Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra ZRK AT9100 - Tuner brak stereo, uszkodzony obwód p.cz.; końcówka mocy

mzetz150 29 Apr 2021 20:45 516 0
  • #1
    mzetz150
    Level 11  
    Dzień dobry
    Amplituner trafił do mnie kilka lat temu jako całkowicie martwy.
    Rozwalone gniazdo bezpiecznika głównego wymieniłem a wyłącznik sieciowy udało się naprawić.
    Po naprawie końcówki mocy uszkodziła się ponownie - wzbudziła się - znany problem przy zastosowaniu pary BD911/BD912.
    Po powtórnej naprawie i dodaniu kondensatorów 150pF między bazą a kolektorem tranzystorów BD911 i BD912 działa jak na razie prawidłowo.

    Następnie okazało się że amplituner gra ciszej na kanale prawym.
    Uszkodzony był rezystor R241 w przedwmacniaczu.
    Dodatkowo rozsypane były potencjometry głośności ( P1 2x47KΩ z odczepem) i balansu (P2 2x47kΩ M+N) a pozostałe potencjometry oraz wszystkie isostaty wymagały czyszczenia.



    Dalej okazało się że tuner nie daje oznak życia poza cichym szumem w prawym kanale.
    Powodem było zwarcie jednej z dwóch zamontowanych szeregowo diod Zenera 11V zamiast BZP683C22 - D6 w układzie zasilania tunera. Zamiast 21V miałem 10V a zamiast 40V było 21V.

    Po uzyskaniu prawidłowych napięć zasilania tuner działał na wszystkich zakresach AM lecz na FM tylko szumiał i nie reagował na próby dostrajania do stacji.
    Niestety okazało się, że ktoś próbował go przestroić ale mu nie szło i po ogólnej dewastacji głowicy (i rozstrojeniu wszystkiego co się dało) dał sobie spokój.
    Brakowało wszystkich rdzeni w cewkach głowicy, kilka kondensatorów było wyrwanych, trymer C13 rozwalony, nawet karkas cewki L5 był porozrywany.
    Uzupełniłem braki w głowicy i ją przestroiłem według instrukcji. Udało się w miarę pokryć zakres 88-108Mhz z niezłą czułością ale ciągle brakowało stereo.
    Przy dostrojeniu do stacji wskaźnik dostrojenia wskazywał "-". Szum fm pomiędzy stacjami był znacznie głośniejszy od dostrojonych stacji.
    Uszkodzony okazał się układ UL1200 oraz filtr ceramiczny F1.
    Dopiero po ich wymianie dało się zestroić filtry L11, L12 i L13 żeby uzyskać prawidłowe działanie wskaźnika dostrojenia.
    Poprawiła się również czułość odbioru lecz ciągle jednak nie było stereo.

    Po wymianie UL1621 i odłączeniu układu blokującego opartego na T10 udało się uzyskać miganie kontrolki pomiędzy stacjami (stary układ UL1621 dawał zniekształcony dźwięk w ogóle nie załapywał stereo).
    Po pomiarze częstotliwości w punkcie PP8 okazało się że przy dostrojonej stacji uzyskuje max 211kHz. Rezystor R83 miał około 12,5kΩ. Po zamianie na 11kΩ (czyli wartości ze schematu) uzyskiwałem stereo tylko na najmocniejszej stacji i na końcu zakresu potencjometru R82. Zastosowałem więc rezystor 10kΩ i teraz nawet najsłabsze stacje łapią stereo.

    Po kilku latach oczekiwania i ciężkiej walce AT9100 wrócił do żywych