Córka z zerówki podczas ostatniej nauki zdalnej zalała komputer mlekiem - klawiaturę i touchpad (ech ten covid :/). Rozebrałem komputer, wyczyściłem wszystko, ale z touchpadem jest problem, bo nie ma reakcji na wciskanie "przycisków" na samym dole (choć czasem, raz na kilkanaście wciśnięć, zadziała, ale nie mam pojęcia dlaczego - nie widzę żadnego schematu). Wszystko inne na touchpadzie działa: dwukrotne tapnięcie, gesty, przewijanie itp., nie działają tylko te "przyciski".
Touchpad nie ma przycisków oddzielonych - całość jest zintegrowana w jedną płaszczyznę:
Touchpad od wewnątrz wygląda następująco (biało-niebieska taśma MB-TP łączy touchpad z płytą główną):
A teraz do sedna:
1. Początkowo myślałem, że przyciskami są te 2 duże miedziane prostokątne pola - że naciskając je, dotykają one czegoś pod spodem i zamykają tym samym obwód. Ale patrząc na plastikową ramkę, w której osadzony jest touchpad, to nie ma nic pod tymi polami, czego one mogłyby dotykać.
2. Jeśli to nie te pola, to jak działa ten touchpad?
Za całe klikanie (i prawy i lewy przycisk) odpowiada ta wciskana blaszka po środku? Jeśli tak, to jak to działa? Blaszka naciska na czarne kwadratowe pole - ona z nim jakoś współpracuje jeśli chodzi o wykrycie, który przycisk wcisnęliśmy?
3. A może coś jest nie tak z taśmą lub z gniazdami jej podpięcia do touchpada/płyty głównej? Choć to wydaje mi się najmniej prawdopodobne, bo cała reszta funkcjonalności działa.
Na koniec jeszcze pytanie o testowanie: aby dostać się do touchpada, rozłożyłem laptopa niemal na części pierwsze, m.in. odłączyłem monitor odpinając 2 elementy na poniższych obrazkach:
Czy nic się nie stanie, jeśli do płyty głównej podłączę tylko dysk, touchpad, klawiaturę i zasilanie (bez tych 2 elementów od monitora) i uruchomię komputer? Dużo szybciej można by sprawdzać, czy jest już ok.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie, co mógłbym jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam!
Touchpad nie ma przycisków oddzielonych - całość jest zintegrowana w jedną płaszczyznę:

Touchpad od wewnątrz wygląda następująco (biało-niebieska taśma MB-TP łączy touchpad z płytą główną):

A teraz do sedna:

1. Początkowo myślałem, że przyciskami są te 2 duże miedziane prostokątne pola - że naciskając je, dotykają one czegoś pod spodem i zamykają tym samym obwód. Ale patrząc na plastikową ramkę, w której osadzony jest touchpad, to nie ma nic pod tymi polami, czego one mogłyby dotykać.
2. Jeśli to nie te pola, to jak działa ten touchpad?

3. A może coś jest nie tak z taśmą lub z gniazdami jej podpięcia do touchpada/płyty głównej? Choć to wydaje mi się najmniej prawdopodobne, bo cała reszta funkcjonalności działa.
Na koniec jeszcze pytanie o testowanie: aby dostać się do touchpada, rozłożyłem laptopa niemal na części pierwsze, m.in. odłączyłem monitor odpinając 2 elementy na poniższych obrazkach:

Czy nic się nie stanie, jeśli do płyty głównej podłączę tylko dysk, touchpad, klawiaturę i zasilanie (bez tych 2 elementów od monitora) i uruchomię komputer? Dużo szybciej można by sprawdzać, czy jest już ok.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie, co mógłbym jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam!