Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] IR3553M - rx470 4GB. Palący się MOSFET

varon23 30 Apr 2021 12:20 942 5
    varon23
    Level 12  
    Witam. Pacjent sapphire radeon rx 480 4gb nitro+. W styczniu uległ uszkodzeniu jeden z układów IR3553M. Po wymianie karta działała do tej pory. Tym razem uszkodzeniu uległ drugi( Nie ten co był wymieniany- Na sekcji są dwie sztuki). Po wymianie karta ożyła i podziałała około godziny po czym znów to samo. Zamówiłem drugi układ, obejrzałem wszystko jeszcze raz dokładnie. Test obciążeniowy i znów ciach...
    Planuję zamówić te układy na ALI ponieważ cena w PL jest dość duża.
    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i byłby w stanie mnie naprowadzić co może być powodem ? Obstawiałbym jeszcze BIOS/ Zasilacz ale to dowiem się za pewnie miesiąc. Pozdrawiam.
    madamsz1
    Level 39  
    Możesz założyć IR3551, ma większe możliwości obciążenia, ale to rozwiązanie może być na zasadzie - coś dalej może później padnie.
    varon23
    Level 12  
    Akurat ty tym nie będę ryzykował. Skoro działało tyle czasu na 3553.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Karta zrobiona na 5+1 faza (dla GPU i RAM> odpowiednio) plus PLL
    -główny controler IR3567B
    plus DrMos IR3553M 40A
    * (Driver + Mosfet)
    * na (ebay) 1szt/ £3.5

Jak masz powtarzające się uszkodzenia DrMOS
    - musisz zdjąć wszystkie DrMos i na nowo przelutować (po zdjęciu zobaczysz w .. czym wina)
    - :!: wymienić controler IR3567B

Ponieważ karta Saphire pracuje na podwyższonych parametrach jak referencyjna płyta (AMD Radeon RX 480)
    Spoiler:
    SAPPHIRE allows the GPU to work in the range of 1071-1091 MHz, while AMD's Radeon RX 480 drops to 697-685 MHz. The power graph explains why this happens: a computer with NITRO+ RX 480 on board consumes 43 watts more.
    At the same time ( when — 1342 MHz), the peak voltage on the GPU is 1.175 V-significantly higher than the modest 0.818–1.087 V of the reference card.
    AMD Radeon RX 480 (1266/8000 MHz, 8 GB)
    SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 480 (1342/8000 MHz, 8 GB)

IR3553M - rx470 4GB. Palący się MOSFET IR3553M - rx470 4GB. Palący się MOSFET

p.s
    Na Sappire Nitro RX480 8Gb bywały
    - DrMOS SIC632, 50A Link_ datasheet
    - controler NCP81022
    varon23
    Level 12  
    Witam pod dłuższej przerwie. Proszę o pomoc bo już nawet nie mam siły myśleć -.-
    Dotarły do mnie :
    IR3567B oraz IR3553M.
    Wylutowałem oba DrMos oraz kontroler, cewki i kondensatory pomiędzy nimi.
    Zwarcie ustąpiło, zatem zabrałem się za wymianę wszystkich 3 układów. Po wymianie przed wlutowaniem nowych bezpieczników sprawdzam i występuje zwarcie.
    Wylutowałem zatem wszystkie elementy w które ingerowałem. oraz cewkę L100. Za nią występuje zwarcie. Po podłączeniu zasilacza laboratoryjnego żaden z elementów się nie nagrzewa tylko przewody którymi się lutuję do PCB. Kamera termowizyjna nic nie wykazuje, wylutowywałem po kolei podejrzane kondensatory SMD i mierzyłem. Każdy jest sprawny. Porównywałem także zdjęcia przed czy może któryś element się nie przesunął. Proszę o sugestie co mogę z tym zrobić bo za chwilę stracę cierpliwość i kontrolę nad sobą :D
    W załączniku wysyłam zaznaczone wylutowane elementy. Pozdrawiam. IR3553M - rx470 4GB. Palący się MOSFET

PS: Zwarcie powodował malutki włosek z plecionki który wpadł pod kondensator...
    varon23
    Level 12  
    Przyczyną był IR3567B. Po wymianie przestał palić tranzystory.