drarysarys wrote: Mam dostęp do Linuxa (Lubuntu) jak pobieram obraz iso Win10 ze strony producenta to nie mam możliwości zbootować od razu pendrive, jak kiedyś bootowałem na windowsie to od razu było narzędzie do tworzenia boowalnego pendrive jak dobrze pamiętam (nie jestem pewny i mogłem coś pomylić). Czyli mam obraz Win10.iso na linuxie i jak polecacie bądź czym go zbootować ?
Witam. Z ciekawości sprawdziłem jak utworzyć bootowalny pendrive Windows 10 w Linuksie (mam zainstalowany Xubuntu 21.04 na lapku Acer Aspire 3 A315-41-R5T5 z Ryzen3 i Vega3). Korzystałem z podpowiedzi opisanej na stronie internetowej
https://orbitgadget.com/create-windows-10-bootable-usb-in-ubuntu/
W Xubuntu po doinstalowaniu wimtools i pobraniu obrazu Windows 10 w FF (zainstalowana wtyczka UserAgent Switcher a w niej ustawione MacOS i Safari) w zamontowanym pobranym obrazie Windows 10 : Win10_21H1_Polish_x64.iso wyodrębniłem plik install.wim i polecenie:
Code:
krys@12345:~/Pobrane/_test$ wimlib-imagex split /home/krys/Pobrane/_test/install.wim /home/krys/Pobrane/_test/install.swm 3800
Writing "/home/krys/Pobrane/_test/install.swm" (part 1 of 2): 0 MiB of 4553 MiB (0%) written
Writing "/home/krys/Pobrane/_test/install2.swm" (part 2 of 2): 3799 MiB of 4553 MiB (83%) written
Finished writing split WIM part 2 of 2
rozdzieliło ten duży plik na dwa mniejsze.
Pendrive przygotowany GPartedem: MBR, partycja fat32 ustawiona jako boot i skopiowanie plików z rozpakowanego obrazu iso Win10 na pena oprócz tego nadmiarowanego pliku install.wim a zamiast niego te dwa nowo utworzone pliki: install.swm i install2.swm. W BIOS/UEFI cały czas jest ustawione Secure Boot na Enabled i zainstalowałem Windows 10 offline. Póżniej po podłączeniu netu aktywacja (mam licencję zapisaną w BIOS/UEFI).
Podział tego dużego pliku można też wykonać w Windows 10 :
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hard...esktop/install-windows-from-a-usb-flash-drive
"If your Windows image is larger than 4GB"
Code:
Dism /Split-Image /ImageFile:D:\sources\install.wim /SWMFile:E:\sources\install.swm /FileSize:3800