Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Błąd po aktualizacji firmware falownika Huawei SUN2000 w systemie FusionSolar

pawszka 27 Apr 2021 17:48 5730 8
    pawszka
    Level 10  
    Cześć.

Po zalogowaniu do nowej wersji FusionSolar dostałem komunikat aby wgrać nowy firmware do falownika SUN2000. No i tak zrobiłem.
    Niestety po prawidłowym zakończeniu procesu ładowania nowej wersji falownik ciągle się testuje, chwilkę pochodzi i wyskakuje błąd.
    Wyłączałem i włączałem już też całość ale to nic nie pomaga.
    Czy ktoś poradził sobie z podobnym problemem?

Błąd po aktualizacji firmware falownika Huawei SUN2000 w systemie FusionSolar
    Błąd po aktualizacji firmware falownika Huawei SUN2000 w systemie FusionSolar

sosarek

Level 43  
    Nie ma jakieś opcji resetu?
    Być moze po aktualizacji trzeba mu przywrócić fabryczne bądź zrestarować urządzenie?
    maneks
    Level 11  
    Witaj
    Pierwsza awaria tego falownika jaka mnie spotkała była prawdopodobnie po tym jak firma, która zakładami mi instalacja wrzuciła mi upgrade.
    Posiadałem falownik SUN2000-6KTL-M0 a po aktualizacji zrobił się z niego SUN2000-20KTL-M0 no i oczywiście przestał sie uruchamiać bo zamiast dwóch stringów zrobiły mu się 4

Jeżeli masz możliwość
    - zaloguj się aplikacja FusionHome - może uda ci się zobaczyć co się z nim dzieje
    - zbierz logi - chociaż one ściągają się dość długo wiec może być problem
    - wyłącz dongla wifi
    - spróbuj zrobić downgrade z poziomu aplikacji FusionHome

Jeśli nic nie pomoże to do instalatora zgłoś problem ale jak usłyszy ze robiłeś upgrade to może będzie konieczne bezpośrednie dzwonienie do Huwawei-a. Co jak co support jest w miarę ogarnięty i nie ma jakiś problemów. Czasami można trafić na kogoś anglo języcznego - ale tez bez problemu wytłumaczysz problem.

Ja w każdym bądz razie wyleczyłem sie z aktualizacji czegoś co działa - kWh mi to nie dorobi więc nie na sensu pędzić za najnowszą aktualizacją.

ps. sprawdź sobie dla pewności czy oby twój falownik na pewno pochodzi ze sprzedaży na rynek europejski - bo na allegro jest w cholerę "Januszy" którzy sprzedają tylko falowniki na rynek azjatycki - oczywiście o tym nie informując
    pawszka
    Level 10  
    Dzięki za polecenie FusionHome. Zainstalowałem App i znalazłem historię błędów.
    Zaczęło sie dzisiaj po godz. 7:20 i tak co 5 minut do ok. 20:02 albo Grid overvoltage - albo Grid undervoltage.
    Sporadycznie Device abnormal
    Zobaczę jutro może jeszcze z tym upgrade - znalazł niby coś i ściągnął 5MB.
    Pytanie tylko:
    1. Czy i jak zrobić powrót do poprzedniej wersji, czyli downgrade?
    2. Gdzie się ustawia (o ile się da z poziomu użytkownika) Grid code - np. czeską czy niemiecką? Czy jest możliwość aby po wgraniu aktualizacji (i pomimo włączonej lokalizacji) miał ustawione coś innego niż Polska?
    Qubus12
    Level 8  
    Witam,

Poradziłeś sobie z problemem ?
    Pojawił się i u mnie komunikat o możliwości aktualizacji i sam zastanawiam się co zrobić.
    pawszka
    Level 10  
    Z błędem sam sobie nie poradziłem. Wysłałem zgłoszenie na support portalu Solar.Huawei. Po dwóch godzinach dostałem od nich e-mail z zapytaniem czy udzielam im zgody na połączenie się z falownikiem. Potem przysłali tylko raport ze widzą błędy i wgrali nowe oprogramowanie. Teraz wszystko działa na najnowszym oprogramowaniu.
    Polecam w razie problemów kontakt przez ich firmową stronę - ja na drugi dzień miałem usunięty problem 🙃
    andrzej20001
    Level 43  
    Bardzo cenna informacja.
    pawszka
    Level 10  
    Też jestem mile zaskoczony.
    24 godziny, 2 emaile i po problemi
    pawszka
    Level 10  
    Po kilku dniach wszystko działa wiec temat zamykam.