie tylko certyfikat...

Sumarycznie pytanie - od jutra (ze względu na brak certyfikatów) będzie hamulec na zgłaszanie mikroinstalacji ?
    Producenci/dystrubutorzy którzy otrzymali certyfikat będą dołączać go do falownika imiennie/po numerze seryjnym ?
    toolpusher
    Level 23  
    Wydaje mi się ze na pewno będzie decyzja o przedłużeniu. Inaczej bedzie chaos i brak rejestracji instalacji przez kolejne tygodnie.
    Cytro12
    Level 26  
    Widzę, że mój falownik ma od dawna certyfikat nie wiem skąd takie tajemnice, serio Hjuławej i SE nie mają?
    3301
    Level 33  
    Cytro12 wrote:
    Widzę, że mój falownik ma od dawna certyfikat nie wiem skąd takie tajemnice, serio Hjuławej i SE nie mają?

Prawdopodobnie jesteś szczęściarzem, niewielu widziało więc tajemnica.
    Wrzuć skan albo fotkę i jaki to falownik?
    toolpusher
    Level 23  
    To nie chodzi dokładnie o sam certyfikat NC RfG. Tu chodzi kto go wystawił. Do tej pory mógł to zrobić np. producent albo importer zaświadczając ,że jest zgodny, dlatego większość producentów ma w Polsce. Dla Sofara widziałem 2 takie dokumenty i to różne w sensie wystawiającego. Od 27 kwietnia taki certyfikat będzie mogła tylko wystawić niezależna instytucja certyfikująca. A do tej pory chyba żaden z producentów falowników nie ma takiego zaświadczenia w Polsce. A dla wielu mniejszych producentów się nie opłaci i znikną z rynku.
    Resist_34
    Level 25  
    toolpusher wrote:
    To nie chodzi dokładnie o sam certyfikat NC RfG.

Ale tu właśnie chodzi o certyfikat i zgodnie z dalszą kolegi sugestią, wystawiony przez niezależny, akredytowany ośrodek certyfikujący.

Do tej pory taki dokument nazywał się deklaracją zgodności i wystawiał go np. dostawca
    toolpusher
    Level 23  
    Jak zwał to zwał. Deklaracja zgodności potwierdzała spełnienie wymogów NC RfG.
    Faktem jest że deklaracja zgodności będzie teraz rzeczywiście certyfikatem NC RfG a zamiast importera czy producenta będzie wydawana przez akredytowaną przez jednostkę certyfikującą której w Polsce nie ma.

"Pierwszym krokiem milowym dla kodeksów sieciowych w Polsce był dzień 27 kwietnia 2019 r., w którym wspomniane kodeksy powinny już obowiązywać w naszym kraju, ale jak się okazało, nikt w Polsce nie był na to przygotowany, zarówno operatorzy sieci, jak i producenci urządzeń. Skorzystano wtedy z furtki w postaci okresu przejściowego, w którym zamiast certyfikatu wydanego przez akredytowaną jednostkę certyfikującą można było posługiwać się deklaracją wydaną przez producenta, a nawet importera, który prostym oświadczeniem deklarował, iż dane urządzenie spełnia wymogi NC RfG" - Link
    abudabdi
    Level 12  
    Z tego co wiem falowniki FRONIUS posiadają od dawna taki certyfikat
    Cytro12
    Level 26  
    A Intertek nie wydaje czasami takich certyfikatów? Przecież to osobna jednostka. I rzeczywiście Sofar zdaje się nie mieć takiego certyfikatu, słabo, słabo. I rzeczywiście większość ma deklaracje zgodności nie certyfikat. Mój ma certyfikat.
    qkha00
    Level 2  
    abudabdi wrote:
    Z tego co wiem falowniki FRONIUS posiadają od dawna taki certyfikat

Oni mają taki na swoim wzorze ale nie widziałem w wersji PTPiREE/. Nowe prawo ma prowadzić do tego, że wszystkie certyfikaty zgodności będą na dokładnie tym samym szablonie przedstawionym przez PTPiREE.
    Ja na razie zdobyłem część do Solaxa, jutro wyślą mi resztę i do tych podstawowych Sofar Solarów KTL-X. Niestety w przypadku Huaweia i Froniusa nic nie znalazłem, nie mówiąc o panelach.
    Cytro12
    Level 26  
    Ale to nadal tylko deklaracja zgodności wystawiona w dodatku przez producenta Sofar i Solax.

Certyfikat wystawiony na wniosek producenta przez firmę certyfikującą wygląda tak. Do tego są wyniki badań a nie glejd typu producent falownika zaświadcza, że spełnia on wymagania normy nr.

Gdzie macie wyniki badań?
    qkha00
    Level 2  
    Jakiś czas temu gdy pytałem dystrybutorów o to czego będą wymagali jednoznacznie wskazywali na ten wzór dokumentu Link
    Nikt nie wspominał o tego typu certyfikacie zgodności.
    Myślę, że Enea, Tauron i Energa nie będą robili problemów. Zdarzało się nawet, że bez problemów przyjmowali ode mnie certyfikaty w języku angielskim. Jeśli ktoś będzie robił problemy to z pewnością będzie to klasycznie PGE. Ale trzeba to w takim razie jasno określić.
    Resist_34
    Level 25  
    Cytro12 wrote:
    Certyfikat wystawiony na wniosek producenta przez firmę certyfikującą wygląda tak. Do tego są wyniki badań a nie glejd typu producent falownika zaświadcza, że spełnia on wymagania normy nr.

Czy w dodatku do tego certyfikatu zaznaczono, iż Growatt 10000TL3-S oraz Growatt 11000TL3-S zgodny jest z :
    Quote:
    ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/631
    z dnia 14 kwietnia 2016 r

a dokładniej art.14 (poniżej fragment)

Quote:
    Wymogi ogólne dotyczące modułów wytwarzania energii typu B
    a) w celu regulacji generowanej mocy czynnej moduł wytwarzania energii musi być wyposażony w interfejs (port
    wejściowy), aby umożliwić zmniejszenie generowanej mocy czynnej po przyjęciu polecenia w porcie wejściowym;
    oraz
    b) właściwy operator systemu ma prawo określić wymogi dla dodatkowych urządzeń w celu umożliwienia zdalnego
    sterowania generowaną mocą czynną.

@qkha00 - obecny, "znormalizowany" przez PTPiREE wzór deklaracji zgodności obowiązuje do dnia 27 kwietnia 2021 r.
    A co po tym dniu ?
    Cytro12
    Level 26  
    Tak falowniki mają DRM od dłuższego czasu.
    qkha00
    Level 2  
    Zobaczcie, według tych danych z dziś okres przejściowy powinien zostać przedłużony do 31 lipca 2021 roku Link
    toolpusher
    Level 23  
    Przedłużyli bo nie mogło być inaczej:

Uwzględniając informacje od uczestników rynku oraz biorąc pod uwagę czas niezbędny do uzyskania certyfikatów zgodności, w celu uniknięcia zakłóceń w procesie przyłączania instalacji wytwórczych, przedłużony został okres przejściowy na warunkach określonych poniżej:

Etap I – możliwość stosowania deklaracji zgodności na dotychczasowych zasadach do dnia 31 lipca 2021 r.

Etap II – w okresie od 1 sierpnia 2021 r. do 30 kwietnia 2022 r. w miejsce certyfikatów potwierdzających spełnienie wymogów kodeksu NC RfG oraz Wymogów ogólnego stosowania wynikających z Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG), wystawianych na podstawie programu certyfikacji zgodnego z dokumentem Warunki i procedury wykorzystania certyfikatów w procesie przyłączania modułów wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych, możliwość stosowania:

certyfikatów na zgodność z wymogami kodeksu NC RfG
    lub

certyfikatów na zgodność z normą PN –EN 50549-1 i/lub PN –EN 50549-2
    wyłącznie wraz z dokumentem potwierdzającym, zgodnie z zawartą umową z jednostką certyfikującą, przystąpienie do procesu uzyskania certyfikatu potwierdzającego spełnienie wymogów kodeksu NC RfG oraz Wymogami ogólnego stosowania wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG), na podstawie programu certyfikacji zgodnego z dokumentem Warunki i procedury wykorzystania certyfikatów w procesie przyłączania modułów wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych.

Etap III – od 1 maja 2022 r. wymóg obligatoryjnego stosowania certyfikatu potwierdzającego spełnienie wymogów kodeksu NC RfG oraz Wymogów ogólnego stosowania wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiającego kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (NC RfG), na podstawie programu certyfikacji zgodnego z dokumentem Warunki i procedury wykorzystania certyfikatów w procesie przyłączania modułów wytwarzania energii do sieci elektroenergetycznych.
    Resist_34
    Level 25  
    Na to wychodzi, iż potrzebne będzie jeszcze "potwierdzenie przystąpienia do procesu certyfikacji" (patrz Etap II)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    cynamonik
    Level 9  
    Koledzy,
    jestem przed wyborem instalacji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3868388.html

Mam w ofercie falowniki: Goodwe, Fronius, Growatt, Sofar, Huawei i Solis...

Wg oficjalnej lista urządzeń:
    https://virtech.pl/poradniki-oze/wymagania-op...-dla-modulow-wytwarzania-energii-od-1-08-2021

http://ptpiree.pl/opracowania/kodeksy-sieci

http://ptpiree.pl/documents/opracowania/kodek...22-01-21--wykaz-certyfikowanych--urzadzen.pdf

urządzenia, dla których zostały wydane certyfikaty z przejściowym terminem ważności do 30 kwietnia 2022 r. zostaną usunięte z wykazu.
    do takowych należą:
    SOFAR 3.0 KTLM-G2
    Sofar 6.6KTL-X
    Solis Mini 3000-4g
    Solis 3p-6k-4g
    Goodwe seria smart DT nie udało mi się ustalić, wygląda na to, że w ogóle nie został ujęty